ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Οργή για την εξαίρεση του Νόβακ Τζόκοβιτς από τον εμβολιασμό, για να παίξει στο Αυστραλιανό Όπεν

Οργή για την εξαίρεση του Νόβακ Τζόκοβιτς από τον εμβολιασμό, για να παίξει στο Αυστραλιανό Όπεν Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση να εξαιρεθεί ο Νόβακ Τζόκοβιτς από την υποχρέωση του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού για να παίξει στο Αυστραλιανό Όπεν. 

Ο Σέρβος Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις ανακοίνωσε μέσω social media ότι θα υπερασπιστεί τελικά τον τίτλο που κέρδισε πέρυσι στη Μελβούρνη, έχοντας λάβει ιατρική εξαίρεση. Όλοι οι μετέχοντες στο πρώτο Γκραν Σλαμ της χρονιάς θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή να κάνουν αίτηση για ιατρική εξαίρεση προκειμένου να μπουν στην πολιτεία Βικτόρια χωρίς να χρειαστεί να μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. 

Σύμφωνα με την ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας, η διαδικασία χορήγηση της εξαίρεσης είναι δύο φάσεων. Αρχικά η αίτηση των τενιστών εξετάζεται από επιτροπή ειδικών της ομοσπονδίας και στη συνέχεια αξιολογείται από την τοπική κυβέρνηση. 

Όμως, σήμερα η υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, Κάρεν Άντριους, ανέφερε ότι ίσως να έχει λόγο σε αυτό το ζήτημα και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι είναι απόφαση της ομοσπονδίας τένις και η κυβέρνηση της Βικτόρια αν ένας μη εμβολιασμένος παίκτης μπορεί να μετάσχει στο Αυστραλιανό Όπεν, αλλά «η κοινοπολιτειακή κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις προϋποθέσεις στα σύνορα της Αυστραλίας». «Κανένα άτομο που αγωνίζεται στο Αυστραλιανό Όπεν δεν θα έχει όποια ειδική μεταχείριση», υπογράμμισε. 

Ο Στίβεν Πάρνις, πρώην αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αυστραλίας, χαρακτήρισε άθλια την απόφαση για τον Τζόκοβιτς και τόνισε- απευθυνόμενος στον τενίστα- ότι ο εμβολιασμός δείχνει σεβασμό. 

«Δεν με ενδιαφέρει πόσο καλός τενίστας είναι. Αν αρνείται να εμβολιαστεί, δεν έπρεπε να του επιτραπεί η είσοδος», έγραψε στο Twitter. «Αν αυτή η εξαίρεση είναι αλήθεια, στέλνει ένα φριχτό μήνυμα σε εκατομμύρια ανθρώπους που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο του κορωνοϊό για τους ίδιους και τους άλλους. Ο εμβολιασμός δείχνει σεβασμό Νόβακ», ανέφερε ακόμη στην ανάρτησή του. 

Οι Αυστραλοί τενίστες Τζέιμς Ντάκγουορθ και Άλεξ ντε Μινόρ εξέφρασαν έκπληξη για την απόφαση όταν ρωτήθηκαν σχετικά. «Δεν ξέρω τα κριτήρια για τις εξαιρέσεις. Προφανώς είναι μια ανεξάρτητη επιτροπή. Πρέπει να είχε τα κριτήρια με κάποιο τρόπο», είπε ο Ντάκγουορθ. «Αυτό είναι πολύ πολιτικά ορθό από μέρους σου. Νομίζω ότι είναι απλά πολύ ενδιαφέρον. Αυτό θα πω μόνο», σχολίασε ο ντε Μινόρ. 

Η απόφαση προκαλεί και πολιτικές αντιδράσεις. Για ντροπιαστική εξέλιξη έκανε λόγο ο Ντέιβιντ Σάουθγουικ, μέλος του τοπικού κοινοβουλίου. «Τι ντροπή! Είχαμε έξι lockdown, σχολεία και μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν, κηδείες και γάμοι δεν μπορούσαν να γίνουν, οικογένειες χωρίστηκαν για μήνες και τώρα ένας σταρ του τένις παίρνει εξαίρεση», έγραψε στο Twitter. 

