O Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στους Financial Times με βασικό θέμα την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και το Brexit. 

 

«To Brexit ήταν μια πολύ κακή εξέλιξη για την Ευρώπη, πολύ κακή για την Βρετανία επίσης. Όσα βλέπουμε τώρα είναι το αποτέλεσμα σοβινιστικής ρητορικής η οποία υποσχέθηκε να προχωρήσει με μία εθνικιστική προσέγγιση, χωρίς να ψάχνει για συλλογικές λύσεις», λέει ο πρωθυπουργός. 

 

Η εφημερίδα σχολιάζει πως «ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 ως ένας ριζοσπάστης αριστερός που ήταν αντίθετος στις απαιτήσεις των δανειστών, όμως λιγότερο από ένα χρόνο μετά αποδέχθηκε το τρίτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, με όρους πιο αυστηρούς από εκείνους που του προσφέρονταν αρχικά».

 

Λέει πως η Ελλάδα έμαθε από τη δύσκολη εμπειρία της πως είναι προς το εθνικό συμφέρον της χώρας να παραμείνει στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφουν οι Financial Times.

 

«Aν το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι μια πολύ σημαντική δύναμη, έχει τόσο μεγάλες δυσκολίες στο να βρει έναν δρόμο σχετικά με το Brexit, φανταστείτε τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα», λέει ο κ. Τσίπρας και συνεχίζει: «Οι εξελίξεις στο Brexit αποδεικνύουν πως ο αυτό το μονοπάτι, το εθνικιστικό μονοπάτι, δεν είναι ο δρόμος που προσφέρει λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.

 

Οι Financial Times αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας θα αντιμετωπίσει εκλογική αναμέτρηση μέσα στη χρονιά. Το κόμμα του βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις. «Σκοπεύει να διεξάγει εκλογές τον Οκτώβριο, υπογραμμίζοντας την επιστροφή της Ελλάδας στη σταθερότητα με την ολοκλήρωση μιας πλήρους τετραετούς θητείας ύστερα από πάνω από δέκα χρόνια κυβερνήσεων με μικρή διάρκεια ζωής. 

 

Ο κ. Τσίπρας ελπίζει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη, οι προβλέψεις για φέτος μιλούν για αύξηση του ΑΕΠ της χώρας από 2,2% έως 2,4%, γράφουν οι Financial Times. 

 

«Θεωρώ κομβικής σημασίας να έχουμε εκλογές σε μια στιγμή που οι άνθρωποι θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση με το 2015, όταν ήμασταν σε βαθύ σκοτάδι. Όταν ήρθα στην κυβέρνηση τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια. Εκείνες οι μέρες υπήρχε μεγάλη ανησυχία καθώς δεν υπήρχε τρόπος να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις». 

 

 Τώρα, ο κ. Τσίπρας λέει πως η Ελλάδα ξανάρχισε να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές και έχει χτίσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας «άνω των 45 δισ. περισσότερα από κάθε άλλη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, χάρη σε αυστηρή προσκόλληση σε  οικονομικές πολιτικές που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές της χώρας, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. 

 

ο Τσίπρας υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση του θα παραμείνει προσκολλημένη στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022, θέλοντας να υπογραμμίσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε τρικ ελεημοσύνης με τα οποία είναι συνδεδεμένες οι εκλογικές χρονιές στην Ελλάδα. 

 

«Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα είναι να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και με τους δανειστές μας, άρα δε θέλουμε να παραβιάσουμε τη συμφωνία (για τα πλεονάσματα)». Όμως, γράφουν οι FT, ο Τσίπρας ελπίζει πως η χώρα θα μπορέσει να συμφωνήσει σύντομα με τους δανειστές «ένα νέο μείγμα πολιτικής ώστε να πετυχαίνουμε τους στόχους αλλά με υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης. 

 

«Έχουμε έναν ενάρετο κύκλο της οικονομίας τώρα», λέει ο κ. Τσίπρας. «Δεν θα αποτύχουμε στους στόχους αν έχουμε λιγότερη φορολόγηση, αλλά θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερα έσοδα»