ΣΥΡΙΖΑ για Έβρο: «Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την αιφνίδια "ανακάλυψη" των ανθρώπων αυτών»

ΣΥΡΙΖΑ για Έβρο: «Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την αιφνίδια "ανακάλυψη" των ανθρώπων αυτών» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Κοινή δήλωση για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες που βρέθηκαν στον Έβρο εξέδωσαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Ψυχογιός και Νατάσα Γκαρά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σύμφωνα με ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκαν οι μέχρι χθες "ανύπαρκτοι" που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Έβρο», σχολιάζουν σε κοινή τους δήλωση θέτοντας παράλληλα ερωτήματα προς την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, οι τομεάρχες Εξωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η βουλευτής Έβρου του κόμματος, αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση

«Ρωτάμε την κυβέρνηση, σε συνέχεια της χθεσινής μας ανακοίνωσης με την οποία ζητούσαμε επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση:

»Πώς εξηγεί την αιφνίδια "ανακάλυψη" των ανθρώπων αυτών, όταν η ίδια, μέσω του αρμόδιου υπουργού Ν. Μηταράκη και επίσημων ανακοινώσεων της ΕΛΑΣ, διαβεβαίωνε ότι δεν είχε εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία στη νησίδα που ήταν εγκλωβισμένοι και επιτιθόταν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ανέδειξε το θέμα;

»Θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις διαρροές ότι επρόκειτο για fake news; Ή θα οχυρωθεί πίσω από δικολαβίες για τις ακριβείς συντεταγμένες στις οποίες την τάδε ώρα δεν υπήρχαν πρόσφυγες;

»Έχει προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στον ΟΗΕ ή στην ΕΕ για να αναδείξει τις τουρκικές ευθύνες για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ή έχει λόγους να θεωρεί πως καλύτερα να μην εμπλακούν στο θέμα;

»Θα θέσει επιτέλους ως προτεραιότητα για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης τις αποφάσεις του Συμφώνου του Μαρακές του ΟΗΕ που προβλέπουν αναλογική κατανομή προσφύγων και νόμιμες ασφαλείς διόδους για να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς ανθρώπινες τραγωδίες, για τις οποίες έχει ευθύνη και η ΕΕ;

»Υπενθυμίζουμε τέλος στην κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της από τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου App. 35090/22 K.A. v. Greece και App. 384444/22 B.S. and others v. Greece και την καλούμε να μην διασύρει το όνομα της πατρίδας μας και στον τομέα αυτό, όπως όλες τις προηγούμενες ημέρες με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.»

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, Χρήστος Σπίρτζης.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως «​Οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν χάνουν ευκαιρία να κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη δήθεν δημιουργία ψευδών εντυπώσεων σχετικά με τη στάση της χώρας, επί διακυβέρνησης ΝΔ, στο προσφυγικό, τα δικαιώματα, τις παρακολουθήσεις.

»Χθες, κατά τη συνηθισμένη προπαγανδιστική τακτική του επιτελικού κράτους, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε στο ίδιο μοτίβο τις κατηγορίες αυτές. Επικαλέστηκε, μάλιστα, την ενημέρωση που έλαβα ως τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον κ. Θεοδωρικάκο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που δεν μπορούσαν να εντοπιστούν πάνω στη νησίδα, η οποία βρίσκεται εκτός της ελληνικής επικράτειας.

»Σήμερα, τα γεγονότα διαψεύδουν την ενημέρωση που θεσμικά λάβαμε: Ξαφνικά και οι μετανάστες βρέθηκαν και στο ελληνικό έδαφος ήρθαν. Αυτές είναι τακτικές που και τους θεσμούς απαξιώνουν και τη χώρα αμαυρώνουν.

»Περιμένουμε μία μεγάλη συγνώμη για τη χθεσινή, απαράδεκτη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

ΥΓ: Ευχόμαστε σε όλους χρόνια πολλά και υγεία. Χρόνια πολλά και στον εορτάζοντα υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο. Ευχόμαστε, επίσης, για το καλό της χώρας και του ελληνικού λαού, να μην είναι επιφορτισμένος του χρόνου, μαζί με τον κ. Μητσοτάκη, το φορτίο διακυβέρνησης της χώρας» καταλήγει η ανακοίνωση του Χρήστου Σπίρτζη.

Ωστόσο και η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου σε χθεσινή ανάρτησή της ανέφερε πως «Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό το σκηνικό αρχαίας τραγωδίας στα σύνορά μας με την Κυβέρνηση να παρακολουθεί απαθής χωρίς καμία κινητοποίηση».

Χαρακτηριστικά είπε πως «Ένα πεντάχρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία βρήκε τραγικό θάνατο και παραμένει, εδώ και μέρες, άταφο σε μια νησίδα του Έβρου, μαζί με εγκλωβισμένους πρόσφυγες.

»Μετά από πιέσεις 3 ημερών η ΕΛΑΣ δήλωσε ότι η νησίδα βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος και αποποιήθηκε κάθε ευθύνης. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό το σκηνικό αρχαίας τραγωδίας στα σύνορά μας με την Κυβέρνηση να παρακολουθεί απαθής χωρίς καμία κινητοποίηση, ενώ κι άλλες ζωές κινδυνεύουν.

»Ο κ. Μηταράκης αντί να περιορίζεται σε σχόλια στο Twitter οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τις ευρωπαϊκές αρχές και την τουρκική πλευρά ώστε να βρεθεί άμεσα λύση. Αυτό ζητά ο ΟΗΕ, αυτό απαιτεί ο πολιτισμός μας.»

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Πολιτική / Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Ο βουλευτής της ΝΔ υπέστη ανακοπή σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής που δεν υπήρχε απινιδωτής ή ναυαγοσώστης - Ο ίδιος ως υφυπουργός είχε συμβάλλει ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM