Πώς θα διαχειριστεί η Ελλάδα τα 32 δισ. από την Κομισιόν- Ο ρόλος του νομπελίστα Πισσαρίδη

Πώς θα διαχειριστεί η Ελλάδα τα 32 δισ. από την Κομισιόν- Ο ρόλος του νομπελίστα Πισσαρίδη Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σε τέσσερις άξονες αναμένεται να στηριχθεί η αξιοποίηση του πακέτου των 32 δισ. ευρώ από την ΕΕ- που προτείνει η Κομισιόν για την Ελλάδα- ενώ η λεγόμενη επιτροπή Πισσαρίδη θα διαδραματίσει ρόλο σε αυτό το ζήτημα.


Η πρόταση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του πακέτου θα υποβληθεί στην ΕΕ τον Οκτώβριο. Ο πρωθυπουργός εστιάζει σε τέσσερις άξονες: πράσινη μετάβαση, υποδομές, εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης και κατάρτιση.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός του προγράμματος αξιοποίησης του ευρωπαϊκού πακέτου δεν θα γίνει από τους υπουργούς, αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ συμβουλευτικό ρόλο αναμένεται να έχει η επιτροπή Πισσαρίδη. Πρόκειται για την επιτροπή που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο και η οποία- υπό τον καθηγητή του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου και νικητή του Νόμπελ Οικονομικών το 2010, Χριστόφορο Πισσαρίδη- ανέλαβε να εκπονήσει το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης. Όμως, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εργασίες της επιτροπής είχαν «παγώσει».

Η «επιτροπή Πισσαρίδη»

 

Τον περασμένο Ιανουάριο, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τα μέλη της επιτροπής στην οποία ανέθεσε την εκπόνηση του σχεδίου ανάπτυξης. Πέρα από τον πρόεδρο, Χριστόφορο Πισσαρίδη, μέλη της επιτροπής που είχε ανακοινωθεί ήταν ο Νίκος Βέττας (Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, καθηγητής ΟΠΑ), ο Δημήτρης Βαγιάνος (καθηγητής στο LSE) και ο Κωνσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο πανεπιστήμιο Yale).

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, γεννημένος στη Λευκωσία το 1948, είναι οικονομολόγος. Το 2010 τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί τους Πίτερ Ντάιαμοντ και Ντέιλ Μόρτενσεν, για την πρωτοποριακή ανάλυση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας και του ρόλου των «ενεργών πολιτικών» απασχόλησης.

Είναι καθηγητής στο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι μέλος του Econometric Society, της Βρετανικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Αθηνών, της Ακαδημίας της Ευρώπης και αρκετών άλλων επιστημονικών συλλόγων, είναι ισόβιο επίτιμο μέλος του American Economic Association. Το 2011 του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Μακαρίου Γ' της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έγινε ιππότης του βρετανικού στέμματος το 2013.

Οι τελικές αποφάσεις για το ύψος του ευρωπαϊκού πακέτου θα ληφθούν σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής, που θα κληθεί να συζητήσει την πρόταση της Κομισιόν. Τα κονδύλια δεν θα εντάσσονται στον προϋπολογισμό, οπότε δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν για άμεση μείωση φόρων, αλλά θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση έμμεσα, δημιουργώντας πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, που επικαλείται η εφημερίδα.

Αναφερόμενος στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για ένα φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

«Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους, με την ανεμελιά του νεόπλουτου», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα, αναφερόμενος στα 22,5 δισ. σε άμεσες επιχορηγήσεις και τα 9,5 δισ. σε δανεισμό με «πολύ ευνοϊκούς όρους», που περιλαμβάνει η αρχική πρόταση της Κομισιόν για την Ελλάδα.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