Μέλη διακομματικής, αντιραστικής ομάδας του ευρωκοινοβουλίου κατήγγειλαν την παγκόσμια αθλητική κοινότητα, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), για «θεσμικές δομές και κανόνες που αποκλείουν ανθρώπους χρώματος και ιδίως μαύρες γυναίκες». 


Με επιστολή προς τους Τόμας Μπαχ και Σεμπάστιαν Κόε, προέδρους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου αντιστοίχως, η διακομματική ομάδα κατά του ρατσισμού στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει πως η απαγόρευση από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κολύμβησης των σκουφιών σχεδιασμένων για φυσικά μαλλιά μαύρων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο «αντανακλά τον στιγματισμό των μαλλιών των μαύρων και οδηγεί σε θεσμικές ανισότητες που στοχοποιούν κυρίως μαύρες αθλήτριες». 

 

Η Soul Cap, η εταιρεία με έδρα τη Βρετανία, τόνισε πως η Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης αρνήθηκε να εγκρίνει τα σκουφάκια που είναι ειδικά σχεδιασμένα για «πυκνά, σγουρά και πλούσια μαλλιά» με το επιχείρημα πως «δεν ταιριάζουν στη φυσική μορφή του κεφαλιού». 

 

EU politicians urge Olympics to lift 'exclusionary' ban on swim cap for natural Black hair

 

Στην επιστολή τους οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κάνουν έκκληση για την άρση αυτής της απόφασης επικαλούμενοι λόγους fair play και ίσων ευκαιριών. 
 

Οι ευρωβουλευτές που καταγγέλλουν την απαγόρευση αυτή ως κίνηση αποκλεισμού, εξηγούν πως η πρωτοβουλία τους εδράζεται «στις αρχές της ισότητας και μη διακρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 


Με πληροφορίες από CNN