Θεοδωράκης: Το θαύμα που κάναμε με Το Ποτάμι, μπορούμε να το κάνουμε στην Κεντροαριστερά με 15%

Θεοδωράκης: Το θαύμα που κάναμε με Το Ποτάμι, μπορούμε να το κάνουμε στην Κεντροαριστερά με 15% Facebook Twitter
Theodore Manolopoulos / SOOC
2

«Όταν συμφωνήσαμε με την κ. Γεννηματά στις αρχές Αυγούστου ότι θα προχωρήσει αυτό το εγχείρημα είπαμε ότι διαφωνούμε σε αρκετά πράγματα και συμφωνούμε σε κάποια άλλα. Ο κάθε αρχηγός λοιπόν εμφανίζεται σ' αυτή την εκλογική μάχη, με τις δικές του απόψεις... Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μη συγκαλύπτουμε τις αντιθέσεις μέσα από κάποια οραματικά, γενικόλογα κείμενα δημοκρατίας, αλλά να βάζουμε μπροστά συγκεκριμένες θέσεις και μέσα σ' αυτό να υπάρχει σύγκρουση, συζήτηση προεκλογικά και μετεκλογικά η σύνθεση».


Τα παραπάνω δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, στο περιθώριο εκδήλωσης ανοιχτού διαλόγου που πραγματοποιήθηκε απόψε, στο Εθνολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της περιοδείας του για την προώθηση της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του νέου προοδευτικού κινήματος.


Εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι πολλές απόψεις δεν είναι δυστυχία αλλά ευτυχία», διευκρινίζοντας πως αυτό ισχύει «στο βαθμό που θα υπάρξει ένας αρχηγός που θα συνθέσει αυτές τις απόψεις», αναγνωρίζοντας ότι «αυτό είναι κάτι δύσκολο, δεν πετυχαίνει πάντα» και εκτιμώντας ότι μπορεί να επιτευχθεί καθώς «τουλάχιστον υπάρχει από εμάς η εμπειρία και για τα λάθη που μας επιτρέπει να περηφανευόμαστε ότι μπορούμε να το πετύχουμε».


Σε ερώτηση γιατί «Το Ποτάμι», ένα κόμμα που συστήθηκε πριν μία τριετία ως η νέα πρόταση που διαφοροποιούνταν από το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό προχωρά σήμερα στη συγκεκριμένη σύμπραξη με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Θεοδωράκης απάντησε: ««Δημιουργήσαμε «Το Ποτάμι» στη λογική ν' αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, αυτή την προσπάθεια συνεχίζουμε και μέσα από το καινούριο βήμα των εκλογών του Νοεμβρίου. Είμαστε πιο ώριμοι, έχουμε καταλάβει τα λάθη μας και τι πρέπει να κάνουμε και νομίζω ότι αυτό που κάναμε πριν τρία χρόνια και ξάφνιασε την Ελλάδα, που από το μηδέν βρέθηκε ένα κόμμα να παίρνει 7%, όταν όλοι λέγανε ότι θα συντριβεί, αυτό το θαύμα που τότε κάναμε μόνοι μας, τώρα μπορούμε να το κάνουμε με άλλους και να είναι πολύ μεγαλύτερο, δηλαδή του 15%».
Όσον αφορά στην ταυτότητα του νέου κινήματος ο κ. Θεοδωράκης είπε πως «ο κόσμος χρειάζεται μία νέα πολιτική πρόταση, δεν χρειάζεται μία ρετουσαρισμένη πρόταση του παρελθόντος. Εντίμως κοιτώ στα μάτια τους ανθρώπους που είναι στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΙΔΗΣΟ, στη ΔΗΜΑΡ και τους λέω θα προχωρήσουμε μαζί αλλά όχι για να δοξάσουμε τις παλιές ταμπέλες. Δεν μας αφορά. Θα προχωρήσουμε μαζί όλοι για να φτιάξουμε ένα νέο κίνημα με μεγάλη ανανέωση του πολιτικού δυναμικού, με συμμετοχή των έμπειρων και καλών του παρελθόντος, αλλά αλλοίμονο αν το μέλλον έχει μόνο ανθρώπους απ' το παρελθόν».


Περιέγραψε τη συμφωνία που έχει συνάψει με την κ. Γεννηματά ως προς την οργάνωση του νέου κόμματος λέγοντας: «Έχουμε συμφωνήσει εγώ και η κ. Γεννηματά, με την έννοια ότι εδώ υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία έχουν εκλεγεί από τον ελληνικό λαό και οι δύο αρχηγοί παίρνουν το βάρος αυτής της συμφωνίας και του μέλλοντος των δύο κομμάτων, ότι οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες διατηρούνται μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας και για λόγους αρχής, γιατί το κόμμα που ψηφίζει κάποιος δεν μπορεί να χάνεται σε μια εκλογική αναμέτρηση και για λόγους πρακτικούς, τα κόμματα έχουν εκπροσώπους στη Βουλή, έχουν δικαίωμα λόγου, άρα δεν μπορούμε ν' αποποιηθούμε αυτές τις θέσεις ευθύνης γιατί θα είναι εις βάρος των ψηφοφόρων τους».


