Αυστραλία: Σε ξενοδοχείο καραντίνας ο Τζόκοβιτς- Προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να μπλοκάρει την απέλαση

Αυστραλία: Σε ξενοδοχείο καραντίνας ο Τζόκοβιτς- Προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να μπλοκάρει την απέλαση Facebook Twitter
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς με το τρόπαιο του περσινού Αυστραλιανού Όπεν (Πηγή φωτό EPA)
0

Συνεχίζεται το θρίλερ με το ταξίδι του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία, για τη συμμετοχή του στο πρώτο Γκραν Σλαμ της χρονιάς, ζήτημα που έχει προκαλέσει και διπλωματικό «επεισόδιο» ανάμεσα στην Καμπέρα και το Βελιγράδι. 

Το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις έχει μεταφερθεί σε ξενοδοχείο καραντίνας- έπειτα από την πολύωρη κράτησή του στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης- και έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης να ακυρωθεί η βίζα του. 

Οι δικηγόροι του Σέρβου δίνουν μάχη για να αποτρέψουν την απέλασή του- κάτι που μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα. Ο Σέρβος κρατήθηκε 8 ώρες στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, προτού ανακοινωθεί ότι οι συνοριακές αρχές του αρνήθηκαν την είσοδό του στην Αυστραλία, επειδή δεν πληρούσε τα κριτήρια που ισχύουν στη χώρα για την εξαίρεση από τον εμβολιασμό

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ταξίδεψε στη χώρα για το Αυστραλιανό Όπεν, έχοντας λάβει ιατρική εξαίρεση από την απαίτηση του εμβολιασμού που ισχύει για τους μετέχοντες στο τουρνουά, που χορηγήθηκε από τους διοργανωτές και την κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτόρια. Εκτιμάται ότι βάσισε την εξαίρεσή του στην παλιότερη μόλυνσή του από τον κορωνοϊό, κάτι που όμως δεν αναγνωρίζεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Guardian. 

Στα δικαστήρια η υπόθεση 

Ο Σέρβος τενίστας έφτασε στη Μελβούρνη από το Ντουμπάι την Τετάρτη. Αφού δεν έπεισε τις αρχές για τους λόγους της εξαίρεσής του, μεταφέρθηκε από το αεροδρόμιο σε ξενοδοχείο καραντίνας, στο προάστιο Κάρλτον της Μελβούρνης.

Την ίδια ώρα, οι δικηγόροι του ξεκίνησαν την προσπάθεια για την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων από ομοσπονδιακό δικαστήριο, προκειμένου να σταματήσουν την απέλασή του. 

Σε μία πρώτη ακροαματική διαδικασία ενώπιον δικαστή, προτάθηκε η πλήρης διαδικασία να γίνει τη Δευτέρα. Η ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας ανέφερε ότι πρέπει να γνωρίζει έως την Τρίτη αν ο Τζόκοβιτς μπορεί να αγωνιστεί στο Αυστραλιανό Όπεν, για λόγους προγραμματισμού του τουρνουά. Επίσης, οι δικηγόροι του ζήτησαν να μεταφερθεί σε ξενοδοχείο με γήπεδο τένις, προκειμένου να μπορεί να προπονείται. Ο δικαστής είπε ότι θα προσπαθήσει να λάβει υπόψη όλες τις πλευρές για να βρεθεί λύση, αλλά το δικαστήριο δεν μπορεί να πιεστεί. 

Η υπόθεση θα μπορούσε να φτάσει έως το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά υπάρχει περιθώριο μόλις 11 ημερών μέχρι τη στιγμή που ο τενίστας είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει την προσπάθειά του να κατακτήσει το 21ο Γκραν Σλαμ της καριέρας του. 

Έντονη αντίδραση της Σερβίας 

Την ώρα που υπάρχει πινγκ πονγκ ευθυνών ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας και την τοπική της Βικτόρια, το θρίλερ με τον Νόβακ Τζόκοβιτς προκαλεί την έντονη αντίδραση της Σερβίας. 

«Μόλις ολοκλήρωσα την τηλεφωνική συνομιλία μου με τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Είπα στον Νόβακ μας ότι όλη η Σερβία είναι μαζί του και πως οι οργανισμοί μας κάνουν τα πάντα για να τερματιστεί αμέσως η παρενόχληση του κορυφαίου τενίστα στον κόσμο», έγραψε στο Instagram ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. 

«Σύμφωνα με όλες τις νόρμες του διεθνούς δικαίου, η Σερβία θα δώσει μάχη για τον Νόβακ, την αλήθεια και τη δικαιοσύνη», συμπλήρωσε στην ανάρτησή του. Ο Βούτσιτς κάλεσε για εξηγήσεις τον πρέσβη της Αυστραλίας στο Βελιγράδι και απαίτησε να επιτρέψουν αμέσως στον Τζόκοβιτς να παίξει, σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ. 

