Συνάντηση Κεραμέως - Πρυτάνεων: Επί τάπητος οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια

Συνάντηση Κεραμέως - Πρυτάνεων: Επί τάπητος οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Οι επόμενες νομοθετικές κινήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με το νέο προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Η κ. Κεραμέως ενημέρωσε το προεδρείο, το οποίο αποτελείται από την πρύτανη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Μαρία Νικολαΐδου, τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο και την πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη, για το περιεχόμενο της επιστολής που προτίθεται να αποστείλει προς τις πρυτανικές αρχές των Ανώτατων Ιδρυμάτων εντός της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς και τους κεντρικούς άξονες επί των οποίων θα ζητηθούν από τα Ιδρύματα συγκεκριμένες προτάσεις. 

Οι εκπρόσωποι των πρυτάνεων ενημερώθηκαν επίσης για την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει μέσα στο 2019 σε ευρεία νομοθετική πρωτοβουλία για τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η νομοθετική πρωτοβουλία, σύμφωνα με το υπουργείο, «θα κάνει πράξη το όραμα της κυβέρνησης για Ανώτατα Ιδρύματα αυτοδιοίκητα, ευέλικτα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώθηκε πως έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

H κ. Κεραμέως ενημέρωσε τους Πρυτάνεις ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφορά όλα τα μεγάλα ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως η απελευθέρωση των μεταπτυχιακών, η έξοδος των ΕΛΚΕ από το δημόσιο λογιστικό, η αυτονομία των Πανεπιστημίων, η εκμετάλλευση των ερευνητικών καινοτομιών των ΑΕΙ, η κατάργηση των «αιώνιων φοιτητών», η δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων και η θέσπιση βάσης εισαγωγής.

Οι δυο πλευρές τέλος εξέφρασαν τη διάθεσή τους «για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου με κοινό στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ανώτατη Εκπαίδευση».

Σε ανακοίνωσή του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τόνισε ότι το Προεδρείο ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου σχετικά «με φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων και σχετίζονται με τα ακόλουθα»:

1. Άμεση αύξηση του Τακτικού Προϋπολογισμού για τα Πανεπιστήμια, τουλάχιστον στο ύψος της επιχορήγησης του 2018.

2. Απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ και των Εταιριών Διαχείρισης της Περιουσίας των Πανεπιστημίων, καθώς και απλοποίηση της διαδικασίας διαχείρισης των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών.

3. Ενίσχυση του προσωπικού των Πανεπιστημίων όλων των κατηγοριών (μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό). Είναι επίσης καθοριστικό να παραμένει σε ισχύ τον υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την επαναπροκήρυξη των θέσεων μελών ΔΕΠ που κενώνονται.

4. Ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης των νέων οργανισμών των Πανεπιστημίου. Η ολοκλήρωση έγκρισης οργανισμών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική συμμετοχή τους στη διαδικασία της κινητικότητας.

5. Αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των εισακτέων και του πλαισίου διαχείρισης των μετεγγραφών.

6. Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και να αυξηθεί το ποσοστό των εξυπηρετούμενων φοιτητών.

7. Αναθεώρηση και ενίσχυση της θεσμικής λειτουργίας της ΑΔΙΠ, ώστε να εκπληρώνει αποτελεσματικότερα την αποστολή της.

8. Ενίσχυση της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων, απλοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο για την παροχή ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών σε όλα τα επίπεδα.

9. Νομοθετική ρύθμιση στη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την πλήρη αλλά μη αποκλειστική απασχόληση των Πανεπιστημιακών Ιατρών οι οποίοι εργάζονται σε Πανεπιστημιακές Κλινικές ή Εργαστήρια που είναι τοποθετημένα σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM