Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο MVP του ΝΒΑ - «Ευχαριστώ την Ελλάδα», είπε δακρυσμένος

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο MVP του ΝΒΑ - «Ευχαριστώ την Ελλάδα», είπε δακρυσμένος Facebook Twitter
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δακρύζει καθώς δέχεται το βραβείο MVP του ΝΒΑ (Getty Images/ Ideal Image)
24

Ως ο πολυτιμότερος παίκτης του NBA βραβεύτηκε τα ξημερώματα της Τρίτης ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γνωρίζοντας παγκόσμια αποθέωση για την κορυφαία διάκριση. 

Ο Έλληνας σούπερ-σταρ πραγματοποίησε μία φανταστική πορεία με τους Μιλγουόκι Μπακς οδηγώντας τους στους τελικούς της Ανατολής κάτι που του χάρισε το βραβείο του MVP στο NBA ως ο πολυτιμότερος παίκτης στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Η πορεία του «Greek Freak» δεν πέρασε απαρατήρητη και η ανακοίνωση των ΝΒΑ Awards 2019 το επιβεβαίωσε.
Η ανακοίνωση του ονόματός του στην τελετή βράβευσης καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους με τον ίδιο να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα της συγκίνησής του. «Σας αγαπώ πολύ. Είστε τα πρότυπά μου. Σας ευχαριστώ για όλα όσα κάνατε για εμένα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εκπληκτική μου μητέρα, τη Βερόνικα» είπε ενώ ευχαρίστησε και την Ελλάδα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο MVP του ΝΒΑ - «Ευχαριστώ την Ελλάδα», είπε δακρυσμένος Facebook Twitter
Ο Giannis Antetokounmpo (Getty Images/ Ideal Image)

Ο «Giannis» κατάφερε να πετύχει στη φετινή σεζόν να έχει 27.7 πόντους, 12.5 ριμπάουντ και 5.9 ασίστ, ενώ η ομάδα του ήταν η κορυφαία στην κανονική διάρκεια του NBA. Σημειώνεται ότι ήταν φαβορί μαζί με τους Τζέιμς Χάρντεν και Πολ Τζορτζ, τους οποίους ξεπέρασε το επίτευγμά του έχει ξεχωριστή σημασία.

Από τους 101 δημοσιογράφους που ψήφισαν και κλήθηκαν να δώσουν πέντε επιλογές, οι 78 έδωσαν την πρώτη θέση στον Έλληνα σούπερ σταρ, και οι άλλοι 23 την δεύτερη θέση, με αποτέλεσμα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να συγκεντρώσει ποσοστό 77%. Όπως είναι γνωστό, οι δημοσιογράφοι καλούνται να δώσουν πέντε επιλογές. Η 1η επιλογή αξίζει 10 βαθμούς, η δεύτερη επτά, η τρίτη πέντε, η τέταρτη τρεις και η πέμπτη έναν βαθμό.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο MVP του ΝΒΑ - «Ευχαριστώ την Ελλάδα», είπε δακρυσμένος Facebook Twitter
Ο Giannis Antetokounmpo και η σύντροφός του Mariah Riddlesprigger καταφθάνουν στην εκδήλωση του ΝΒΑ (Getty Images/ Ideal Image)

Αναλυτικά όσα δήλωσε: 


Πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω τον θεό που με ευλόγησε με αυτό το ταλέντο για να βρίσκομαι στη θέση που βρίσκομαι σήμερα.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό που με έβαλε σε αυτή τη θέση, όλα αυτά τα κάνω με τη βοήθειά του. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα μου, πρώτα από όλα τους συμπαίκτες μου, χρειάζεται περισσότερο από έναν παίκτη για να κερδίσει 61 παιχνίδια. Όλοι ήταν έτοιμοι να έρθουν στον πόλεμο μαζί μου. Θέλω να ευχαριστήσω το προπονητικό επιτελείο που μας πίεζε καθημερινά και μας δίδαξε αυτά που κάνουν καθημερινά για εμάς.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο MVP του ΝΒΑ - «Ευχαριστώ την Ελλάδα», είπε δακρυσμένος Facebook Twitter
Ο Giannis Antetokounmpo κλαίει από συγκίνηση (Getty Images/ Ideal Image)

Θέλω να ευχαριστήσω τους ιδιοκτήτες των Μπακς, οι οποίοι πίστεψαν σε εμένα που ήμουν 18 όταν ήμουν στην Ελλάδα. Με εμπιστεύτηκαν. Θέλω να ευχαριστήσω την πόλη του Μιλγουόκι, την Ελλάδα και τους Νιγηριανούς που με στηρίζουν. Τώρα είναι 6 το πρωί στην Ελλάδα και μένουν ξύπνιοι για να με παρακολουθήσουν.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πατέρα μου, ο οποίος δεν βρίσκεται κοντά μας. Πριν από δύο χρόνια είχα έναν στόχο, να γίνω ο κορυφαίος του πρωταθλήματος. Πάντα όταν περνάω στο παρκέ σκέφτομαι τον πατέρα μου, ο οποίος με πίεζε περισσότερο να γίνω καλύτερος και μου έλεγε ότι μόνο έτσι θα τα καταφέρω.

Σας αγαπώ πολύ. Είστε τα πρότυπά μου. Σας ευχαριστώ για όλα όσα κάνατε για εμένα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εκπληκτική μου μητέρα, τη Βερόνικα. Είναι η ηρωίδα μου. Δεν μπορείς να προβλέψεις το μέλλον σου, αλλά αν δεν έχεις καλό γονιό δεν μπορείς να προβλέψεις το μέλλον σου. Πρόκειται για το στήριγμά μου.

Προφανώς θέλω να ευχαριστήσω τους ατζέντηδές μου, ευχαριστώ που με πιστέψατε σε εμένα και δεν... με ενοχλείτε πολύ. Αυτό είναι μόνο η αρχή για εμένα.

Στόχος μου είναι να κατακτήσω το πρωτάθλημα. Όπως μου είχε πει ο πατέρας μου, πάντα να θέλεις τα περισσότερα χωρίς να είσαι άπληστος.

