Πολιτική σύγκρουση ανάμεσα σε Έλληνες ευρωβουλευτές για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Πολιτική σύγκρουση ανάμεσα σε Έλληνες ευρωβουλευτές για τη Γενοκτονία των Ποντίων Facebook Twitter
2

Πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Έλληνες ευρωβουλευτές και κόμματα προκαλεί αίτημα που τέθηκε προς το Ευρωκοινοβούλιο να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ποντίων. 

Το αίτημα να συζητηθεί και να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ήρθε προς ψήφιση από τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Νότη Μαριά και καταψηφίστηκε την περασμένη Δευτέρα, καθώς συγκέντρωσε μόνο τις ψήφους της πολιτικής ομάδας που ανήκει ο κ. Μαριάς (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές - ECR) και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE).

Καταψηφίστηκε από τις ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων. Υπέρ ψήφισαν 199 κατά, 79 υπέρ και 18 λευκά).

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές που ψήφισαν υπέρ ήταν οι Νίκος Χουντής, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γιώργος Επιτήδειος, Λάμπρος Φουντούλης και Ελευθέριος Συναδινός.  

Από την ψηφοφορία απείχαν οι 20 από τους 27 Έλληνες ευρωβουλευτές. 

Το γεγονός πως οι Έλληνες ευρωβουλευτές δεν ψήφισαν ενιαία σε αυτό το ζήτημα προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση. 

Σύμφωνα με την Εύα Καϊλή η οποία απείχε απ' τη σχετική ψηφοφορία, «ο Μαριάς έκαψε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, σε μια παράσταση που χειροκροτητές ήταν η Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Αποκαλύπτω τα ψέματα των λαϊκιστών» αναγράφει στη σελίδα της στο Facebook η ευρωβουλευτής της Ελιάς (ΚΙΝΑΛ).

«Ο Μαριάς πούλησε πατριωτισμό, θυσιάζοντας την Εθνική προσπάθεια που ξεκίνησε για ένα Κοινό Ψήφισμα των παρατάξεών μας, κατεβάζοντας 'εκτός ημερησίας' ένα πρόχειρο δικό του. Λίγες μέρες πριν, έγινε ειδική εκδήλωση με δική μου πρόσκληση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ποντίων Αρμενίων και Ασσυρίων στο Ευρωκοινοβούλιο! Εκεί συντονίστηκε η προσπάθεια να γίνει ευρωπαϊκή μέρα μνήμης η 19/5 για τη Γενοκτονία. Στα χνάρια του Ανδρέα Παπανδρέου που αναγνώρισε την Γενοκτονία των Ποντίων, μόνο μέσα από το ΠΑΣΟΚ μπορούσε άλλωστε να προχωρήσει με επιτυχία αυτή η προσπάθεια» συμπληρώνει.

Απαντώντας στην κα Καϊλή, ο Νότης Μαριάς σημειώνει: «Αντί να κάνει την αυτοκριτική της που έλαμψε δια της απουσίας της από την επίμαχη ψηφοφορία για τη διοργάνωση συζήτησης στην Ευρωβουλή για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με κατηγορεί για δήθεν πατριδοκαπηλία. Είναι άραγε πατριδοκαπηλία η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων αδελφών μας; Επιπλέον, αφού δήθεν είχε ετοιμάσει κοινό ψήφισμα για το ζήτημα αυτό, γιατί δεν το είχε καταθέσει μέχρι την Δευτέρα 15/4 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στην τελευταία συνεδρίαση για την παρούσα θητεία της Ευρωβουλής;

Επίσης, αν ήταν παρούσα και ψήφιζε την πρότασή μου, πράγματι θα είχε ευκαιρία να καταθέσει το ψήφισμα που ισχυρίζεται, αφού άλλωστε εγώ ζήτησα να τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία αίτημα για συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Σε περίπτωση δε, που γινόταν δεκτή η πρότασή μου, τότε κάθε πολιτική ομάδα θα κατέθετε το ψήφισμά της και ως είθισται, στο τέλος θα καταλήγαμε σε κοινό ψήφισμα. Επομένως, μέσα από τη διαδικασία που ξεκίνησα, μπορούσε να ψηφιστεί και το δικό της υποτιθέμενο ψήφισμα, το οποίο υποτίθεται θα κατέθετε στην Ευρωβουλή, πότε άραγε;». «Ας απαντήσει λοιπόν για την ταμπακέρα» συνεχίζει ο κ. Μαριάς. «Γιατί άραγε έλαμψε δια της απουσίας της από την επίμαχη ψηφοφορία; Η πρωτοβουλία μου για συζήτηση του θέματος είχε γνωστοποιηθεί από τις 3/4 και το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε αρμοδίως από την Πολιτική μου Ομάδα το ECR και στηρίχθηκε μόνο από την Ευρωπαϊκή Αριστερά (Gue)» αναφέρει μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής.