Σημείωσε πως όσον αφορά στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, «έχουμε συμφωνήσει ότι εκλέγεται ένας αρχηγός, στις 20 Νοεμβρίου και είναι αρχηγός ενός καινούριου μεγάλου κόμματος. Η υποχρέωση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων είναι ν' ακολουθούν τη γραμμή του, ενώ θα υπάρχει κι ένα προσωρινό-αντιπροσωπευτικό όργανο που θα μετέχουν κι άλλοι, δεν θα ναι μόνος στις αποφάσεις... Είναι αρχηγός ένα καινούριο πρόσωπο και οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες υπακούουν τις αποφάσεις αυτής της καινούργιας ηγετικής ομάδας. Αυτό μας πάει μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Στις βουλευτικές εκλογές η δέσμευση είναι ότι δεν κατεβαίνει Το Ποτάμι, ούτε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, κατεβαίνει το νέο κόμμα, υπό την ηγεσία του νέου ηγέτη που θα χει αναδειχθεί στις επικείμενες εκλογές του Νοέμβρη».


Ερωτηθείς τι θα συμβεί μετά τις εκλογές δήλωσε πως «επειδή ζούμε στην Ελλάδα, δεν έχει καμία αξία η συζήτηση για μετά τις εκλογές».


Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης, που το πρωί επισκέφθηκε το νησί της Σαμοθράκης, παρακολούθησε την παρέλαση στο νησί και συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, κάλεσε για μία ακόμη φορά και από την Αλεξανδρούπολη «όλους να βοηθήσουν ώστε αυτή η διαδικασία στις 12 και στις 19 Νοέμβρη να είναι πολύ μεγάλη... Πρέπει να είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή γιατί τότε θα έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη λύση για τη χώρα. Ένα κόμμα δεν μπορεί να γεννηθεί με 50-100 χιλιάδες ψηφοφόρους. Πρέπει να γεννηθεί με εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους και αυτό θα του δώσει δύναμη, θα του ενισχύσει την αυτοπεποίθηση για να είναι αύριο ένας καθοριστικός παράγοντας εξουσίας στη χώρα μας. ... Αν όλα πάνε καλά στις 20 του μήνα μπορούμε να έχουμε ένα μεγάλο προοδευτικό καινούριο κόμμα που από την πρώτη μέρα θα δώσει δείγματα γραφής και σ' ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι παράγοντας που θ' αλλάξει τη ζωή στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αμερικανικές εκλογές και η Ουκρανία

LiFO politics / Οι αμερικανικές εκλογές και η Ουκρανία

Ο διεθνολόγος και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Λάβδας εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη πώς θα επηρεάσουν οι αμερικανικές εκλογές τον πόλεμο στην Ουκρανία και αναφέρεται στη βοήθεια που στέλνει η Ελλάδα και στην αποτυχημένη προσπάθεια μεσολάβησης του Μακρόν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ δείχνουν την έξοδο στον Τζο Μπάιντεν

Διεθνή / Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ δείχνουν την έξοδο στον Τζο Μπάιντεν

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις, φέρεται να εξέφρασε την ίδια θέση - Χτες, ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ κάλεσε δημόσια τον Μπάιντεν να αποσυρθεί
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Η Ελλάδα αλλάζει ψηφιακά, ευκολότερη η καθημερινότητα του πολίτη

Πολιτική / Μητσοτάκης από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Τον τελευταίο χρόνο προστέθηκαν στο Δημόσιο 300 ψηφιακές υπηρεσίες»

Παρουσιάστηκαν επίσης τρία έγγραφα που θα προστεθούν στο Gov.gr Wallet και η δυνατότητα με παροχής συναίνεσης (consent), που δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να επιτρέπει την άντληση δεδομένων για την εύκολη εξυπηρέτησή του
LIFO NEWSROOM
Σκληρή απάντηση Δένδια στην Άγκυρα: Λυπούμαστε που δεν ευχαρίστησε τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής

Πολιτική / Σκληρή απάντηση Δένδια στην Άγκυρα: Λυπούμαστε που δεν ευχαρίστησε τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής

«Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, παρέλειψε να "ευχαριστήσει" τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ο Θεοδωράκης κατόρθωσε στο ξεκίνημα του Ποταμιού να συγκεντρώσει γύρω του πολύ σοβαρές προσωπικότητες, η κάθε μια διακεκριμένη έως κορυφαία στον τομέα δραστηριότητάς της.Αυτό που χρεώνεται ως έλλειμμα, είναι η οργάνωση και αξιοποίηση αυτών των στελεχών, για να πετύχει ένα δυναμικό αποτέλεσμα.Βέβαια, αυτό δεν είναι και εύκολο όταν - όπως είπαμε -, οι προσωπικότητες είναι δυναμικές, ανεξάρτητες και άρα μη χειραγωγήσιμες.Ιδεολογικά, περιορίζεται εξ αρχής σε ένα πλαίσιο, που δεν παρεξέκλινε σε γενικές γραμμές όλο αυτό το διάστημα και αυτό του πιστώνεται.Τελικά, αν αποδείξει ο Θεοδωράκης ότι μπορεί να είναι πιο ισχυρό το ηγετικό προφίλ του, τότε αποτελεί έναν υπολογίσιμο υποψήφιο για την ηγεσία του νέου κόμματος.
Όχι! Αν ήταν συνεπής στη φιλελεύθερη ιδεολογία του δε θα συνεργαζόταν με το ΠΑΣΟΚ των διορισμών και της δικτύωσης. Δεν πείθουν οι δικαιολογίες.