Πιο «μαλακή» η συνάντηση του Τσίπρα με τον Ερντογάν

Πιο «μαλακή» η συνάντηση του Τσίπρα με τον Ερντογάν Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Πιο ήπια ήταν η συνάντηση Ερντογάν στο Μεγάρο Μαξίμου μετά το θυελλώδες τετ-α-τετ με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό.

«Σας καλωσορίζω ξανά στην Ελλάδα. Είναι μία επίσκεψη προέδρου της Τουρκίας μετά από 65 χρόνια. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δική μου επιθυμία είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε ένα κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας. Πιστεύω στη φιλία των λαών μας», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν  «Η ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και το διάλογο, και να βρούμε λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, σε σύνθετες προκλήσεις», τόνισε.

«Ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τον διάλογο και τη συνεννόηση. Για αυτό ενθάρρυνα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να σας προσκαλέσει. Είναι μια επίσκεψη που έχει σαν στόχο να οικοδομήσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη. Θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός. Ως μηχανικός γνωρίζω ότι για να χτίσουμε γέφυρες, πρέπει να τις χτίσουμε σε γερά θεμέλια και σταθερά θεμέλια είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Οι θέσεις μας είναι γνωστές, όπως και οι δικές σας θέσεις. Διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχαν πάντα. Πέρα απο τις διαφορές όμως, πρέπει να ψάχνουμε συγκλίσεις. Αλλά και τις διαφωνίες να τις διατυπώνουμε χωρίς προκλήσεις, με σεβασμό στην άλλη απόψη. [...] Αν το καταφέρουμε αυτό σήμερα, η επίσκεψή σας θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δυο χωρών», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας πως κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του είχε συναντηθεί με τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς της Ελλάδας. «Σήμερα είμαι εδώ μαζί σας. Έχω την τιμή να πραγματοποιώ τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα», ανέφερε.

Ακόμη, σημείωσε ότι: «Όπως είπα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι πρέπει να εστιάσουμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού. Χρειάζεται να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας σε αυτή την αντίληψη. Οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία. Αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές».

«Εμείς ως τουρκική δημοκρατία δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας», επισήμανε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «έχουμε ομογενείς που διαβιούν στα ελληνικά εδάφη και εσείς έχετε ομογενείς που ζουν στα τουρκικά εδάφη». «Τα σφάλματα που διαπράχθηκαν στο παρελθόν είναι κομμάτι της ιστορίας. Πρέπει να χτίσουμε το μέλλον σε γερά θεμέλια», σημείωσε.

Δείτε Live όλες τις εξελίξεις:

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βούλα Κεχαγιά για Γιώργο Τσίπρα: Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακά

Πολιτική / Κεχαγιά για Γιώργο Τσίπρα: Το κόμμα δεν αντέχει να καταβάλλει μισθούς σε όσους δεν προσφέρουν υπηρεσίες

«Το μήνυμα είναι ότι το κόμμα δεν αντέχει οικονομικά να καταβάλλει μισθούς σε πρόσωπα που δεν προσφέρουν υπηρεσίες», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου για την υπόθεση Γιώργου Τσίπρα
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα στηρίξουν συνταξιούχους και ευάλωτους

Πολιτική / Μητσοτάκης: Τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα στηρίξουν συνταξιούχους και ευάλωτους

«Ήταν δέσμευση που είχα αναλάβει προεκλογικά 33% όσο ήταν και πέρσι. Κινούμαστε λίγο πολύ στο όριο που μας έχει προσδιορίσει η ΕΕ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπολογίζει τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων περί τα 300 εκατομμύρια
NEWSROOM