Βρετανία: Βουλευτές καλούν τους αθλητές να μποϊκοτάρουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου

Βρετανία: Βουλευτές καλούν τους αθλητές να μποϊκοτάρουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου Facebook Twitter
EPA
0

Πολιτικοί στη Βρετανία καλούν τους αθλητές να μποϊκοτάρουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες που θα γίνουν στο Πεκίνο την επόμενη χρονιά, λόγω της εκτεταμένης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Ο Εντ Ντέιβι, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών και ο Κρις Μπράιαντ, βουλευτής των Εργατικών και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για διεθνείς υποθέσεις, τόνισαν ότι πρέπει να δράσουν η κυβέρνηση και η Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή.

«Οι αποδείξεις ότι συντελείται μια γενοκτονία στη δυτική Κίνα είναι τόσο ξεκάθαρες που η Βρετανία και όλος ο κόσμος πρέπει να ορθώσουν ανάστημα στο Πεκίνο και να χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να το σταματήσουν», τόνισε ο Ντέιβι.

Πριν από μερικές ημέρες το BBC αποκάλυψε ότι οι γυναίκες των Ουιγούρων κι άλλες μουσουλμάνες στην επαρχία Σιντσιάνγκ βιάζονται και βασανίζονται συστηματικά. Ο πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, πριν την αλλαγή «σκυτάλης» στον Λευκό Οίκο δήλωσε ότι η Κίνα διαπράττει μια συνεχιζόμενη γενοκτονία ενάντια στους Ουιγούρους, μια δήλωση που στήριξε και η διοίκηση Μπάιντεν.

Ο ΟΗΕ θεωρεί αποδείξεις γενοκτονίας την απομάκρυνση παιδιών, το να εμποδίζονται οι γεννήσεις, να δολοφονούνται μέλη μιας ομάδας, να βλάπτονται σοβαρά ή να τοποθετούνται σε συνθήκες που είναι υπολογισμένες έτσι ώστε να καταστραφεί αυτή η ομάδα.

«Και οι πέντε κατηγορίες υπάρχουν ήδη στην επαρχία Σιντσιάνγκ. Οπότε πιστεύω ότι είναι απλά είναι παράδοξο ότι η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει τσαγανό σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Μπράιαντ.

«Απλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οποιοσδήποτε θα ήθελε να πάει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες στο Πεκίνο. Και πιστεύω ότι η Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή πρέπει να κάνει έκκληση να μεταφερθούν οι Αγώνες. Και αν δεν μεταφερθούν, τότε πρέπει να τους μποϊκοτάρουμε», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Ντέιβι σημείωσε ότι η Βρετανία έχει επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν οι αθλητές της για προπαγάνδα στο παρελθόν, όπως όταν δόθηκε στην αγγλική ομάδα ποδοσφαίρου η οδηγία για ναζιστικό χαιρετισμό, το 1935.

«Χωρίς αμφιβολία, θα ακούσουμε από ομάδες, χορηγούς και ομοσπονδίες ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί αγώνες πρέπει να διαχωρίζονται από την πολιτική και ότι απλά αφορούν τον αθλητισμό. Όμως, αυτό δεν επαρκεί ενώπιον μιας γενοκτονίας», υπογράμμισε.

«Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί αγώνες του 2022 θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο προπαγάνδας από ένα καθεστώς που διαπράττει γενοκτονία. Η βρετανική εθνική ομάδα και η κυβέρνηση έχουν ηθική ευθύνη να σκεφτούν αν το να στείλουν αθλητές σε αυτούς τους Αγώνες είναι πραγματικά το σωστό», συμπλήρωσε.

Αν η κινεζική κυβέρνηση δεν διατάξει το κλείσιμο των στρατοπέδων κράτησης στην Σιντισιάνγκ, δεν τερματίσει την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων και την εθνοκάθαρση, δεν σταματήσει να στειρώνει τις γυναίκες και δεν σταματήσει τους βασανισμούς και τους βιασμούς Ουιγούρων, τότε η εθνική ομάδα και οι υπουργοί της Βρετανίας θα πρέπει να ανακοινώσουν μποϊκοτάζ.

«Δεν πρέπει οι σπουδαιότεροι αθλητές μας να αναγκαστούν να γίνουν μέρος μιας προπαγάνδας από το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα, ενώ προσπαθήσει να εξαφανίσει τους Ουιγούρους από τον πλανήτη», τόνισε ακόμη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, 180 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έκαναν έκκληση για μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, τονίζοντας πως ήταν εσφαλμένη η εκτίμηση της ΔΟΕ ότι θα φέρει πρόοδο η ανάθεση της διοργάνωσης στην Κίνα.

Με πληροφορίες από Guardian

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