Σαπέν: Ξεκάθαρη η διαφωνία της Γαλλίας με την πρόταση Σόιμπλε για Grexit

Σαπέν: Ξεκάθαρη η διαφωνία της Γαλλίας με την πρόταση Σόιμπλε για Grexit Facebook Twitter
0

O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν επέκρινε τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς εκείνος πρότεινε η Ελλάδα να εγκαταλείψει προσωρινά την ευρωζώνη, κάνοντας λόγο για «μία ξεκάθαρη διαφωνία» μεταξύ Βερολίνου - Παρισιού επί αυτού του ζητήματος, υποστήριξε ωστόσο ότι οι σχέσεις Γαλλίας- Γερμανίας δεν έχουν «διαρραγεί».


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Μ. Σαπέν επισήμανε ότι ο Σόιμπλε έσφαλε όταν πρότεινε ένα «διάλειμμα» της Ελλάδας από την ευρωζώνη - μια ιδέα που κυκλοφόρησε από τον Γερμανό υπουργό τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.


«Νομίζω ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σφάλλει, ακόμα και ότι έρχεται σε αντίφαση με την ίδια του τη βούληση που είναι βαθιά ευρωπαϊκή» σημείωσε ο Μ. Σαπέν στη συνέντευξη.


«Αυτή η βούληση, η οποία είναι και δική μου, περιλαμβάνει την ενδυνάμωση της ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προσέθεσε ότι αυτό ακριβώς αποκλείει το ενδεχόμενο μιας προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση των 19 κρατών μελών.


«Εάν επιτρέψεις μιας προσωρινή αποχώρηση, αυτό σημαίνει: κάθε χώρα που θα αντιμετωπίζει δυσκολίες θα θέλει να γλυτώνει από αυτές μέσω μιας αναπροσαρμογής του νομίσματός της» προσέθεσε ο Μ. Σαπέν.


Το να μιλάει κανείς αυτή τη στιγμή για ένα Grexit, όπως ακριβώς έκανε ο Β. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στα μέσα Ιουλίου στις Βρυξέλλες, δεν είναι «ρεαλιστικό» εκτίμησε ο ίδιος, υπογράμμισε ωστόσο ότι σέβεται τη γερμανική θέση, διότι δεν αποτελεί μια θέση «τακτικής» αλλά θέση «εκ πεποιθήσεως» .


«Επί αυτού του θέματος (του Grexit) υπάρχει μια διαφωνία, μία ξεκάθαρη διαφωνία» είπε ο Μισέλ Σαπέν.


Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας εντούτοις επιθυμεί να συνεργαστεί με τον Β. Σόιμπλε με στόχο «να ενισχύσουν τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης σε πολιτικό οικονομικό επίπεδο».


Ωστόσο, οποιαδήποτε τροποποίηση της συνθήκης που θα προβλέπει τον ορισμό ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών και έναν προϋπολογισμό για την ευρωζώνη δεν θα μπορεί να επιτευχθεί πριν από το 2017, επισήμανε ο Μ. Σαπέν σύμφωνα με την εφημερίδα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοίνωση τριών υπουργείων για Βασιλίσσης Όλγας: «Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα»

Πολιτική / «Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα» - Παρέμβαση τριών υπουργείων για Βασ. Όλγας

Τα υπουργεία Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση και καλούν τον Δήμο Αθηναίων να «τηρήσει τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες»
LIFO NEWSROOM
Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Πολιτική / Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Ο βουλευτής της ΝΔ υπέστη ανακοπή σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής που δεν υπήρχε απινιδωτής ή ναυαγοσώστης - Ο ίδιος ως υφυπουργός είχε συμβάλλει ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