Αυστραλός πρωθυπουργός: Ο Τζόκοβιτς πρέπει να αποδείξει γιατί πήρε εξαίρεση, αλλιώς θα φύγει με την επόμενη πτήση

Αυστραλός πρωθυπουργός: Ο Τζόκοβιτς πρέπει να αποδείξει γιατί πήρε εξαίρεση, αλλιώς θα φύγει με την επόμενη πτήση Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς πρέπει να αποδείξει γιατί έλαβε ιατρική εξαίρεση από τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό φτάνοντας στην Αυστραλία, διαφορετικά θα φύγει με την επόμενη πτήση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον. 

Η χθεσινή ανακοίνωση του Σέρβου κορυφαίου τενίστα ότι θα δώσει το παρών στο Αυστραλιανό Όπεν με ιατρική εξαίρεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Σύμφωνα με την ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας και την τοπική κυβέρνηση της Βικτόρια, ο Τζόκοβιτς ήταν ανάμεσα στους λίγους που τους χορηγήθηκε εξαίρεση από τον εμβολιασμό, από τους 26 που έκαναν τη σχετική αίτηση για το τουρνουά. Επέμειναν όμως ότι δεν υπήρξε καμία ειδική μεταχείριση, στην ανώνυμη επεξεργασία της αίτησης. 

«Περιμένουμε την παρουσίασή του και τι αποδείξεις θα μας παρέχει για να το υποστηρίξει αυτό», δήλωσε ο Μόρισον έπειτα από σύσκεψη με τους επικεφαλής των πολιτειών για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αυστραλία, που καταγράφουν ρεκόρ. 

«Αν αυτές οι αποδείξεις είναι ανεπαρκείς, τότε δεν θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση από οποιονδήποτε άλλο και θα γυρίσει σπίτι του με την επόμενη πτήση. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Κανένας απολύτως», υπογράμμισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός. 

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση- που έχει την ευθύνη για τα εξωτερικά σύνορα και τη βίζα- δεν συμπεριλήφθηκε στη διαδικασία της χορήγησης εξαίρεσης. Ο Μόρισον σημείωσε ότι έχουν χορηγηθεί αρκετές εξαιρέσεις σε ανθρώπους που μπόρεσαν να υποστηρίξουν την αίτησή τους. 

«Οπότε, οι περιστάσεις δεν είναι μοναδικές. Το ζήτημα είναι αν έχει επαρκείς αποδείξεις για να υποστηρίξει ότι πληρεί τις προϋποθέσεις για αυτή την εξαίρεση», δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας. 

Η απόφαση να χορηγηθεί εξαίρεση στον Τζόκοβιτς, για να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Αυστραλιανό Όπεν, έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις στη χώρα όπου πάνω από το 90% των πολιτών άνω των 16 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι.     

Η Μελβούρνη έχει βιώσει αθροιστικά το μεγαλύτερης διάρκειας lockdown στον κόσμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον έχει εκτοξεύσει σε επίπεδο ρεκόρ τα νέα κρούσματα. 

«Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι στην κοινότητα της Βικτόρια θα θεωρήσουν απογοητευτική αυτή την εξέλιξη», παραδέχθηκε η υπουργός Αθλητισμού της πολιτείας, Τζάλα Πούλφορντ. «Όμως, η διαδικασία είναι διαδικασία. Κανένας δεν είχε ειδική μεταχείριση», συμπλήρωσε. 

Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας τένις της Αυστραλίας, Κρεγκ Τάλεϊ, δήλωσε ότι η επεξεργασία των αιτήσεων για εξαίρεση γίνεται σε δύο φάσεις, είναι εμπιστευτική και διενεργείται από ανεξάρτητες επιτροπές ειδικών. Όλες οι αιτήσεις κρίνονται με βάση τις οδηγίες από τη συμβουλευτική επιτροπή του υπουργείου Υγείας για την ανοσοποίηση. 

Τα κριτήρια, δήλωσε ο Τάλεϊ, μεταξύ άλλων προβλέπουν εξαίρεση ανθρώπων που έχουν εμφανίσει παρενέργειες έπειτα από εμβολιασμό, έχουν κάνει πρόσφατα σημαντική επέμβαση, έχουν εμφανίσει μυοκαρδίτιδα, ή διαθέτουν επίσημη απόδειξη μόλυνσης από κορωνοϊό τους προηγούμενους έξι μήνες. 

Ο Σέρβος στο παρελθόν είχε αρνηθεί να αποκαλύψει αν έχει κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Ο Τάλεϊ δήλωσε ότι καταλαβαίνει τον εκνευρισμό των πολιτών για τον ερχομό του Τζόκοβιτς, εξαιτίας των δηλώσεων που είχε κάνει τα τελευταία δύο χρόνια για τον εμβολιασμό. «Όμως, εξαρτάται από τον ίδιο αν θα μιλήσει δημόσια για την κατάστασή του και για τους λόγους που του χορηγήθηκε εξαίρεση», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από Reuters

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM