Τσίπρας: To 2020 θα ρίξουμε στο 11% τον ΦΠΑ στη διαμονή

Τσίπρας: To 2020 θα ρίξουμε στο 11% τον ΦΠΑ στη διαμονή Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
2

Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε απόψε πως το 2020 θα προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή από το 13% στο 11%. Η νέα προεκλογική εξαγγελία έγινε κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ


«Tο brand name της Ελλάδας είναι και πάλι πολύ ισχυρό», είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, σημείωσε ότι οι εκλογές ήταν έξω από τον σχεδιασμό του, προέκυψαν από λόγους σεβασμού της δημοκρατικής διαδικασίας και της λαϊκής ετυμηγορίας και εγγυήθηκε προσωπικά ότι η προεκλογική συζήτηση δεν θα διεξαχθεί σε ένα περιβάλλον τοξικό, που υπονομεύει την οικονομία όσο και τη δημοκρατία. Ο κ. Τσίπρας κάνοντας απολογισμό της τετραετίας μίλησε για την έξοδο της χώρας από τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, περιέγραψε τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για να προειδοποιήσει: «Ο δρόμος προς τα μπροστά δεν είναι δεδομένος ότι και να συμβεί».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι «ο δρόμος της επιστροφής σε αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας, που τόσο ταλαιπώρησαν την ελληνική κοινωνία και που θα μας συμπαρασύρει ξανά όλους προς τα κάτω, δεν έχει κλείσει πίσω μας οριστικά». Για να καταλήξει στο δίλημμα των εκλογών: «Η τελική απόφαση θα είναι του ελληνικού λαού. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εθνικές εκλογές θα κληθούν τελικά να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουμε μπροστά, με ασφάλεια και προοπτική ή θα ξανακυλήσουμε πίσω, στον φαύλο κύκλο των περικοπών, της λιτότητας, αλλά και της παροιμιώδους ανικανότητας και ανευθυνότητας στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών του κράτους».

Από το 2015 ως σήμερα σηκώσαμε την Ελλάδα στην κορυφή 

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου ο κ. Τσίπρας τους αναγνώρισε ότι πιστώνονται το ότι τουρισμός δεν ακολούθησε την ύφεση άλλων κλάδων μέσα στην κρίση. «Από το 15 μέχρι σήμερα να έχουμε καταφέρει να σηκώσουμε την Ελλάδα και το τουριστικό της προϊόν στη κορυφή». Ο κλάδος ξεπέρασε τους στόχους που είχε βάλλει και έφθασε στις 33 εκατομμύρια αφίξεις το 2018 όταν στο 12ο Συνέδριο, το 2013 είχε θέσει το στόχο των 24 εκατομμυρίων αφίξεων ως το 2021. από το 2015 μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να σηκώσουμε την Ελλάδα και το τουριστικό της προϊόν στη κορυφή, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε ορισμένα πολύ ελπιδοφόρα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν από την τουριστική δραστηριότητα όπως το ότι το 2018, οι επενδύσεις στον τουρισμό έφτασαν τα 5 δισ., από 3,4 δισ. το 2017. «Και είχαμε ετήσια αύξηση 46%, έφτασε το ποσό στα 2,2 δις στις επενδύσεις που αφορούν νέες μονάδες και ανακαίνιση παλαιότερων. Η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ, μέσω και από τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που παράγει φθάνει στο 30%». Ακολούθως ανέπτυξε τις δράσεις της κυβέρνησης προκειμένου να διατηρηθεί η θετική δυναμική.

«Εργαζόμαστε σε τρεις τομείς», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Ο πρώτος αφορά τη μείωση της φορολογίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Μειώσαμε για φέτος το ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και για το 2020 στο 11%. Και το 2020, το ΦΠΑ για τη διαμονή θα μειωθεί από το 13% στο 11%. Αυξάνουμε επίσης το συντελεστή απόσβεσης των επενδύσεων στο 150%. Και επίσης, διότι ένα βασικό εργαλείο που στερήθηκε ο κλάδος σας, είναι η ρευστότητα, προχωρήσαμε στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για να μπορέσει να στηρίξει με πιστώσεις κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.»

«Ο δεύτερος τομέας είναι αυτός των υποδομών. Παραδώσαμε την τελευταία τριετία, το σύνολο σχεδόν των οδικών αξόνων ώστε η Ελλάδα να έχει ένα σύγχρονο δίκτυο οδικής και σιδηροδρομικής διασύνδεσης που αποτελεί ισχυρή βάση για την τουριστική ανάπτυξη. Προχωρά η νέα επενδυτική φάση στο λιμάνι του Πειραιά με την έγκριση του master plan του ΟΛΠ, που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη τόνωση και στον τομέα της κρουαζιέρας. Ενώ στον πλέον κρίσιμο τομέα των αεροδρομίων της χώρας, που άλλωστε αφορά σχεδόν τα 2/3 των αφίξεων από το εξωτερικό, υλοποιούμε ήδη το σχέδιο μας. Με την ανανέωση της σύμβασης για το Ελευθέριος Βενιζέλος, την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τη δημιουργία νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης και το σχέδιο για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των 23 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων».

