Συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι είχε ο πρωθυπουργός  λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου των EUMED 9 στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

 

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο δίνοντας έμφαση στη συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν ακόμη για τις προκλήσεις στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων το Μεταναστευτικό.

 

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ντράγκι στο «Σταύρος Νιάρχος» ενόψει της Συνόδου των EUMED 9
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάριο Ντράγκι - Πηγή: Eurokinissi.

 

Έδωσαν επίσης ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, καθώς και στη συνεργασία των δύο χωρών σε αυτό τον τομέα. Στην ατζέντα βρέθηκαν και θέματα που αφορούν την πανδημία.

 

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ντράγκι στο «Σταύρος Νιάρχος» ενόψει της Συνόδου των EUMED 9
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάριο Ντράγκι - Πηγή: Eurokinissi.

 

Στη Σύνοδο συμμετέχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

 

Παράλληλα, τις εργασίες της Συνόδου θα παρακολουθήσει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

Σημειώνεται ότι στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται οι προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως η απειλή κύματος μεταναστευτικών ροών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή.

 

Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9 και θα ακολουθήσουν τις 19:40 οι δηλώσεις των ηγετών. Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