Αθλητισμός
24

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
…Ωραία όλα αυτά και μπράβο στον άνθρωπο για τα επιτεύγματά του στον αθλητισμό και ελπίζω να επιδεικνύει πάντοτε σύνεση στον διαχειρισμό των πραγμάτων… αλλά αισθάνομαι ότι ο Γιάννης είναι σε μία διαρκή "επιτήρηση" για τις ταυτότητές του και εξηγώ:Λέει πραγματάκια που μας ευχαριστούνε και μας κάνει να γουργουρίζουμε σαν κορδωμένα αρσενικά περιστέρια που θέλουν να ρίξουν περιστέρες; Έχει καλώς, το πέρασε και το τεστ σήμερα. Λέει, όμως, κάτι που δεν μας ευχαριστεί ακριβώς; (όπως το ότι απέκτησε και νιγηριανό διαβατήριο); Αρχίζουμε τα "έπεσαν οι μάσκες" και τα λοιπά βοθρολύματα.Σε κάθε περίπτωση οι κομπλεξικοί, τουλάχιστον, τρώνε την σκόνη του Γιάννη. Καλοχώνευτη παιδιά! Καλοχώνευτη ;-)
Οπως τα λες, καλοχωνευτη η σκονη. Εγω απλά λεω ενα τεράστιο μπραβο στο Γιάνναρο! Του αξιζει, ειναι φοβερος παικτης, εχει ακομα λαμπρο μελλον. Οι γονεις του τον διδαξαν ταπεινοτητα και ευγνωμοσυνη. Μπορει να κακοπερασε μικρος στην Αθηνα αλλα δεν φαινεται να μισει την Ελλαδα για αυτο, ηξερε πως απλά ειναι δύσκολα. Ειδε την θετικη πλευρα της Ελλαδας, μια χωρα που προσεφερε τουλαχιστον ασφαλές καταφυγιο, μια καποια ποιοτητα ζωης (η Ελλαδα μπροστα στη Νιγηρια ειναι σαν να λεμε εμεις Σουηδια ξερω γω), αθλητικες δραστηριοτητες καθως και εκπαιδευση και υγεια που ειναι ανοιχτα (ως τωρα, μετά βλεπουμε) προς ολους ακομα και αλλοδαπα παιδακια διχως χαρτια. Ειδε επισης τους ανθρωπους στην Ελλαδα που τους βοηθησαν και τον προωθησαν. Δεν ξεχναει. Και ειναι επισης πιο Ελληνας και απο....αυτοχθονο Ελληνα. Ελαχιστοι Ελληνες αθλητες τιμουν την χωρα μας σε οποιαδηποτα περισταση βρεθουν. Λιγοι θα λεγαν πως ευχαριστουν την Ελλαδα, συνηθως γκρινια ακους. Εκεινος ομως και ευχαριστει και συμμετεχει σε διαφημισεις, ερχεται στα Σεπολια και φορα και τετοια ρουχα (αυτη τη κινηση με την Ακροπολη ποιος θα την εκανε?) ενώ θα χρηματοδοτησει την κατασκευη γηπεδου στο Μάτι! Πατριώτης!Απο εμας ισως ειναι σε επιτηρηση με την εννοια που την λες αν και δεν θα πρεπε. Οκ εδωσε εδαφος λιγο και εκεινος που απο σκετο Ελληνας στις αρχές οταν εφυγε/πηρε την ελληνικη υπηκοοτητα (που του ανοιξε ολους τους δρομους διεθνως) με παρεμβαση του τοτε ΠΘ τον Σαμαρά (διοτι ηταν πολυ εκθετος εαν τον αφηνε ετσι, διεθνες ρεζιλικι θα ηταν), αργοτερα το γυρισε σε Ελληνονιγηριανος. Πιστευω στην αρχη ηθελε οπωσδηποτε θετικη φημη λογω και του χρωματος του, της ανοδο των δεξιων τοτε και της ΧΑ και ισως επειδη βρισκονταν ακομα σε φαση εσωτερικου ξεκαθαρισματος. Το Ελληνονιγηριανος παντως ειναι και το σωστοτερο. Ελληνας για τους λογους που εχει πολλάκις πει και Νιγηριανος λογω καταγωγης καθως και επειδη οπως εχει πει πολυ απλα μετα το σχολειο και τους φιλους, εμπαινε σε σπιτι...νιγηριανο καθαρά απο αποψη κουλτουρας. Σεβεται γενικα τις ριζες του και ας μην τις ξερει καλα. Τελος ηταν και επιθυμια των γονεων του το αφρικανικο διαβατηριο που πηρε.ΥΓ: Οσοι επιδιδονται σε τεστ, ξυδακι.ΥΓ2: Στα πλαισια αυτου που λες, καποια δημοσια προσωπα μυαλο δεν βαλανε. Παλια τον βριζανε και οταν πιαστηκε ο μαγκας ολο φωτος μαζι του και τωρα τον συγχαιρουν. Καλα τα δημοσια προσωπα που ποτέ στο παρελθον δεν του ειπαν κακο λογο και τωρα του λενε συγχαρητηρια. Οχι ομως να ερχεται πχ ο Μητσοτακης ή ο Αδωνις και να συγχαιρουν ενώ λιγα ετη νωριτερα λεγαν τα ακριβως αντιθετα (viral εγινε ηδη) ή ψηφιζαν ΟΧΙ στο νομοσχεδιο περι αποδοσης ευκολοτερης, υπηκοοτητας, προς τα παιδια των μεταναστων. Ας κραταμε καποια προσχηματα.
Ο Γιάννης από την Νηγηρία και τα Σεπόλια στην κορυφή του ΝΒΑ.Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει "ήρωας" και "επανάσταση" στη ζωή, αυτά να τα βλέπουν κάποιοι που θεωρούν εαυτούς "αγωνιστές" και "επαναστάτες", επειδή τάχα ξεκίνησαν από χαμηλά, ζώντας δυο χρόνια στο Αιγάλεω...Και επειδή κέρδισαν μια δοτή υπουργική καρέκλα και πια φοράνε γραβάτα, νομίζουν ότι μπορούν να δουλεύουν τον κόσμο χωρίς ντροπή - βλέπε "Μάτι".
Τα έχουμε μπερδέψει λίγο;;...Ο Γιάννης και α αδέρφια του δεν είναι από τη Νιγηρία, κατάγονται από εκεί. Εκεί ανήκουν οι πατρογονικές τους ρίζες (για τις οποίες έχουν την τύχη να νιώθουν πολύ υπερήφανοι - και τους ζηλεύω γι΄αυτό).Ο Γιάννης γεννήθηκε στην Ελλάδα και ανδρώθηκε σε αυτή, άρα ο Γιάννης (και τα αδέρφια του) είναι Έλληνας γηγενής (ντόπιος) εκ γενετής του, χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση αυτού, ούτε κατά φαντασία. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι, βλακωδώς να συγχέουμε τα φυσικά, φυλετικά, εμφανισιακά χαρακτηριστικά με την εκ γενετής ιθαγένεια ενός ατόμου. - Ντροπή!Υ.Γ.: Μετά την πρώτη πρόταση, «Ο Γιάννης από την Νηγηρία και τα Σεπόλια στην κορυφή του ΝΒΑ», το έχασες εντελώς...Υ.Γ.2: Η εξουσία διαφθείρει, πολλές φορές σε τεράστιο βαθμό για διάφορους λόγους που δεν θα αναλυθούν τώρα. Χωρίς αυτό να θεωρείται δικαιολογία, είναι μια διαχρονική πραγματικότητα. Οπότε κάθε σύγκριση θα ήταν αποδεκτή αν και εφόσον γινόταν το ίδιο επίπεδο, ανθρώπων της εξουσίας. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν κατέχει κάποια θέση εξουσίας ώστε να κριθεί και να συγκριθεί γι΄αυτό. Κρίνεται και συγκρίνεται σε έναν πολύ διαφορετικό τομέα, αυτόν του αθλητισμού - εκ φύσεως, άμεσης και ειλικρινούς αποδοτικότητας. Είναι ένας εξαιρετικός, από τους σπάνιους μάλιστα του τομέα του, αθλητής-καλαθοσφαιριστής. Τον ευχαριστούμε που μας θυμίζει την θετική πλευρά των καταστάσεων!
Δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να διαβάσω τι γράφετε, αν δεν πάρω πρώτα μια απάντηση που εκκρεμεί από σας τον Θεό στην ταπεινότητά μου.Μην νομίζετε ότι έχω ξεχάσει κύριε - και όχι "ρε"...
Αν μία λεοπάρδαλη μεγαλώσει σε μία οικογένεια λιονταριών θα ονομάζεται λιοντάρι, και ας έχει βούλες.Συνεπώς αλλάζει και η έννοια του είδους «λιοντάρι».Όταν μια χώρα έχει ανάγκη από πληθυσμό και εργατικό δυναμικό οι διακρίσεις δεν οφελούν κάπου. Όταν χρειάζονται εργάτες, καταναλωτές και αύξηση γεννήσεων με το μικρότερο δυνατό κόστος για πιάσουμε τα νούμερα χρειάζονται και τα ανάλογα πρότυπα/stars.
