Η ιστορία του NBA βρίσκεται σε ένα πυρηνικό καταφύγιο, στο Νιου Τζέρσεϊ

Η ιστορία του NBA βρίσκεται σε ένα πυρηνικό καταφύγιο, στο Νιου Τζέρσεϊ Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Λίγοι θα μάντευαν ότι ένα βουνό στο Νιου Τζέρσεϊ, αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και μέσα σε ένα πυρηνικό καταφύγιο κρύβεται ένας αθλητικός θησαυρός: το εφεδρικό αρχείο του NBA

Το καταφύγιο κατασκευάστηκε από την AT&T, τη δεκαετία του ‘60 για φυσικές και άλλες απρόβλεπτες καταστροφές. Πλέον, έχει μετατραπεί σε αποθήκη φύλαξης των πιο πολύτιμων ηλεκτρονικών περιουσιακών στοιχείων πολλών εταιρειών. 

Ανάμεσα σε αυτά, είναι και 50.000 κασέτες, που φυλάσσονται σε σειρές ντουλαπιών, χωρίς διακριτικά. Πρόκειται για τις εφεδρικές κασέτες κάθε παιχνιδιού από το αρχείο του NBA. Οι καλύτεροι παίκτες, εμβληματικά παιχνίδια και στιγμές της μπασκετικής ιστορίας βρίσκονται σε ένα πυρηνικό καταφύγιο. 

Από τα σπάνια πλάνα των Μπιλ Ράσελ, Ουίλτ Τσάμπερλεϊν και Καρίμ Αμπντούλ- Τζαμπάρ, μέχρι τα σημερινά highlight από τη δράση του ΛεΜπρόν Τζέιμς, του Στέφεν Κάρι και του Γιάννη Αντετοκούνμπο, το υλικό αυτό βρίσκεται σε έναν χώρο 15 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Στην εγκατάσταση, που πλέον τη διαχειρίζεται η εταιρεία Vital Records, υπάρχουν πολλά μέτρα ασφαλείας και εκεί αποθηκεύονται εκατομμύρια κασέτες σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, με στόχο να «επιβιώσει» αυτό το υλικό, όταν τίποτα άλλο δεν θα επιζήσει. 

Το αναντικατάστατα αρχείο του NBA είναι η μεγαλύτερη συλλογή στιγμιοτύπων μπάσκετ στον κόσμο, για αυτό υπάρχουν εφεδρικά αντίγραφα σε ένα άφθαρτο αποθετήριο, κάτι που αποτελεί συνήθη πρακτική για λίγκες που φυλάσσουν την ιστορία τους κάπου, ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστούν ποτέ αυτό το εφεδρικό υλικό. «Όλοι το κάνουν, απλά κανένας δεν το ξέρει», δήλωσε ο πρόεδρος της Vital Records, Ρον Ράιμαν. 

Το NBA αγόρασε τον χώρο της στην εγκατάσταση όταν έγινε σαφές ότι χρειαζόταν μία ασφαλή εναλλακτική. Το επίσημο αρχείο στο Secaucus του Νιου Τζέρσεϊ αντιστοιχεί σε 37 petabytes δεδομένων- σχεδόν διπλάσια από την ψηφιακή συλλογή της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου- και το χάσμα αυτό μεγαλώνει κάθε ημέρα. Το πλήθος δεδομένων του ΝΒΑ αυξάνεται κατά αρκετά petabytes κάθε σεζόν, τώρα που κάθε παιχνίδι καταγράφεται σε υψηλή ευκρίνεια, από 12 διαφορετικές γωνίες. 

Οι κασέτες που χρονολογούνται από την ίδρυση του πρωταθλήματος είναι τόσο ογκώδεις και οι ανάγκες τις λίγκας τόσο ιδιαίτερες, που δημιούργησε το δικό της σύστημα διαχείρισης και πρόσφατα αναθεώρησε την εφαρμογή που χειρίζεται το αρχείο. «Έχουμε κάθε καταπληκτική στιγμή που υπάρχει, στα ακροδάχτυλά μας», δήλωσε ο Πολ Χιρσμάιερ, αντιπρόεδρος παραγωγής περιεχομένου της λίγκας. 


Αλλά το υλικό ήταν τόσο πλούσιο, που η λίγκα έκρινε ότι πρέπει να υπάρχει και κάπου αλλού. Και αυτό έπρεπε να είναι σε άλλο μέρος και offline. «Για παν ενδεχόμενο, έχουμε αντίγραφο», σημειώνει ο Κρις Χάλτον, αντιπρόεδρος τεχνολογίας μέσων του NBA. 

Ελάχιστα στελέχη του NBA έχουν επισκεφθεί το εφεδρικό αρχείο, που βρίσκεται σε δύο ορόφους συνολικής έκτασης 11.600 τετραγωνικών μέτρων στο καταφύγιο, σε απόσταση περίπου μίας ώρας από τον αρχικό «θησαυρό». Το εφεδρικό αρχείο είναι διαθέσιμο στο NBA ανά πάσα στιγμή. Σύμφωνα με τη VRI, μπορεί να γίνει παράδοση εντός τριών ωρών αν της ζητήσουν μια συγκεκριμένη κασέτα, μέσα στη νύχτα.  

Με πληροφορίες από Wall Street Journal
 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών. Δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για την συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