Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έφερε την ύφεση πριν από την πανδημία

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έφερε την ύφεση πριν από την πανδημία Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έχει φέρει την ύφεση πριν από την πανδημία», σε συνέντευξη στην «Καθημερινή».

«Η έκρηξη της ανεργίας, των λουκέτων και της ύφεσης δεν είναι νομοτέλεια της πανδημίας, είναι στρατηγική επιλογή», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε οικονομία που «έτρεχε» με 2,8% ανάπτυξη και τον Δεκέμβριο «η ανάπτυξη είχε πέσει στο 1% και ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε ύφεση 0,9%. Τους δύο πρώτους μήνες είχαμε υστέρηση 2 δισ. έναντι του στόχου».

«Δεν είδαμε καμία επενδυτική έκρηξη», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε την ανεργία από το 29% στο 17%, εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο «ότι σε πέντε μήνες μπορεί να ξαναχάσουμε όσα με πολύ κόπο καταφέραμε σε πέντε χρόνια».

Τυχοδιωκτική κίνηση οι εκλογές

«Εκλογές εν μέσω πανδημίας θα ήταν μια τυχοδιωκτική κίνηση από τον κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι δεν φοβάται.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, η καρδιά της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης, αργά ή γρήγορα, θα είναι σε θέση να διεκδικήσει ξανά την κοινωνική πλειοψηφία. Η χώρα χρειάζεται μια πρόταση προοδευτική, σύγχρονη, κοινωνικά φιλελεύθερη και αυτή θα είναι σε θέση να τη δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την πορεία ανασυγκρότησής του», είπε ακόμη και προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα καταθέσει την πρόταση του «για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο».

«Η απλή αναλογική δεν ήταν καιροσκοπική αλλά συνειδητή επιλογή, που πηγάζει από την αντίληψη ότι η χώρα μπορεί και πρέπει να κυβερνάται µε ευρύτερες συνεργασίες και προγραμματικές συγκλίσεις», ανέφερε ακόμη.

«Ο πρωθυπουργός δεν έχει εμπιστοσύνη στον Σταϊκούρα»

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε καθυστερημένη, αλλά ποιοτικά προωθημένη αντίδραση, την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης και σημείωσε ότι το πακέτο δεν πρέπει να δοθεί με «αιρεσιμότητες που θα έχουν στον πυρήνα τους καταστροφικές πολιτικές και υφεσιακή λιτότητα».

Για το θέμα, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη διαχείριση της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός «κρύβει» υπουργούς του πίσω από τεχνοκράτες. «Το ίδιο επιχειρεί να κάνει και τώρα με τον κ. Σταϊκούρα, που προφανώς δεν του έχει εμπιστοσύνη να διαχειριστεί το πακέτο των 32 δισ., και σπεύδει στον κ. Πισσαρίδη. Πρωθυπουργός είναι, μπορεί να αντικαταστήσει όσους δεν εμπιστεύεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Συναίνεση για κρίσιμες αποφάσεις»

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε διατεθειμένος να δώσει συναίνεση «σε κρίσιμες αποφάσεις που δεν μπορεί να τις πάρει η κυβέρνηση», αναφερόμενος «στην εθνικά επωφελή στρατηγική να κλείσουμε τη συμφωνία µε την ΑΟΖ µε Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία».

Χαρακτήρισε εξαιρετικά ανησυχητικές τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί διάλογο για διαμόρφωση εθνικής γραμμής», δήλωσε και αναφερόμενος στο ζήτημα του Έβρου είπε: «Όταν έχουμε την είσοδο σε ελληνικό έδαφος Τούρκων στρατιωτών (...) δεν ήταν κάτι ασήμαντο». Το ζήτημα είναι ποια στρατηγική έχει η χώρα απέναντι σε μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα παραβατικότητας ή επιθετικότητας, υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «διαρκώς ποιοτικά εντεινόμενη ένταση από την Τουρκία» και εκτίμησε οτι θα γίνουν τέτοιες απόπειρες «αμφισβητώντας de facto όχι μόνο την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και άλλα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Για το αν πρέπει να πάμε στη Χάγη με την Τουρκία, είπε ότι η στρατηγική πρέπει να είναι να κλείσουμε την ΑΟΖ µε την Αλβανία, την Ιταλία και την Αίγυπτο και αμέσως μετά να ορίσουμε και εμείς συντεταγμένες.

Είπε ότι θα στήριζε την κυβέρνηση εάν αποφασίσει να πάει σε διαπραγμάτευση για να πάει μετά στη Χάγη, «εάν αυτό εντάσσεται σε μια συνολικότερη στρατηγική», όπως την περιέγραψε, «και δεν είναι μια επιχείρηση αυτοκτονίας, αλλά ένα επεξεργασμένο σχέδιο όπου θα είναι το τέλος μιας ολόκληρης στρατηγικής». Δεν θα συμφωνούσε καθόλου αν δεν έχουν γίνει πριν αυτές οι κινήσεις «και σίγουρα όχι µόνο για την Ανατολική Μεσόγειο, θα ήταν καταστροφικό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