Leopons!(Μαμά λιονταρίνα, μπαμπάς λεοπάρδαλη)http://www.myconfinedspace.com/wp-content/uploads/2007/07/leopon.jpg+"The lion who just can't change his spots"https://images.app.goo.gl/5g3nPEL41ZuqgGpZ8+"A leopard can't change its spots"https://idioms.thefreedictionary.com/a+leopard+can%27t+change+its+spots+" Actually, a leopard can change its spots"https://www.google.com/amp/s/bigcatrescue.org/actually-a-leopard-can-change-its-spots/%3famp
Λουκούμιε, είτε από διανοητική σύγχυση, είτε εκ προθέσεως, συγκρίνεις πράγματα πολύ ανόμοια : λεοπαρδάλεις και λιοντάρια, δύο αρκετά διαφορετικά ζωικά είδη. Αντίθετα, ο Μαύρος, ο Λευκός, ο Ασιάτης, ο Ινδιάνος είναι άτομα του ιδίου είδους, όπως και στο είδος "λέων" υπάρχουν πολλά υποείδη με αρκετές διαφορές αναμεταξύ τους, όπως και στο είδος "λεοπάραδαλη".Αρα η σύγκρισή σου είναι εντελώς άτοπη.
Καλό μου λουκούμι, έχουμε υπέροχα ζώα ... όπως τα μουλάρια (mule) φερ' ειπείν, ενώ τα γαϊδουρομούλαρα (hinny) είναι πιο σπάνια, η αλήθεια είναι---------Εννοείται ότι ισχύει αυτό που λεει ο μαύρος γάτος, είμεθα άσπροι, κόκκινοι, κίτρινοι και μπλε ρουά:Οικογένεια:Ανθρωπίδαι (Hominidae)Υποοικογένεια:Ανθρωπίναι (Homininae)Υφομοιογένεια:Ανθρωπίνοι (Hominini)Γένος:Άνθρωπος (Homo)Είδος:Ά. ο σοφός (Η. sapiens)...Μα την Παναγιά Μερέντα, όμως, χρειάζεται κι αυτό διευκρίνηση; Ελπίζω όχι.
MVP ο Γιάννης, που σημαίνει ο καλύτερος αθλητής και όμως Εμείς οι Ελληναραδες τον Γιάννη κάποτε τον κρίναμε βάση του χρώματος του, τον κοροϊδεύαμε, τον υποτιμουσαμε, τον αδικουσαμε, τον χλευαζαμε. Δεν του δίναμε την ευκαιρία να εκφραστεί, να συμμετάσχει, να παίξει. Παρά μόνο κάποιοι άνθρωποι, φωτεινά μυαλά άκουγαν την φωνή του, έβλεπαν την αξία του. Όλοι όμως οι υπόλοιποι, η επίσημη πολιτεία κοιτούσαμε αδιάφορα ή κοιτούσαμε τα φανταχτερά, τα επώνυμα, τα επίσημα εκεί που στην ουσία δεν δίνανε δεκάρα αλλά μόνο έπαιρναν. Πολιτικούς, events, influencers κλπ. Που να δει ο Ελληναρας, την διπλανή οικογένεια, την οικογένεια που μένει στο υπόγειο, που αγωνίζεται με αξιοπρέπεια να επιζήσει και πόσο μάλλον τα παιδιά τους. Ακόμα πιο πολύ αν αυτή η οικογένεια δεν μιλάει καλά ελληνικά ή έχει διαφορετικό χρώμα ή πολλά άλλα. Όμως ήρθαν οι Αμερικαναραδες, και τους παραδέχομαι εδω, όχι όμως σ' όλα τους. Είδαν τα παιδιά αυτά, άκουσαν την φωνή τους, σεβάστηκαν την υπόσταση τούς και τους έδωσαν την ευκαιρία. Τότε λοιπόν ο Ελληναρας, είδε τον Γιάννη, τον θαύμασε, τον καμαρωσε και τον παραδέχτηκε. Πως σας φαίνεται τώρα όλο αυτό; Δεν θέλω να εκφράσω με την γνωστή λέξη.Ο Γιάννης όμως,αυτή η ψυχαρα ποτέ δεν έμεινε στην ασχήμια αυτή, στη ειρωνεία της κατάστασης και με υπερηφάνεια δηλώνει ΕΛΛΗΝΑΣ. ΟΥΑΟΥ αυτό είναι ΧΑΣΤΟΥΚΙ, γροθιά κανονική, στο ελληναριστικο σύστημα, στο "Αίμα Τιμή ......" και σε πολλά άλλα.ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΓΙΑΝΝΗ και σ ευχαριστούμε.
Εσείς οι Ελληναράδες να μιλάτε για τον εαυτό σας.Κάποιοι είμαστε οι γείτονες αυτών των ανθρώπων και ξέρουμε ότι με λογικές "εμείς" vs "εσείς" (σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ επίπεδο) χωριό δεν γίνεται.
