Σύνοδος Κορυφής: Στη Βουδαπέστη ο Μητσοτάκης - Στο τραπέζι η έκθεση Ντράγκι για τις στρεβλώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Σύνοδο Κορυφής: Στη Βουδαπέστη ο Μητσοτάκης - Στο τραπέζι η έκθεση Ντράγκι για τις στρεβλώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα Facebook Twitter
φωτ.: Eurokinissi
0

Στη Βουδαπέστη μετέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στην πέμπτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και στη Σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στις 7 και στις 8 Νοεμβρίου. 

Μολονότι τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα είναι οι προκλήσεις στον τομέα ασφαλείας, το μεταναστευτικό και φυσικά η οικονομική ασφάλεια, τη μερίδα του λέοντος στις συζητήσεις αναμένεται να καταλάβει η έκθεση Ντράγκι για τις στρεβλωσεις στην αγορά ενέργειας.

Παρ' όλα αυτά οι συζητήσεις αναμένεται να περιστραφούν γύρω και από την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις μετά τη λήξη των εκλογών.

Στο τραπέζι η έκθεση Ντράγκι - Τι θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την Παρασκευή, στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι - το θέμα συζήτησης στην ατζέντα είναι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα με αφορμή την έκθεση Ντράγκι.

Είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν αναλυτικά για την έκθεση του Μάριο Ντράγκι και θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο για τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας (Διακήρυξη της Βουδαπέστης).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και η άμυνα, ενώ θα υπογραμμίσει ότι εκ των πραγμάτων η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και τις ευρωατλαντικές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη για μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας και για προώθηση των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας - κάτι που τονίζει στην έκθεσή του ο κ. Ντράγκι - τη διάσταση αυτή είχε τονίσει και στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν για τις διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ως στρέβλωση της ενιαίας αγοράς, ο Πρωθυπουργός.  

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει ότι οι φιλοδοξίες της Ευρώπης σε τομείς όπως η άμυνα, δεν πρέπει να είναι σε βάρος άλλων προτεραιοτήτων του προϋπολογισμού, όπως οι πόροι για τη Συνοχή. Παίρνοντας αφορμή τις φονικές πλημμύρες με τους εκατοντάδες νεκρούς στ Βαλένθια της Ισπανίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την ανάγκη η Ευρώπη να κάνει περισσότερα στον τομέα της προσαρμογής (adaptation) στην κλιματική αλλαγή.


 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Θετικό ότι η ΕΕ συγκλίνει στην άποψη της Ελλάδας για αυστηρή φύλαξη των συνόρων

Πολιτική / Μητσοτάκης: Θετικό ότι η ΕΕ συγκλίνει στην άποψη της Ελλάδας για αυστηρή φύλαξη των συνόρων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες, φέρνοντας ως παράδειγμα την Τουρκία, και τόνισε πως η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι η εξασφάλιση ότι θα γίνονται επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο
LIFO NEWSROOM
«Καμπανάκι» Ντράγκι: Ζητά αύξηση επενδύσεων κατά 800 δισ. ευρώ και νέα βιομηχανική στρατηγική για την ΕΕ

Διεθνή / «Καμπανάκι» Ντράγκι: Ζητά αύξηση επενδύσεων κατά 800 δισ. ευρώ και νέα βιομηχανική στρατηγική για την ΕΕ

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, προειδοποιεί ότι η παραγωγικότητα της Ευρώπης είναι «ασθενής, πολύ ασθενής» και τονίζει ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται εδώ και πολύ καιρό
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντηση στο «όχι» των αγροτών - «Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα»

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης σε αγρότες: «Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα»

Οι αγρότες απάντησαν «όχι» στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου - Αν τα αιτήματά τους δεν γίνουν πράξη δεν προτίθενται να συμμετάσχουν σε οποιονδήποτε διάλογο με την κυβέρνηση
THE LIFO TEAM
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΦΡΑΠΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου κάλεσε την αστυνομία για τον Γιώργο Ξυλούρη - «Να ενημερωθεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου»

Ο Γιώργος Ξυλούρης, γνωστός με το ψευδώνυμο «Φραπές», φέρεται να απείλησε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής
THE LIFO TEAM