Αρβανίτης: Σύγχρονη θλιβερή επέτειος

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αραβανίτης  επιτέθηκε στη ΝΔ για την άρνηση της να στηρίξει την πρόταση του κ. Μαριά

«Φέτος συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τη μαζική σφαγή 350.000 ανθρώπων - ίσως και περισσότερων - στη Σαμψούντα, από τον Κεμάλ Πασά και τους Νεότουρκούς του. Η μέρα όμως που θα μετατραπεί σε σύγχρονη θλιβερή επέτειο είναι η χθεσινή», λέει ο κ. Αρβανίτης και συνεχίζει:

«Όταν, στο Ευρωκοινοβούλιο, οι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος και ο κύριος Βέμπερ, μαζί με τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους, καταψήφισαν την πρόταση του Καθηγητή Νότη Μαριά, να συζητηθεί και να εκδοθεί ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων!

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ έρχεται στις 23 του μήνα στην Αθήνα, με σκοπό να εγκαινιάσει την εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές.

Και η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα - προστάτης της εθνικής μας ταυτότητας και υπερηφάνειας, θα τον υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες. Για την κοινή τους καμπάνια.

Ένας φιλόλογος θα το έλεγε "οξύμωρο". Εμείς το λέμε "τίποτε το απροσδόκητο"».

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βούλα Κεχαγιά για Γιώργο Τσίπρα: Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακά

Πολιτική / Κεχαγιά για Γιώργο Τσίπρα: Το κόμμα δεν αντέχει να καταβάλλει μισθούς σε όσους δεν προσφέρουν υπηρεσίες

«Το μήνυμα είναι ότι το κόμμα δεν αντέχει οικονομικά να καταβάλλει μισθούς σε πρόσωπα που δεν προσφέρουν υπηρεσίες», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου για την υπόθεση Γιώργου Τσίπρα
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα στηρίξουν συνταξιούχους και ευάλωτους

Πολιτική / Μητσοτάκης: Τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα στηρίξουν συνταξιούχους και ευάλωτους

«Ήταν δέσμευση που είχα αναλάβει προεκλογικά 33% όσο ήταν και πέρσι. Κινούμαστε λίγο πολύ στο όριο που μας έχει προσδιορίσει η ΕΕ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπολογίζει τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων περί τα 300 εκατομμύρια
NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης απέλυσε και τον Γιώργο Τσίπρα

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης απέλυσε και τον Γιώργο Τσίπρα

«Δεν ανήκω στο κλαμπ όσων δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψουν στη ζωή τους» η αιχμή Τσίπρα για Κασσελάκη - Η συνέντευξη που οδήγησε στην εκπαραθύρωση του Γιώργου Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και η αντίδραση του εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού
NEWSROOM
Κασσελάκης για Κούγια: «Δεν υπάρχει τίποτα "αντρικό" στην παραδοχή Λύτρα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Κούγια: «Δεν υπάρχει τίποτα "αντρικό" στην παραδοχή Λύτρα»

«Δεν μπορεί να ζούμε σε μια κοινωνία που η έμφυλη βία είναι πλέον καθημερινότητα και οι υπερασπιστές των κακοποιητών έχουν καθημερινό τηλεοπτικό στασίδι» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Υπάρχει βέβαια και μια μικρή "λεπτομέρεια": στην πραγματικότητα ,δεν πρόκειται για γενοκτονία αλλά για εγχείρημα εθνοκάθαρσης, πολύ μεγάλης έκτασης σίγουρα, με διάπραξη πολλών φρικαλεοτήτων, με ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, σίγουρα ασυγχώρητο, για σημαντικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όχι όμως και για γενοκτονία. Η γενοκτονία είναι άλλο πράγμα. Και όταν χρησιμοποιούμε τον όρο γενοκτονία χωρίς να συντρέχει λόγος, στην ουσία "ξεπλένουμε" όσους διέπραξαν τις πραγματικές γενοκτονίες, την χειρίστη μορφή εγκλήματος κατά τις ανθρωπότητας