ΗΠΑ: Νέοι κανονισμοί για τη συμμετοχή των transgender κολυμβητριών σε αγώνες

ΗΠΑ: Νέοι κανονισμοί για τη συμμετοχή των transgender κολυμβητριών σε αγώνες Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Η αμερικανική ομοσπονδία κολύμβησης ανακοίνωσε νέους κανόνες, που θέτουν τα κριτήρια για τη συμμετοχή των transgender αθλητριών σε σημαντικούς αγώνες. 

Το δικαίωμα συμμετοχής μιας κολυμβήτριας σε αγώνες αυτού του επιπέδου θα αποφασίζεται από τριμελή επιτροπή, που θα αποτελείται από ανεξάρτητους γιατρούς. 

Αυτοί θα κρίνουν «αν προηγούμενη σωματική ανάπτυξη της αθλήτριας ως άνδρας» δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων της, ανέφερε σε ανακοίνωση η ομοσπονδία. Επίσης, η τεστοστερόνη στον οργανισμό της κολυμβήτριας θα πρέπει να είναι κάτω από 5 nanomoles ανά λίτρο, επί τουλάχιστον 36 μήνες. 

Αυτοί οι κανόνες θα ισχύσουν για transgender αθλήτριες που θέλουν να πετύχουν ρεκόρ από την ηλικιακή κατηγορία 13-14 ετών και πάνω, ή που θέλουν να σημειώσουν εθνικό ρεκόρ. Οι τρανς κολυμβήτριες σε μη κορυφαίο επίπεδο μπορούν να αλλάξουν την κατηγορία στην οποία αγωνίζονται «με τρόπο που συμφωνεί με την ταυτότητα και έκφραση φύλου». 

Η ομοσπονδία υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει «να υπερασπίζεται την ισότητα των φύλων και τη συμπερίληψη όλων των cisgender και transgender γυναικών και το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στο άθλημα, ενώ υποστηρίζει ένθερμα την ανταγωνιστική ισότητα στο επίπεδο ελίτ αγώνων». 

Οι νέοι κανόνες «βασίζονται στην επιστήμη για ιατρικά αποδεδειγμένες μεθόδους», για να «υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις ελίτ cisgender γυναίκες» και για να «μετριαστούν τα πλεονεκτήματα που σχετίζονται με την ανδρική εφηβική ηλικία και φυσιολογία». 

Αυτή η πολιτική, σημειώνει η ομοσπονδία, «αναγνωρίζει μια ανταγωνιστική διαφορά ανάμεσα στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών και τα μειονεκτήματα που αυτή παρουσιάζει στον ελίτ ανταγωνισμό».

Παράλληλα ανέφερε ότι αυτό υποστηρίζεται από στατιστικά δεδομένα, «που δείχνουν ότι η κορυφαία αθλήτρια το 2021 κατά μέσο όρο θα ήταν 536η σε όλα τα ανδρικά αγωνίσματα σε 25άρα πισίνα στη χώρα και 326η στα αγωνίσματα ανδρών της 50άρας πισίνας. Συνεπώς, η πολιτική υποστηρίζει την ανάγκη για ανταγωνιστική ισότητα στο πιο κορυφαίο επίπεδο αγώνων». 

Η συζήτηση για το δικαίωμα συμμετοχής των transgender αθλητριών, ιδιαίτερα σε κολεγιακούς αγώνες, έχει ενταθεί μετά την εμφάνιση της Λία Τόμας. Η κολυμβήτρια του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια αγωνιζόταν για την ανδρική ομάδα για τρεις σεζόν. Έπειτα από πάνω από δύο χρόνια θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, αυτή τη σεζόν έχει πετύχει τους καλύτερους χρόνους σε δύο αγωνίσματα γυναικών. 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM