ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Πολιτική σύγκρουση ανάμεσα σε Έλληνες ευρωβουλευτές για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Πολιτική σύγκρουση ανάμεσα σε Έλληνες ευρωβουλευτές για τη Γενοκτονία των Ποντίων Facebook Twitter
2

Πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Έλληνες ευρωβουλευτές και κόμματα προκαλεί αίτημα που τέθηκε προς το Ευρωκοινοβούλιο να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ποντίων. 

Το αίτημα να συζητηθεί και να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ήρθε προς ψήφιση από τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Νότη Μαριά και καταψηφίστηκε την περασμένη Δευτέρα, καθώς συγκέντρωσε μόνο τις ψήφους της πολιτικής ομάδας που ανήκει ο κ. Μαριάς (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές - ECR) και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE).

Καταψηφίστηκε από τις ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων. Υπέρ ψήφισαν 199 κατά, 79 υπέρ και 18 λευκά).

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές που ψήφισαν υπέρ ήταν οι Νίκος Χουντής, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γιώργος Επιτήδειος, Λάμπρος Φουντούλης και Ελευθέριος Συναδινός.  

Από την ψηφοφορία απείχαν οι 20 από τους 27 Έλληνες ευρωβουλευτές. 

Το γεγονός πως οι Έλληνες ευρωβουλευτές δεν ψήφισαν ενιαία σε αυτό το ζήτημα προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση. 

Σύμφωνα με την Εύα Καϊλή η οποία απείχε απ' τη σχετική ψηφοφορία, «ο Μαριάς έκαψε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, σε μια παράσταση που χειροκροτητές ήταν η Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Αποκαλύπτω τα ψέματα των λαϊκιστών» αναγράφει στη σελίδα της στο Facebook η ευρωβουλευτής της Ελιάς (ΚΙΝΑΛ).

«Ο Μαριάς πούλησε πατριωτισμό, θυσιάζοντας την Εθνική προσπάθεια που ξεκίνησε για ένα Κοινό Ψήφισμα των παρατάξεών μας, κατεβάζοντας 'εκτός ημερησίας' ένα πρόχειρο δικό του. Λίγες μέρες πριν, έγινε ειδική εκδήλωση με δική μου πρόσκληση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ποντίων Αρμενίων και Ασσυρίων στο Ευρωκοινοβούλιο! Εκεί συντονίστηκε η προσπάθεια να γίνει ευρωπαϊκή μέρα μνήμης η 19/5 για τη Γενοκτονία. Στα χνάρια του Ανδρέα Παπανδρέου που αναγνώρισε την Γενοκτονία των Ποντίων, μόνο μέσα από το ΠΑΣΟΚ μπορούσε άλλωστε να προχωρήσει με επιτυχία αυτή η προσπάθεια» συμπληρώνει.

Απαντώντας στην κα Καϊλή, ο Νότης Μαριάς σημειώνει: «Αντί να κάνει την αυτοκριτική της που έλαμψε δια της απουσίας της από την επίμαχη ψηφοφορία για τη διοργάνωση συζήτησης στην Ευρωβουλή για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με κατηγορεί για δήθεν πατριδοκαπηλία. Είναι άραγε πατριδοκαπηλία η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων αδελφών μας; Επιπλέον, αφού δήθεν είχε ετοιμάσει κοινό ψήφισμα για το ζήτημα αυτό, γιατί δεν το είχε καταθέσει μέχρι την Δευτέρα 15/4 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στην τελευταία συνεδρίαση για την παρούσα θητεία της Ευρωβουλής;

Επίσης, αν ήταν παρούσα και ψήφιζε την πρότασή μου, πράγματι θα είχε ευκαιρία να καταθέσει το ψήφισμα που ισχυρίζεται, αφού άλλωστε εγώ ζήτησα να τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία αίτημα για συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Σε περίπτωση δε, που γινόταν δεκτή η πρότασή μου, τότε κάθε πολιτική ομάδα θα κατέθετε το ψήφισμά της και ως είθισται, στο τέλος θα καταλήγαμε σε κοινό ψήφισμα. Επομένως, μέσα από τη διαδικασία που ξεκίνησα, μπορούσε να ψηφιστεί και το δικό της υποτιθέμενο ψήφισμα, το οποίο υποτίθεται θα κατέθετε στην Ευρωβουλή, πότε άραγε;». «Ας απαντήσει λοιπόν για την ταμπακέρα» συνεχίζει ο κ. Μαριάς. «Γιατί άραγε έλαμψε δια της απουσίας της από την επίμαχη ψηφοφορία; Η πρωτοβουλία μου για συζήτηση του θέματος είχε γνωστοποιηθεί από τις 3/4 και το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε αρμοδίως από την Πολιτική μου Ομάδα το ECR και στηρίχθηκε μόνο από την Ευρωπαϊκή Αριστερά (Gue)» αναφέρει μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής.

Αρβανίτης: Σύγχρονη θλιβερή επέτειος

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αραβανίτης  επιτέθηκε στη ΝΔ για την άρνηση της να στηρίξει την πρόταση του κ. Μαριά

«Φέτος συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τη μαζική σφαγή 350.000 ανθρώπων - ίσως και περισσότερων - στη Σαμψούντα, από τον Κεμάλ Πασά και τους Νεότουρκούς του. Η μέρα όμως που θα μετατραπεί σε σύγχρονη θλιβερή επέτειο είναι η χθεσινή», λέει ο κ. Αρβανίτης και συνεχίζει:

«Όταν, στο Ευρωκοινοβούλιο, οι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος και ο κύριος Βέμπερ, μαζί με τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους, καταψήφισαν την πρόταση του Καθηγητή Νότη Μαριά, να συζητηθεί και να εκδοθεί ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων!

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ έρχεται στις 23 του μήνα στην Αθήνα, με σκοπό να εγκαινιάσει την εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές.

Και η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα - προστάτης της εθνικής μας ταυτότητας και υπερηφάνειας, θα τον υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες. Για την κοινή τους καμπάνια.

Ένας φιλόλογος θα το έλεγε "οξύμωρο". Εμείς το λέμε "τίποτε το απροσδόκητο"».

Πολιτική
2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Όσο το πολιτικό σύστημα της χώρας επιμένει να την διατηρεί σε τροχιά υποτέλειας και εξάρτησης, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αναφέρεται στη διακήρυξη
THE LIFO TEAM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Υπάρχει βέβαια και μια μικρή "λεπτομέρεια": στην πραγματικότητα ,δεν πρόκειται για γενοκτονία αλλά για εγχείρημα εθνοκάθαρσης, πολύ μεγάλης έκτασης σίγουρα, με διάπραξη πολλών φρικαλεοτήτων, με ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, σίγουρα ασυγχώρητο, για σημαντικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όχι όμως και για γενοκτονία. Η γενοκτονία είναι άλλο πράγμα. Και όταν χρησιμοποιούμε τον όρο γενοκτονία χωρίς να συντρέχει λόγος, στην ουσία "ξεπλένουμε" όσους διέπραξαν τις πραγματικές γενοκτονίες, την χειρίστη μορφή εγκλήματος κατά τις ανθρωπότητας