Αν διαβάσατε το κείμενο μου λέω για αυτούς τους ανθρώπους "Παρά μόνο κάποιοι άνθρωποι, φωτεινά μυαλά άκουγαν την φωνή του, έβλεπαν την αξία του"Όμως, δυστυχώς υπάρχουν και οι άλλοι, που τώρα τον postaroun, τον θαυμάζουν, ενώ μέχρι εχτές ΔΕΝ έδιναν δεκάρα για τον Γιάννη αλλά και για όλα εκείνα τα παιδιά που βρίσκονται και τώρα δίπλα τους και συνεχίζουν να αδιαφορούν. Επίσης μιλάω και για την επίσημη πολιτεία που τον αναγνώρισε αφού πήγε στην Αμερική. Αν θυμάστε τον είχε καλέσει ο πρωθυπουργος στο Μέγαρο Μαξίμου. Μόνο τότε ενδιαφέρθηκε η πολιτεία για τον Γιάννη. Αυτά τα ολίγα, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων
Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά ο Γιάννης, ο... γείτονας σου, αρνήθηκε να αφομοιωθεί από το... χωριό και τους... συγχωριανούς του (που οι περισσότεροι τον θυμήθηκαν κατόπιν εορτής...), σηκώθηκε και έφυγε!... (Και πολύ καλά έκανε).Το γεγονός ότι γυρνάει και σου λέει και ευχαριστώ, είναι τιμητικό, κυρίως για τον ίδιο, την μητέρα του και τη μνήμη του πατέρα του.Δυστυχώς, μη κρίνεις από τον εαυτό σου που όντως δεν τον ξεχώρισες υποτιμητικά όπως οι περισσότεροι... γείτονες. Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική και διακρίνεται από την ίδια του την πραγματικότητα, της οικογένειας του και του ιδίου.Αν όχι άμεσα, έμμεσα, μας το υπενθυμίζει συνεχώς, χτυπώντας το στα μούτρα μας!...
Ισχύει ταυτόχρονα και το αντίστροφο: ο Αντετοκούνμπο είναι γόνος μεταναστών μεν, δηλώνει όμως Έλληνας δε, πιστεύει στο Θεό και σέβεται πολύ τη σημαία. Κοινώς δε χωράει στα καλούπια που θέλουν να επιβάλουν κάποιοι και καλά κάνει.
Εμείς, οι μη ενταγμένοι σε σχολή σκέψης, σεβόμεθα απολύτως την ατομικότητα ενός εκάστου.Και γι'αυτό απορρίπτουμε όλες τις επί μέρους ταυτότητες πλην αυτής του πολίτη που είναι αναγκαία για την υποτυπώδη συνεννόησή μας.Το παράδοξο είναι να αποδέχεσαι όλες τις ταυτότητες πλην αυτής του πολίτη.
Τσακαλιδης, Πετσάρσκι, Σοκ, Τομιτς, Ταρλατς, Κουουσμα, Μπαζαρεβιτς και άπειροι άλλοι.Ο Αντετοκούμπο είναι ο πρώτος ελληνοποιημενος Έλληνας μπασκετμπολίστας που όντως νιώθει Έλληνας ή έστω ότι κάτι χρωστάει σε αυτή τη χώρα.
Δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αθλητικά, οπότε και δεν γνωρίζω τους αθλητές της πρώτης παραγράφου. Υποθέτω ότι πρόκειται για άτομα που απέκτησαν την ελληνική υπηκοότητα όντας γνωστοί αθλητές.Συνεπώς, η περίπτωση του Γιάννη θα πρέπει να είναι εντελώς διαφορετική: πρόκειται για έναν γηγενή με ξένη καταγωγή, που μεγάλωσε σε αυτήν την χώρα η οποία ήταν και η μοναδική χώρα που γνώριζε, που δέθηκε με αυτήν, στη συνέχεια απέκτησε και την ελληνική υπηκοότητα, και η οποία του πρόσφερε (μάλλον τσιγκούνικα στην αρχή) τις πρώτες ευκαιρίες του.
Ο Τσακαλίδης είναι παρόμοια περίπτωση με τον Γιάννη με αντίστροφη πορεία. Ρωσία-Ελλάδα. Ήρθε εδω μαθητής. Το αυτό και οι Τάρλατς-Τόμιτς. Σερβία-Ελλάδα.Η μεν ελληνοποίηση έγινε προς όφελος της εθνικής ομάδας η δε έγιναν πρός όφελος της ΑΕΚ του Ολυμπαικού, αντίστοιχα.
Λίγο ρατσιστικουλι δεν είναι αυτό για τους ομογενεις;Ειναι λιγότερο Έλληνας ο Τσακαλιδης επειδή είναι Πόντιος γεννημένος εκτός ελλαδικής επικρατειας;