Πλεύρης: Νέα μέτρα στη διασκέδαση για 15 ημέρες μετά τις γιορτές

Πλεύρης: Νέα μέτρα στη διασκέδαση για 15 ημέρες μετά τις γιορτές Facebook Twitter
0

Μέτρα στα κέντρα διασκέδασης για 15 ημέρες μετά τις γιορτές προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται την επόμενη εβδομάδα.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο OPEN, οι χώροι βραδινής διασκέδασης αποτελούν χώρους υπερμετάδοσης, γι΄αυτό και τα μέτρα τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορούν τα κέντρα και μας έχει προτείνει και η Επιτροπή έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Άρα εκεί πέρα θα γίνει μία συζήτηση τη Δευτέρα να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης, αλλά είναι οι χώροι που υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να σας πω γιατί ακόμη δεν έχουν αποφασιστεί αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν όπως όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση, αλλά αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα. Απλώς θέλω να σας δώσω τη φιλοσοφία για να ξέρουν οι άνθρωποι πώς σκεφτόμαστε και πώς συζητάμε στην Επιτροπή. Δεν έχουμε δει ότι το πρόβλημα είναι άλλες μορφές διασκέδασης, που είναι καθήμενες είτε είναι πολιτιστικοί χώροι, σινεμά, θέατρα ακόμη και αυτό που λένε το φαγητό ως φαγητό», είπε ο κ. Πλεύρης.

«Εχει παρουσιαστεί το φαινόμενο ότι η μετάδοση είναι κυρίως όπου υπάρχει έντονος συγχρωτισμός, που αυτά είναι μπαρ, βραδινά μαγαζιά. Άρα εκεί θα υπάρξουν παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο και γι’ αυτό δίνουμε το λόγο δίνουμε από τώρα το μήνυμα και ως κουλτούρα ότι όσο μπορούμε, προφανώς καταλαβαίνουμε και εμείς, βγαίνουμε και εμείς σε μαγαζιά, δεν θα είσαι στο μπαρ όρθιος και θα φοράς τη μάσκα πίνοντας ποτό, προφανώς. Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που ακόμα και σε αυτά τα μαγαζιά, όταν κάθεσαι ή όταν πηγαίνεις λόγου χάρη στην τουαλέτα ή μπαίνεις μέσα για να κάτσεις, εκεί μπορείς να φοράς τη μάσκα. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι θα είναι ήπιες παρεμβάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι κλάδος που έχει πληγεί, γι΄αυτόν τον λόγο προσπαθούμε οι παρεμβάσεις να γίνουν σε χρονικό πλαίσιο που κατά βάσει είναι το πιο ανώδυνο», πρόσθεσε.

Πλεύρης: Κανονικά τα σχολεία

Ο κ. Πλεύρης εμφανίστηκε σίγουρος για την λειτουργία των σχολείων και εάν υπάρξει δυναμικό φαινόμενο να γίνουν παρεμβάσεις. «Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι δεν έχουμε στοιχεία να δείχνουν ότι δεν λειτουργεί το πρωτόκολλο των σχολείων. Αντιθέτως άμα δούμε διαχρονικά είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την κα Κεραμέως, τα κρούσματα που παρατηρούνται στα σχολεία είναι λιγότερα απ’ ότι περιμέναμε απ’ όταν κάναμε το πρωτόκολλο. Άρα και σε συζήτηση με τους ειδικούς δεν φαίνεται στην παρούσα φάση ότι θα χρειαστούν και παρεμβάσεις. Όμως, στο δυναμικό φαινόμενο, αν και εφόσον χρειαστούν παρεμβάσεις θα γίνουν, αλλά η βούληση θα υλοποιηθεί τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο, όπου χρειαστεί θα υπάρξουν παρεμβάσεις, στη φιλοσοφία να έχουμε ανοικτά σχολεία», είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στην χρήση μάσκας, λέγοντας ότι ενδέχεται να ληφθούν μέτρα στους αγωνιστικούς χώρους. «Βλέπουμε ότι υπάρχουν χώροι που τηρείται η μάσκα. Δηλαδή τα στοιχεία που έχουμε και από τα  θέατρα και από τα σινεμά βλέπουμε ότι τηρείται. Για αυτό το λόγο θα προσπαθήσουμε σε αυτούς τους χώρους να μην υπάρξουν αλλαγές», δήλωσε.

