Μητσοτάκης: Θετικό ότι η ΕΕ συγκλίνει στην άποψη της Ελλάδας για αυστηρή φύλαξη των συνόρων

Μητσοτάκης: Θετικό ότι η ΕΕ συγκλίνει στην άποψη της Ελλάδας για αυστηρή φύλαξη των συνόρων Facebook Twitter
0

Την πάγια θέση της Ελλάδας για αυστηρή φύλαξη των συνόρων και τη σημασία της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη σύγκλιση της Ε.Ε. με τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα της διαχείρισης της μετανάστευσης, κάτι που, όπως υπογράμμισε, είναι ένα θετικό βήμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες, φέρνοντας ως παράδειγμα την Τουρκία, και τόνισε πως η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι η εξασφάλιση ότι θα γίνονται επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στη σύνοδο, δήλωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται μια «αποτελεσματική πολιτική επιστροφών», και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστηρίζει αυτή τη θέση.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα, εδώ και πέντε χρόνια, εφαρμόζει μια «αυστηρή αλλά δίκαιη» πολιτική για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, κάτι που αποδίδει καρπούς. «Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα με επιτυχία και μπορούμε να μεταφέρουμε την εμπειρία μας στην Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε ότι οι επιστροφές μεταναστών πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016.

Σχετικά με τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας. Επίσης, έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας τις προτάσεις που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο σχετικής έκθεσης.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία, επισημαίνοντας πως το Κίεβο θα πρέπει να επιλέξει τον χρόνο έναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία «από θέση ισχύος». Επισήμανε δε, ότι η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτη στη στήριξή της προς την Ουκρανία, ακολουθώντας τη συνολική γραμμή της Ε.Ε.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοσκόπηση MRB: Στο 28% η ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για ενδεχόμενα κόμματα Τσίπρα και Σαμαρά

Πολιτική / Δημοσκόπηση MRB: Στο 28% η ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για ενδεχόμενα κόμματα Τσίπρα και Σαμαρά

Η γνώμη των πολιτών για για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και δικαιοσύνης στο θέμα του Πάνου Ρούτσι και τις διαδηλώσεις μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
LIFO NEWSROOM
Live-Βουλή: Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Live-Βουλή: Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική

Η παρέμβασή του επικεντρώνεται στους βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής, με αναφορές στα ελληνοτουρκικά, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις ευρωπαϊκές προκλήσεις και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική / Συζήτηση στη Βουλή σήμερα για την εξωτερική πολιτική: Τι αναμένεται να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη διεύρυνση της συζήτησης που ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, για το παλαιστινιακό, σε μια συνολική συζήτηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αποφάσισε ο πρωθυπουργός, με στόχο «να αναπτύξει όλη τη λογική των ελληνικών χειρισμών» σε αυτόν τον τομέα
LIFO NEWSROOM