«Τρίτος τομέας είναι ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της χώρας. Ο τουρισμός μας μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί σε ένα πλαίσιο στρατηγικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος μέσα από τις επενδύσεις που προωθούμε για την αξιοποίηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας και την εθνική στρατηγική για την κυκλική οικονομία.»

Η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια 

Κάνοντας συνολικότερο απολογισμό ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια δεν διατρέχει κινδύνους, δεν απειλείται η δημοσιονομική της πορεία και η μακροοικονομική της ασφάλεια, έχει διασφαλιστεί η επίτευξη των βραχυπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, βγήκαμε ξανά στις αγορές». Συνεχίζοντας περιέγραψε τις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια. «Πλέον έχουμε τη πολυτέλεια για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια να συζητάμε σε μια προεκλογική περίοδο χωρίς τον βαρύ καταναγκασμό των μνημονίων. Να συζητάμε για το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας μας», είπε ο πρωθυπουργός. 

«Για τη μείωση του κόστους διαβίωσης με τη δραστική μείωση των επιβαρύνσεων στους έμμεσους και οριζόντιους φόρους για όλο τον πληθυσμό. Τη μείωση των φορολογικών βαρών για τον εμπορικό κόσμο και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Την ενίσχυση της σταθερής πορείας ανάκτησης της εργασίας, με ακόμα περισσότερες νέες και καλύτερες δουλειές, πέραν των 380.000 που δημιουργήσαμε μέχρι σήμερα, μειώνοντας την ανεργία από το 275 στο 18%», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΠΑΡΤΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το δίλημμα των εκλογών είναι ένα, ποια παράταξη μπορεί σταθερά να πάει τη χώρα μπροστά»

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού από τη Σπάρτη - Στο επίκεντρο ο Μυστράς, το νέο νοσοκομείο στη Σπάρτη, τα μέτρα στήριξης και οι εκλογές
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ FINANCIAL TIMES

Πολιτική / Μητσοτάκης στους Financial Times για «διόδια» στο Ορμούζ: Είναι καθαρός εκβιασμός, δεν γίνεται να το δεχτούμε

«Πιστεύω ότι είναι υποχρέωσή μας ως Ευρώπη να προετοιμαστούμε για μια αρνητική εξέλιξη» είπε, αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΑΣΥ ΜΜΜ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέοι συρμοί, νέα λεωφορεία και προσλήψεις στις συγκοινωνίες

Στην εκδήλωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τέθηκαν, μεταξύ άλλων, η ανανέωση του στόλου λεωφορείων, ο εκσυγχρονισμός των συρμών Μετρό και Ηλεκτρικού και η ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου με πυκνότερα δρομολόγια
THE LIFO TEAM
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ

Πολιτική / Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ψηφίστηκε η άρση της ασυλίας της

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε εξαρχής να μην συζητηθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια της Βουλής , υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να περιοριστεί η δημόσια παρέμβασή της και να ανακοπεί η κριτική της απέναντι στην κυβέρνηση
THE LIFO TEAM
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

Πολιτική / Κεραμέως: Στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές, διασώστες και οδηγοί ασθενοφόρων - Τι ανέφερε για συντάξεις χηρείας

Η υπουργός Εργασίας προανήγγειλε μια σημαντική ρύθμιση για τους υγειονομικούς αλλά και νομοσχέδιο για την ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών που κατέχουν την ίδια εργασιακή θέση
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για Τσίπρα: «Του είπα αυτό είναι τρίτο μνημόνιο και μου είπε "μη λες τέτοιες λέξεις"»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας για την κρίσιμη περίοδο του 2015, περιγράφει μεταξύ άλλων μια σκηνή με τον Αλέξη Τσίπρα και τον τότε αρχηγό των Podemos, σχολιάζοντας τα «σπαστά αγγλικά» του πρώην πρωθυπουργού
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ GLOBAL SUMUD FLOTILLA

Πολιτική / «Global Sumud Flotilla»: Διάβημα του ΥΠΕΞ στο Ισραήλ για τους Έλληνες πολίτες που συμμετέχουν στον στολίσκο

Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται πως η ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να παράσχει κάθε δυνατή προξενική συνδρομή
THE LIFO TEAM