«Στα γήπεδα αντιθέτως - και μην πάμε μακριά, χθες όσοι είδαν το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός είδαμε δυστυχώς και το βλέπουμε και συνολικά  ότι ναι μεν γίνεται έλεγχος και μπαίνουν εμβολιασμένοι, όπως πρέπει, αλλά δυστυχώς οι φίλαθλοι δεν τηρούν το μέτρο της μάσκας. Θα μας υποχρεώσουν οι φίλαθλοι τα μέτρα που θα πάρουμε να είναι περιοριστικά στα γήπεδα», σημείωσε.

«Υπάρχουν κάποιοι αγώνες ακόμα να γίνουν. Αν παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο προφανώς θα πάμε με ολιστικά μέτρα στους αθλητικούς χώρους και δεν θα μπορούν να παρακολουθούν τα παιχνίδια συνολικά ή θα μπορούν να τα παρακολουθούν σε πολύ μικρό ποσοστό», συμπλήρωσε. Προειδοποίησε πως αν δεν τηρούν τα μέτρα στους εναπομείναντες αγώνες της χρονιάς τότε από 3 Ιανουαρίου τα μέτρα θα είναι περιοριστικά «στον βαθμό ή να μην υπάρχουν καθόλου φίλαθλοι ή να υπάρχουν σε πάρα πολύ μικρό ποσοστό».

Πλεύρης: Εκτός ΕΣΥ όποιος δεν εμβολιαστεί

Ο κ. Πλεύρης μίλησε και για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αλλά και το τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. «Υποχρεωτικότητα συνδυάζεται με την πορεία των εμβολιασμών. Οι υποχρεωτικότητες, που υπήρξαν είχαν τρεις μορφές, έχουν δείξει ένα αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την τρίτη δόση που άνοιξε. Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των εμβολιασμών, το 80% των ενηλίκων, το 70% του γενικού πληθυσμού και άνω του 90% των άνω των 60 θα είναι εμβολιασμένοι. Άρα, στον βαθμό που ο εμβολιασμός κινείται δεν θεωρούμε ότι υπάρχει θέμα υποχρεωτικότητας, όμως, εάν εξεταστεί το θέμα περαιτέρω δεν θα έχει χαρακτηριστικά κατηγοριών ανά δραστηριότητας, αλλά ποιοι επιβαρύνουν περισσότερο το σύστημα υγείας. Θεωρούμε, όμως, ότι δεν θα πάμε σε αυτή την κατεύθυνση γιατί οι εμβολιασμοί κινούνται καλύτερα και από την άνοιξη», είπε.

«Πλέον ο εμβολιασμός κατά της covid δεν θα είναι μια προσωρινή διαδικασία για τους υγειονομικούς θα ΄ναι μία μόνιμη διαδικασία. Εάν αποφασιστεί αυτό, που είμαστε πολύ κοντά, στο να αποφασίσουμε σημαίνει ότι όσοι θέλουν να παραμείνουν στο ΕΣΥ θα πρέπει να εμβολιαστούν. Καλώ τους υγειονομικούς ότι η προθεσμία που έχουμε δώσει μέχρι τις 31 Μαρτίου, που είναι σε αναστολή, προκειμένου να εμβολιαστούν έως τότε θα πρέπει να το κάνουν», είπε. Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι αλλιώς θα βρεθούν εκτός ΕΣΥ «γιατί υπάρχει υποχρέωση να είναι εμβολιασμένος για να παρέχει υπηρεσία, εάν δεν εμβολιάζετε προφανώς δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσία, άρα δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτή τη θέση».
 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM
Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM