ΠΓΔΜ: Το Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών - Θυελλώδης η συνεδρίαση

ΠΓΔΜ: Το Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών - Θυελλώδης η συνεδρίαση Facebook Twitter
EPA/GEORGI LICOVSKI
4

Με 69 ψήφους υπέρ, 40 κατά και έναν απόντα, το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε την ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα για την μετονομασία της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA, η Επιτροπή αναμένεται να επικυρώσει το κείμενο εντός της ημέρας και θα το παραπέμψει στη Νομοθετική Επιτροπή, η οποία και θα το αναπέμψει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου προς επικύρωση.

Ωστόσο, το κείμενο έχει ακόμη να ξεπεράσει σειρά εμποδίων μέχρι να τεθεί σε ισχύ.

Θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα, η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου δεν έχει καθορισθεί, πριν από μία συνταγματική αναθεώρηση που θα πρέπει εκ νέου να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Τα Σκόπια σε αντάλλαγμα ελπίζουν να εξασφαλίσουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στο τέλος του Ιουνίου και μία πρόσκληση για ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία.

Κατά τη διάρκεια σύντομης συνεδρίασης, η πραγματοποίηση της οποίας ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί, 69 από τους 120 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας που επιδιώκει να τερματίσει την 27χρονη διπλωματική διένεξη με την Ελλάδα, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας το 1991.

Το λόγο πήρε πρώτος ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, ο οποίος επιχειρηματολόγησε της υπερψήφισης της συμφωνίας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες του επείγοντος, ούτως ώστε να υποβληθεί η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Όπως ανέφερε ο Ντιμιτρόφ, «είναι απαραίτητο να ψηφιστεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η Ελλάδα να δώσει το «Οk» στο ΝΑΤΟ».

«Επίσης, για τις 28 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, μια ημερομηνία πολύ σημαντική για εμάς», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αποδοκιμάστηκε,  με τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να φωνάζουν «προδότη» και «ντροπή».

Ο εκπρόσωπος του VMRO, υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

«Αυτή η συμφωνία είναι μια γενοκτονία της ύπαρξής μας. Είναι μονομερής, η ΠΓΔΜ δέχεται τελεσίγραφο. Η συμφωνία επιβάλλει ένα νέο όνομα του κράτους υπό το καθεστώς εκβιασμού», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια το κόμμα του αποχώρησε από τη διαδικασία, με αποτέλεσμα οι βουλευτές της εθνικιστικής δεξιάς (VMRO-DPMNE) να μη συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, που οργανώθηκε την τελευταία στιγμή.

  

Περί τα σαράντα άτομα που αντιτίθενται στη συμφωνία διαδήλωναν μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου.

Η δεξιά έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει «την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας» της πΓΔ της Μακεδονίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Πολιτική
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις αποδοκιμασίες από κομματικές πηγές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ κυβέρνησης κοινής αποδοχής, με στόχο την κάθαρση
LIFO NEWSROOM
Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Πολιτική / Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Η Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψε στην Αθήνα με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της «Ελευθερία» και μίλησε δημόσια για την πιο δραματική δεκαετία της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας
LIFO NEWSROOM