Τα πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ

Τα πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
O Αλέξης Τσίπρας χθες Παρασκευή, στην διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο. Φωτ.: SOOC
12

Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, οι ρυθμίσεις για την επαναφορά του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και «κόκκινων» δανείων, αλλά και το νομοσχέδιο για τη λειτουργία του Δημοσίου που αφορά την κατάργηση της αξιολόγησης και της διαθεσιμότητας είναι μερικές από τις πρώτες ενέργειες με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί από Δευτέρα να επιδείξει την συνέπεια των προεκλογικών του εξαγγελιών και δεσμεύσεων.

Στην περίπτωση που το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα λάβει την αυτοδυναμία οι νομοθετικές παρεμβάσεις που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει να έρθουν άμεσα στη Βουλή είναι πολύ συγκεκριμένες, αλλά όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Καθημερινής, όλα θα κριθούν από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεωθεί σε κυβέρνηση συνεργασίας. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη τού ή των κυβερνητικών εταίρων, προκειμένου να περάσουν από τη Βουλή αυτές οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Όπως γράφει η Δώρα Αντωνίου στην εφημερίδα Καθημερινή, όλα τα παραπάνω θα αναλάβει να τα διαχειριστεί το νέο οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα απαρτίζεται από τον κ. Γ. Δραγασάκη, ως αντιπρόεδρο και συντονιστή του οικονομικού κύκλου, τον κ. Γ. Βαρουφάκη ως υπουργό Οικονομικών, τον κ. Γ. Σταθάκη ως υπουργό Ανάπτυξης και τον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο ως υπουργό Ενέργειας.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά ένα μη πολιτικό πρόσωπο για τη θέση του προϊσταμένου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ στο κομμάτι της είσπραξης των φόρων ο επικεφαλής δεν θα είναι απαραίτητα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία.

Τα μέτρα και τα νέα νομοσχέδια

 

Το πρώτο νομοσχέδιο που αναφέρεται αφορά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την επαναφορά του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των αρχών της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

 

Το δεύτερο νομοσχέδιο που έχει ήδη παρουσιαστεί αφορά τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και «κόκκινων» δανείων. Για τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές εισφορές προβλέπεται διακανονισμός, ώστε οι δόσεις που θα καταβάλλονται να μην υπερβαίνουν το 20% του ετήσιου εισοδήματος του υπόχρεου ή το 30% εάν ρυθμιστούν ταυτόχρονα και ασφαλιστικές εισφορές. Για την ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα προβλέπεται η συγκρότηση σε όλη τη χώρα Περιφερειακών Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, στις οποίες θα μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση του αυτοφώρου για χρέη προς το Δημόσιο και η προστασία από κατασχέσεις, όπως και η απαγόρευση πλειστηριασμών για οφειλές μικρότερες των 200.000 ευρώ και για μεγαλύτερες οφειλές, η απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, αντικειμενικής αξίας μέχρι 350.000 ευρώ.

 

Έτοιμο είναι επίσης το νομοσχέδιο για τη λειτουργία του Δημοσίου, που αφορά την κατάργηση της αξιολόγησης και της διαθεσιμότητας και την αποκατάσταση όσων έχουν θιγεί από την εφαρμογή των σχετικών μέτρων. Επιπλέον, τα νομοσχέδια που αφορούν την επαναχορήγηση σύνταξης 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς, τη δυνατότητα πολιτικής επιστράτευσης των απεργών από την κυβέρνηση, την επαναφορά της προστατευτικής έναντι των απολύσεων εργατικής νομοθεσίας, την ανασύσταση σε ενιαίο Οργανισμό των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας και την επίλυση ασφαλιστικών προβλημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατόμων με αναπηρία.

 

Η διαμόρφωση νέου πλαισίου για τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι επίσης προτεραιότητες για τον Αλέξη Τσίπρα. Με νομοθετική παρέμβαση αναμένεται να υλοποιηθεί η απόφαση για τη συγκέντρωση των ανεξάρτητων αρχών υπό το γραφείο πρωθυπουργού, καθώς τη συνδέουν με τη μετάδοση προς τους πολίτες μηνύματος παύσης της ατιμωρισίας και ουσιαστικού ελέγχου φαινομένων διαπλοκής.

Ειδικό βάρος έχει δοθεί στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με μέτρα όπως η παροχή δωρεών ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά και μια σειρά ακόμη ενεργειών που είναι επίσης ψηλά στη λίστα των δεσμεύσεων αν και αυτά τα μέτρα σημαίνουν έναν νέο προϋπολογισμό όπως επισημαίνεται στην Καθημερινή.

 

 

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
''Με νομοθετική παρέμβαση αναμένεται να υλοποιηθεί η απόφαση για τη συγκέντρωση των ανεξάρτητων αρχών υπό το γραφείο πρωθυπουργού, καθώς τη συνδέουν με τη μετάδοση προς τους πολίτες μηνύματος παύσης της ατιμωρισίας και ουσιαστικού ελέγχου φαινομένων διαπλοκής'': πολύ στραβά θα ξεκινήσουν, κίνηση ολοκληρωτικού καθεστώτος, και λυπάμαι πραγματικά που το λέω. Η έννοια της ανεξάρτητης αρχής είναι να ασκεί έλεγχο στην Διοίκηση, όχι να την εποπτεύει η Διοίκηση (δηλαδή η ελεγχόμενη) διά του Πρωθυπουργού. Καλή αρχή εύχομαι.
Ε φυσικά, γιατί αυτό που μας καίει είναι η κατάργηση της αξιολόγησης και η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Τι και αν τέλος Φεβρουαρίου λήγει η παράταση του μνημονίου; Τι και αν έχουμε αφήσει την τελευταία αξιολόγηση στην μέση; Τι και αν μέσα στο έτος έχουμε να αποπληρώσουμε ομόλογα δισεκατομμυρίων (λεφτά που δεν έχουμε); Τι και αν όλη η υπόλοιπη Ευρώπη μπήκε στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ενώ εμείς όχι (ακόμα τουλάχιστον). Δώσε άρτο και θέαμα στον λαό Αλέξη. Καμία σωτήρια. Την ίδια στιγμη η Πορτογαλία που δεν έχει κάνει ούτε το 1/3 απο αυτά που έχουμε κάνει εμείς δανείζεται απο τις αγορές με ορίζοντα 30 έτη και με επιτόκιο σε ιστορικά χαμηλο επίπεδο. Το δικό μας επιτόκιο (κοντά στο 9%) δεν μας επιτρέπει να δανειστούμε απο τις αγορές. Βρείτε το παράδοξο στην όλη ιστορία.
Η Πορτογαλία εξάγει και περισσότερο από την Ελλάδα. Και η Ρουμανία εξάγει περισσότερο από την Ελλάδα. Μην τα περιμένουμε όλα από τους πολιτικούς... Η Ελλάδα έχει τρομερή διαφορά μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών, και αν δεν μειωθεί αυτή η διαφορά, ούτε με μισθό στα 700 ευρώ ούτε με παροχές της ΕΕ λύνεται το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν παράγει ΤΊΠΟΤΑ.
Μη ξεχναμε και την επαναλειτουργια της ΕΡΤ(μαζι με τους 88 κηπουρους της). Δεν ειναι μεταρρυθμιση αυτο??(Πολυ φοβαμαι πως αυτη η κυβερνηση ερχεται για να δωσει τη χαριστικη βολη στον ιδιωτικο τομεα)
Ως "παλαιοτερος"θυμαμαι ενα συνθημα των εκλογων του 1981."Εφυγαν οι δεξιοι και ηλθαν οι αδεξιοι".Το οποιο συμπληρωθηκε,μερικα χρονια μετα,με την φραση¨:"...που εγιναν συντομα "επιδεξιοι".Η ιστορια της συγχρονης ελληνικης τραγωδιας εχει γραφει με αυτον τον τροπο.Με την μια ομαδα εξωνημενων, αμοραλιστων, ιδιοτελων τρωκτικων ,να εναλλασσεται με την αλλη στην εξουσια.Θελω να ελπιζω οτι αυτο το "σπιραλ του θανατου"θα σπασει.Αν θα ειναι ο Συριζα αυτος που θα το πετυχει ειλικρινα δεν το γνωριζω.Απλα το ελπιζω.Διοτι αν αποδειχθει και αυτος "μια απο τα ιδια"τοτε θα εχουμε "ξοφλησει"ως εθνος και ως χωρα.Για πολλες γενιες.