Έντονη ήταν και η αντίδραση του πατέρα του τενίστα, Σρνταν Τζόκοβιτς, ο οποίος δήλωσε πως ο γιος του κρατούνταν μόνος του σε δωμάτιο του αεροδρομίου, φρουρούμενος από ένοπλο, ενώ περίμενε να αποφασιστεί αν θα του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα. 

«Απόψε μπορεί να τον ρίξουν σε μπουντρούμι, αύριο μπορεί να τον δέσουν με αλυσίδα. Η αλήθεια είναι πως είναι σαν τον νερό και το νερό ανοίγει το δικό του μονοπάτι. Ο Νόβακ είναι ο Σπάρτακος του νέου κόσμου που δεν θα ανέχεται την αδικία, την υποκρισία και την αποικιοκρατία», δήλωσε ο πατέρας του κορυφαίου τενίστα. 


  
«Οι κανόνες είναι κανόνες»

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, υπογράμμισε ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, με βάση τους κανονισμούς της αρμόδιας επιτροπής, για να μπουν στη χώρα δίχως καραντίνα. 

«Με ενημέρωσαν ότι τέτοια εξαίρεση δεν ίσχυσε και κατά συνέπεια (ο Τζόκοβιτς) υπόκειται στον ίδιο κανονισμό με οποιονδήποτε άλλο. Αυτό δεν αφορά ένα άτομο, είναι απλά ζήτημα εφαρμογής των κανονισμών», δήλωσε. 

«Οι κανόνες είναι κανόνες», υπογράμμισε ο Μόρισον, επιβεβαιώνοντας ότι ακυρώθηκε η βίζα του Τζόκοβιτς. «Η Αυστραλία έχει κυριαρχικά σύνορα και ξεκάθαρους κανόνες που δεν κάνουν διακρίσεις, όπως πολλές χώρες… αφορά τη δίκαιη και λογική εφαρμογή των νόμων για την προστασία των αυστραλιανών συνόρων… το μόνο που μπορώ να πω ήταν πως κρίθηκαν ανεπαρκείς οι αποδείξεις που παρασχέθηκαν για την ιατρική εξαίρεση», συμπλήρωσε. 

Επίσης, ο Μόρισον τόνισε ότι η ομοσπονδία τένις είχε ενημερωθεί πριν από αρκετούς μήνες ότι μια πρόσφατη μόλυνση δεν πληρεί τα κριτήρια για την εξαίρεση, προκειμένου να μπει κάποιος στη χώρα ανεμβολίαστος.

Το χρονικό 

Όλοι οι μετέχοντες στο Αυστραλιανό Όπεν πρέπει να είναι εμβολιασμένοι, εκτός αν τους χορηγηθεί ιατρική εξαίρεση. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς εξασφάλισε την εξαίρεση από τον εμβολιασμό, από την ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας και την κυβέρνηση της πολιτείας Βικτόρια. 

Οι αιτήσεις αυτές ελέγχονται από δύο ανεξάρτητες επιτροπές ειδικών και εξετάζονται ανώνυμα, σύμφωνα με τους διοργανωτές του Αυστραλιανού Όπεν. Ο Τζόκοβιτς ήταν ένας από τους λίγους που εξασφάλισαν αυτή την εξαίρεση, από τους 26 που έκαναν αίτηση. 

Ο Σέρβος περίμενε ότι η εξαίρεση και η βίζα που διέθετε αρκούσαν για να αγωνιστεί στο Αυστραλιανό Όπεν. Όμως, φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τους λόγους για τους οποίους του χορηγήθηκε εξαίρεση, σύμφωνα με την υπηρεσία των συνόρων. 

Παράλληλα, οι αρμόδιες αρχές επικοινώνησαν με την κυβέρνηση της Βικτόρια, ρωτώντας αν στηρίζει επίσημα τη βίζα του τενίστα, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. 

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ρώτησε αν θα υποστηρίξουμε την αίτηση του Τζόκοβιτς για βίζα για να μπει στην Αυστραλία. Δεν θα στηρίξουμε την αίτηση βίζας του Τζόκοβιτς για να μετάσχει στο Αυστραλιανό Όπεν. Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι σε δύο ζητήματα: η έγκριση της βίζας είναι θέμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και οι ιατρικές εξαιρέσεις θέμα των γιατρών», δήλωσε η υπηρεσιακή υπουργός Αθλητισμού της Βικτόρια, Τζάαλα Πούλφορντ. Έτσι, ακυρώθηκε η βίζα του τενίστα και άρχισε να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την απέλασή του από τη χώρα. 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