Οργή για την απόφαση εξέφρασαν και χρήστες των social media, ενώ πολλοί προέβλεψαν εχθρική υποδοχή για τον εννιά φορές νικητή του Αυστραλιανού Όπεν, όταν εμφανιστεί στο κορτ. 

Στο χέρι του αν θα αποκαλύψει τον λόγο

Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας τένις της Αυστραλίας, Κρεγκ Τάλεϊ δήλωσε ότι η εξαίρεση που χορηγήθηκε στον Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν η ίδια με εκείνη που μπορεί να εξασφαλίσει οποιοσδήποτε υπό τις οδηγίες της ATAGI, της συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την ανοσοποίηση. 

«Αν υπάρχουν αρκετοί λόγοι που δεν μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί, η ATAGI έχει θέσει πολύ σαφείς οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να προστεθεί στο μητρώο ανοσοποίησης της Αυστραλίας και αν γίνει αυτό, παίρνει εξαίρεση από τον εμβολιασμό και μπορεί να έρθει στην Αυστραλία», δήλωσε. 

Σημείωσε παράλληλα ότι για τους τενίστες η διαδικασία ήταν ακόμη πιο αυστηρή, γιατί υπήρχε μια επιπλέον επιτροπή για τις αιτήσεις τους για εξαίρεση. Σύμφωνα με τον ίδιο, 26 άτομα που σχετίζονται με το Αυστραλιανό Όπεν έκαναν αίτηση για ιατρική εξαίρεση για να πάνε στη Μελβούρνη, αλλά αυτή χορηγήθηκε σε ελάχιστους. 

Οι οδηγίες της ATAGI προβλέπουν ότι εξαίρεση μπορεί να χορηγηθεί για σοβαρές ιατρικές καταστάσεις- μεταξύ άλλων αν κάποιος έχει υποβληθεί σε σημαντική επέμβαση- σε εκείνους που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες ή είχαν σοβαρές παρενέργειες που αποδίδονται σε προηγούμενη δόση του εμβολίου για τον ιό. 

Ο Τάλεϊ δήλωσε ότι μπορεί να καταλάβει γιατί κάποιοι μπορεί να ενοχληθούν από την απόφαση. «Κάποιοι από εσάς θα αναστατωθείτε από το γεγονός ότι ήρθε ο Νόβακ, εξαιτίας των δηλώσεών του τα τελευταία δύο χρόνια για τον εμβολιασμό», είπε. 

«Όμως, είναι επιλογή του αν θα συζητήσει δημόσια την κατάστασή του και τον λόγο γιατί του χορηγήθηκε εξαίρεση. Εμείς, ως διοργάνωση, πολιτεία και κράτος, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να δώσουμε σε όλους μια ίση ευκαιρία να έρθουν στη χώρα», συμπλήρωσε. 

Από την πλευρά της η υπουργός Αθλητισμού της πολιτείας, Τζάαλ Πούλφορντ, διαβεβαίωσε ότι ο κορυφαίος τενίστας δεν είχε ειδική μεταχείριση. «Αναγνωρίζω ότι αυτό είναι κάτι που πολλοί στην κοινότητα της Βικτόρια το βρίσκουν απογοητευτικό και ενοχλητικό. Όμως, θέλω να καταστήσω απολύτως σαφές ότι αυτό ίσχυε, κανείς δεν έχει ειδική μεταχείριση λόγω του ποιος είναι ή τι έχει πετύχει επαγγελματικά», δήλωσε. 

Τόσο ο Τάλεϊ όσο και η Πούλφορντ κάλεσαν τον Τζόκοβιτς να εξηγήσει την ιατρική εξαίρεση που έλαβε, φτάνοντας στην Αυστραλία. «Πιστεύω ότι σίγουρα θα βοηθήσει αν ο Νόβακ εξηγήσει την κατάσταση για την οποία ζήτησε και πήρε εξαίρεση. Αλλά τελικά, αυτό εξαρτάται από τον ίδιο», δήλωσε ο Τάλεϊ. 

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