Ινφαντίνο: Η υποκρισία της Δύσης για το Μουντιάλ στο Κατάρ

Ινφαντίνο: Νιώθω Άραβας, γκέι, ΑμεΑ, μετανάστης εργάτης και γυναίκα- Κατηγόρησε τη Δύση για υποκρισία για το Μουντιάλ στο Κατάρ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, κατηγόρησε για υποκρισία τη Δύση, για τις επικρίσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ, με αφορμή το Μουντιάλ και κάλεσε την Ευρώπη πρώτα να ζητήσει συγγνώμη για τα όσα έχει πράξει και μετά να κάνει μαθήματα ήθους.  

Σε μία συνέντευξη Τύπου που κράτησε σχεδόν μία ώρα, μία ημέρα πριν από την έναρξη του Μουντιάλ 2022, ο Ινφαντίνο υπερασπίστηκε παθιασμένα τους διοργανωτές, προκαλώντας αρκετές φορές έκπληξη με τα όσα έλεγε. Επέμεινε ότι το Κατάρ έχει μεταρρυθμιστεί από τη στιγμή που ανέλαβε το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και κάλεσε τους δημοσιογράφους να επικρίνουν τον ίδιο και όχι τη διοργανώτρια χώρα. 

«Σήμερα νιώθω Καταριανός», άρχισε να λέει. «Σήμερα νιώθω Άραβας, νιώθω Αφρικανός. Σήμερα νιώθω γκέι, ΑμΕΑ, νιώθω μετανάστης εργάτης», συνέχισε και αργότερα συμπλήρωσε «νιώθω και σαν γυναίκα!». 

Ο γεννημένος στην Ελβετία πρόεδρο της FIFA ανέφερε ότι οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ως παιδί μεταναστών με κόκκινα μαλλιά και φακίδες τον βοηθούν να καταλαβαίνει τι περνούν οι απλοί πολίτες του Κατάρ. «Σαφώς δεν είμαι Καταριανός, Άραβας, Αφρικανός, γκέι, ΑμεΑ. Αλλά νιώθω έτσι, γιατί ξέρω τι σημαίνει να γίνονται διακρίσεις σε βάρος σου, να σου κάνουν bullying, επειδή είσαι ξένος σε μια χώρα. Ως παιδί δεχόμουν bullying, επειδή είχα κόκκινα μαλλιά και φακίδες, συν του ότι ήμουν Ιταλός. Οπότε φαντάζεστε». 

Πέρυσι ο Guardian αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 6.500 μετανάστες εργάτες έχασαν τη ζωή τους στο Κατάρ από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Όμως, ο Ινφαντίνο επέμεινε ότι η FIFA βοήθησε το Κατάρ να βελτιώσει την κατάσταση με τους μετανάστες εργάτες, καταργώντας το σύστημα που τους απαγόρευσε να αλλάξουν δουλειά χωρίς την άδεια εργοδότη, καθιερώνοντας κατώτατο μισθό και προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες. 

Στη συνέχεια, κατηγόρησε τη Δύση για υποκρισία. «Μας έχουν κάνει πολλά μαθήματα ορισμένοι Ευρωπαίοι, από τον δυτικό κόσμο. Πιστεύω ότι για αυτό που κάναμε εμείς οι Ευρωπαίοι τα τελευταία 3.000 χρόνια, θα πρέπει να απολογούμαστε για τα επόμενα 3.000 έτη, προτού αρχίσουμε να δίνουμε μαθήματα ήθους στους ανθρώπους». 

Ο Ινφαντίνο επεσήμανε ότι 25.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2014 προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη και στη συνέχεια επιχείρησε να κάνει σύγκριση με το Κατάρ. 

«Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έρχονται και βγάζουν τα δεκαπλάσια από ό,τι στη χώρα τους και βοηθούν τις οικογένειές τους να επιβιώσουν», δήλωσε. «Και το κάνουν με νόμιμο τρόπο. Εμείς στην Ευρώπη κλείνουμε τα σύνορά μας και ουσιαστικά δεν επιτρέπουν σε πολλούς εργαζόμενους από αυτές τις χώρες να δουλέψουν νόμιμα», συμπλήρωσε. 

«Εάν η Ευρώπη ενδιαφερόταν πραγματικά για τη μοίρα αυτών των νέων ανθρώπων, θα μπορούσε να κάνει ό,τι το Κατάρ. Να δημιουργήσει κάποια νόμιμα κανάλια, όπου τουλάχιστον ένα ποσοστό αυτών των εργαζομένων θα μπορούσαν να έρθουν. Αυτό το μονόπλευρο ηθικό μάθημα είναι απλή υποκρισία. Αναρωτιέμαι γιατί κανείς δεν αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει γίνει από το 2016», τόνισε. 

«Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι»

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της FIFA επέμεινε επίσης ότι τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ θα προστατευθούν στο Κατάρ, κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ. «Έχουν επιβεβαιώσει και εγώ μπορώ να επιβεβαιώσω πως όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Εάν υπάρχει εδώ κάποιος που λέει το αντίθετο, αυτή δεν είναι η άποψη της χώρας και σίγουρα δεν είναι η άποψη της FIFA», υπογράμμισε. 

Όπως με τους εργαζόμενους, υπάρχουν διαδικασίες, σημείωσε. «Θέλεις να μείνεις στο σπίτι και να λες πόσο κακοί είναι αυτοί οι Άραβες, οι Μουσουλμάνοι, επειδή δεν επιτρέπεται να είναι κάποιος δημοσίως ομοφυλόφιλος. Εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να επιτρέπεται. Αλλά είναι μια διαδικασία», δήλωσε. 

«Εάν κάποιος πιστεύει πως χτυπώντας και επικρίνοντας θα πετύχει κάτι, μπορώ να σας πω ότι θα γίνει ακριβώς το αντίθετο, γιατί θα κλείσουν περισσότερες πόρτες», επεσήμανε. 

Ο Ινφαντίνο κατηγόρησε για ρατσισμό τους δημοσιογράφους, που έκαναν λόγο για «ψεύτικους φιλάθλους» με αμοιβή. «Δεν μπορεί κάποιος που μοιάζει με Ινδός να υποστηρίζει την Αγγλία, την Ισπανία ή τη Γερμανία; Ξέρετε τι είναι αυτό; Είναι ρατσισμός. Καθαρός ρατσισμός και μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό», ανέφερε. 

«Μπορείτε να μην πίνετε μπίρα για 3 ώρες»

Ο πρόεδρος της FIFA αναφέρθηκε και στην απόφαση της τελευταίας στιγμής να απαγορευθεί η πώληση αλκοόλ στα γήπεδα. «Αν αυτό είναι το μεγαλύτερο θέμα που έχουμε για το Παγκόσμιο κύπελλο, τότε θα παραιτηθώ αμέσως και θα πάω στην παραλία να χαλαρώσω», είπε χαρακτηριστικά. 

Διαβεβαίωσε λαμβάνεται η FIFA και το Κατάρ λαμβάνουν από κοινού κάθε απόφαση για αυτό το Μουντιάλ και σημείωσε ότι θα υπάρχουν πολλές ζώνες φιλάθλων στις οποίες θα πωλείται αλκοόλ. «Πιστεύω ότι για τρεις ώρες την ημέρα μπορείτε να μην πίνετε μπίρα, θα επιζήσετε». 

Οι ίδιοι κανόνες, σημείωσε, ισχύουν στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Σκωτία. «Εδώ έγινε μεγάλο ζήτημα επειδή είναι μουσουλμανική χώρα; Δεν ξέρω γιατί. Το προσπαθήσαμε και για αυτό άλλαξε αργά η πολιτική. Προσπαθήσαμε να δούμε εάν ήταν δυνατό», είπε.

Στις δηλώσεις του επέμεινε ότι η όποια κριτική για αυτό το Παγκόσμιο κύπελλο θα πρέπει να στοχεύει στον ίδιο και όχι το Κατάρ. «Εάν θέλετε να επικρίνετε οποιονδήποτε, μην ασκείτε πίεση στους παίκτες, τους προπονητές. Θέλετε να κριτικάρετε. Μπορείτε να με σταυρώσετε. Είμαι εδώ για αυτό. Μην επικρίνετε τον οποιονδήποτε, μην επικρίνετε το Κατάρ. Αφήστε τους ανθρώπους να απολαύσουν αυτό το Μουντιάλ».  

Στη συνέντευξη Τύπου πήρε τον λόγο και ο διευθυντής επικοινωνίας της FIFA, Μπράιαν Σουάνσον: «Κάθομαι εδώ ως γκέι άνδρας στο Κατάρ. Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι και πιστεύω πως όλοι θα είναι», δήλωσε. 

«Επειδή ο Ινφαντίνο δεν είναι ομοφυλόφιλος, δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται. Ενδιαφέρεται. Εσείς βλέπετε τη δημόσια κι εγώ την ιδιωτική πλευρά. Σκέφτηκα πολύ για το αν θα έπρεπε να το πω αυτό. Ενδιαφερόμαστε για όλους στη FIFA, έχω αρκετούς γκέι συναδέλφους. Σέβομαι πλήρως τις απόψεις των άλλων. Όταν λέει ότι είμαστε συμπεριληπτικοί, το εννοεί», κατέληξε.

Με πληροφορίες από Guardian 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM