Σκυλακάκης: Διπλοεγγραφές στο Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων επί ΣΥΡΙΖΑ

Σκυλακάκης: Διπλοεγγραφές στο Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων επί ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
0

Διπλοεγγραφές και μεταφορές κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) σε φορείς Γενικής Κυβέρνησης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θόδωρος Σκυλακάκης.

Κατά την παρουσίαση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού,ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε ενδεικτικά στο 2018, ο υφυπουργός δήλωσε πως ενώ όλες οι πραγματικές επενδυτικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης ήταν 4,972 δισ. ευρώ, με «παρκάρισμα πόρων» το ΠΔΕ εμφάνισε επενδύσεις 6,237 δισ. ευρώ.

Η διαφορά του περίπου 1,3 δισ. ευρώ, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οδήγησε σε ωραιοποίηση της εικόνας απορροφητικότητας του ΠΔΕ, περιορίζοντας την φαινομενική υποεκτέλεση, η οποία ούτως ή άλλως είχε συμβάλλει στη διεύρυνση του υπερπλεονάσματος.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, όταν διαπιστωνόταν αδυναμία απορρόφησης των κονδυλίων του ΠΔΕ, το υπουργείο Οικονομικών έκανε μεταφορές κονδυλίων σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης όχι προκειμένου να γίνουν πραγματικές επενδύσεις, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα επηρέαζαν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα (εκτός εάν οδηγούνταν σε market based investments), αλλά απλώς και μόνο για να φανεί στα χαρτιά ότι το ΠΔΕ είχε μικρότερη υποεκτέλεση από την πραγματική.

Ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι πέρυσι η πραγματική εκτέλεση του ΠΔΕ ήταν καλύτερη από αυτή του 2018. «Μιλούμε για πραγματική εκτέλεση, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να παρουσιάζονται ως δαπάνες δημοσίων επενδύσεων μεταφορές πόρων από την κεντρική κυβέρνηση σε νομικά πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς στην πραγματικότητα να πραγματοποιείται εντός του έτους αναφοράς καμία πραγματική επενδυτική δαπάνη», ανέφερε.

Υποστήριξε, επίσης, πως οι περυσινές επιδόσεις συνοδεύονται «από πολύ καλύτερη εκτέλεση από πλευράς εσόδων και ιδίως εσόδων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία είναι αυξημένα κατά 229 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Κάτι που σημαίνει ότι ήδη από φέτος- στον πολύ περιορισμένο χρόνο που διέθετε αυτή η κυβέρνηση- έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται βελτίωση στην πραγματική εκτέλεση του ΠΔΕ, που θα είναι θεματικά μεγαλύτερη το 2020».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί δεν στεριώνει κανένα κόμμα στη δεύτερη θέση;

LiFO politics / Γιατί δεν στεριώνει κανένα κόμμα στη δεύτερη θέση;

Ο Γιάννης Παντελάκης, αρθρογράφος της LiFO και συγγραφέας, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη γιατί δεν έχει αναδειχθεί ακόμα μία ισχυρή εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση και αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι ένας αντίπαλος που μπορεί πραγματικά να την απειλήσει. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μήνυμα Μητσοτάκη για Πρωτομαγιά: «Μέρα με τη μέρα, ενισχύουμε τον εργαζόμενο»

Πολιτική / Μήνυμα Μητσοτάκη για Πρωτομαγιά: «Μέρα με τη μέρα, ενισχύουμε τον εργαζόμενο»

«Πάμε να δούμε πόσες πολιτικές μας για την εργασία μπορώ να σας πω σε λιγότερο από 1 λεπτό» λέει στο TikTok ο πρωθυπουργός, πριν αρχίσει να απαριθμεί μέτρα της κυβέρνησης για την εργασία
LIFO NEWSROOM
Ευτύχης Βαρδουλάκης: «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Newsroom / «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Υπάρχει χώρος για επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα; Είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου ο αντίπαλος που θέλει η ΝΔ; Γιατί δεν ανακάμπτει το ΠΑΣΟΚ; Και τι σηματοδοτούν οι πρώτες εκατό μέρες του Τραμπ στην εξουσία; O Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον σύμβουλο στρατηγικής και επικοινωνίας, Ευτύχη Βαρδουλάκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κυρανάκης: Σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων και προσλήψεις σε ΡΑΣ κι ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Πολιτική / Κυρανάκης: Σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων και προσλήψεις σε ΡΑΣ κι ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε επίσης την προώθηση σύγχρονης εταιρικής δομής για τον νέο ΟΣΕ, με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας και την ταχύτερη εκτέλεση κρίσιμων έργων
LIFO NEWSROOM