Τσίπρας: Υπερκέρδη 2,2 δισ. ευρώ στην ενέργεια- «Ο Μητσοτάκης νοιάζεται μόνο για τα κέρδη των ισχυρών»

Τσίπρας: Υπερκέρδη 2,2 δισ. ευρώ στην ενέργεια- «Ο Μητσοτάκης νοιάζεται μόνο για τα κέρδη των ισχυρών» Facebook Twitter
Φωτ: EUROKINISSI
0

«Στο πόρισμα που κατέθεσε χθες με αναλυτικά στοιχεία ο τομέας Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», αναφέρεται με ανάρτησή του στο facebook, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι «δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των δεδομένων. Γιατί εδώ μιλάνε οι αριθμοί. Δεν πρόκειται για εκτίμηση, αλλά για αριθμητικά αποτελέσματα».

«Τα υπερκέρδη λοιπόν των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το 12μηνο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Ενώ οι άδικες χρεώσεις και τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ΑΠΕ που χρεώθηκαν στους καταναλωτές και αναμένεται να επιστραφούν ως επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, εκτιμώνται σε 2,45 δισ. ευρώ».

Συμπυκνώνοντας υποστηρίζει ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης σχεδόν 4,6 δισ. έκαναν φτερά από τις τσέπες των καταναλωτών και βρέθηκαν σε αυτές των παραγωγών και κυρίως στα ταμεία της ΔΕΗ, που έχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας» και ακολούθως εξηγεί: «Να λοιπόν γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα μας είναι στο 62% ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ είναι στο 39%. Να γιατί η Κομισιόν λέει πως έχουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ρεύμα για επιχειρήσεις και τις τρίτες μεγαλύτερες για τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη. Γιατί στην Ελλάδα έχουμε αισχροκέρδεια με τις πλάτες της κυβέρνησης. Για χάρη της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, που πρέπει πάση θυσία να καταγράφει κέρδη για να έχουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι, αλλά και για τους υπόλοιπους παίχτες της αγοράς».

Χαρακτηρίζει κακόγουστο ανέκδοτο την εκ των υστέρων φορολόγηση των υπερκερδών και προσθέτει: «Λιγότερα από 300 εκατ., από τα οποία στη ΔΕΗ αντιστοιχούν τα 200 εκατ. Αλλά για να μην ταραχτούν τα funds, οι μέτοχοι και η τιμή της μετοχής στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, την ίδια ώρα ο κ. Σκρέκας τής επιστρέφει άλλα 300 εκατ. από τους καταναλωτές μέσω των ΥΚΩ των τιμολογίων».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Αυτές είναι λοιπόν οι προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη. Για την απόγνωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων "απάτη pass" 30 και 50 ευρώ, για λογαριασμούς που ξεπερνούν το μισθό ή τη σύνταξη. Για τα συμφέροντα, αγωνία μην τυχόν και φορολογηθούν και μειωθούν τα κέρδη τους.

Η χώρα όμως, έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα αντιλαμβάνεται τα προβλήματα της κοινωνίας και όχι από έναν πρωθυπουργό που δε νιώθει την απόγνωση των πολιτών και νοιάζεται μόνο για τα κέρδη των ισχυρών».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΛΦΟΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης από Δελφούς: «Χρειαζόμαστε plan b εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή επεκταθεί»

«Εάν το μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ συνεχιστεί, είναι θέμα χρόνου να έχουμε σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό του πετρελαίου και προϊόντων», σημείωσε ο πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΜΟΝΑΚΟ

Πολιτική / Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό: Συναντήθηκε με Μητσοτάκη και Τασούλα

Κατά τις συναντήσεις, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις πρωτοβουλίες της χώρας για βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου πλούτου και τον ρόλο της Μεσογείου ως κοινού σημείου αναφοράς
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Είναι πολύ σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία να διασφαλιστεί ότι τα Στενά θα παραμείνουν ανοιχτά»

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή έγιναν στο πλαίσιο συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Χουσεΐν αλ-Σεΐχ
THE LIFO TEAM
ΒΟΥΛΗ LIVE ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Μητσοτάκης από Βουλή: Νομοθετική πρωτοβουλία για επιτάχυνση υποθέσεων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα

«Οσα εσείς καταγγέλλετε κ. Ανδρουλάκη, ο ΟΟΣΑ τα χαιρετίζει» είπε ο πρωθυπουργός προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που είχε ζητήσει την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή
THE LIFO TEAM