Ένας 28χρονος Ιάπωνας, παλαιστής σούμο, έγινε το πρώτο θύμα κορωνοϊού στο συγκεκριμένο άθλημα, σύμφωνα με την Ιαπωνική Ομοσπονδία Σούμο (JSA).

 

Ο Σομπούσι, (ή Κιγιοτάκα Σουετάκε, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) πέθανε μετά από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων που προκάλεσε η Covid-19.

 

Πρόκειται για τον πρώτο παλαιστή σούμο που διαγνώστηκε θετικός στον ιό, στις 10 Απριλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.

 


Ο 28χρονος εμφάνισε υψηλό πυρετό στις 4 Απριλίου. Ωστόσο, ο πυρετός δεν υποχωρούσε και κάποια στιγμή ξεκίνησαν οι αιμοπτύσεις, οπότε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Το πρώτο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε, βγήκε αρνητικό. Στις 9 Απριλίου η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί περαιτέρω και μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο. Στις 10 του ίδιου μήνα, το δεύτερο τεστ βγήκε θετικό και εννέα ημέρες μετά εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο 28χρονος κατέληξε τα μεσάνυχτα προς Τετάρτη, έναν και πλέον μήνα μετά νοσηλευόμενος. Άγνωστο παραμένει αν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. 

 

«Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο σκληρό ήταν, να αγωνίζεται για τη ζωή του πάνω από ένα μήνα. Όμως, ως παλαιστής, άντεξε με γενναιότητα και πάλεψε την αρρώστια έως το τέλος» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Yomiuri επικαλούμενη το υπουργείο Υγείας, ο Σομπούσι είναι μάλλον το πρώτο άτομο στην τρίτη δεκαετία της ζωής του που πεθαίνει στην Ιαπωνία από κορωνοϊό. Η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων είναι άνω των 50 χρόνων. 

 

Χωρίς θεατές πραγματοποιήθηκε το εαρινό τουρνουά Grand Sumo της Οσάκα τον Μάρτιο - ΕΡΑ
Χωρίς θεατές πραγματοποιήθηκε το εαρινό τουρνουά Grand Sumo της Οσάκα τον Μάρτιο - ΕΡΑ

 

Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα, περίπου 1.000 μέλη της ομοσπονδίας σούμο θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ αντισωμάτων του ιού, την πρώτη εξέταση τέτοιας έκτασης που διεξάγεται σε άθλημα στην Ιαπωνία.

 

Τον περασμένο μήνα η ομοσπονδία ανακοίνωσε πως ένας προπονητής και πέντε παλαιστές είχαν διαγνωστεί θετικοί στον ιό - και δεν είναι ξεκάθαρο αν έχουν αναρρώσει.

 

Την περασμένη εβδομάδα, η JSA ανακοίνωσε ότι το θερινό τουρνουά Grand Sumo, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί 24 Μαΐου-7 Ιουνίου στο Ryogoku Kokugikan του Τόκιο, ακυρώθηκε λόγω της κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται, ότι το εαρινό τουρνουά Grand Sumo της Οζάκα τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

 

Με πληροφορίες από BBC