Πέτσας για κορωνοϊό: Είναι οι δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες - 813 ΜΕΘ στην Ελλάδα

Πέτσας για κορωνοϊό: Είναι οι δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες - 813 ΜΕΘ στην Ελλάδα Facebook Twitter
1

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέλυσε τους τρεις άξονες της κυβέρνησης για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, προειδοποιώντας πως διανύουμε τις «δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες».

Χαρακτηρίζοντας «συγκινητική» τη συμμόρφωση των πολιτών σε «πολύ δύσκολα, πρωτοφανή μέτρα, που δεν έχουν επιβληθεί ποτέ σε καιρό ειρήνης», διαβεβαίωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης στοχεύουν στην ανάσχεση της διασποράς του ιού, στην ενίσχυση του συστήματος υγείας και στη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση. 

Τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν για την αποτροπή «κάθε συγχρωτισμού», όπως είπε, ενώ έκανε λόγο για «αντικοινωνική συμπεριφορά από λίγους σε βάρος των πολλών».

Αυξήθηκαν οι ΜΕΘ, 64% περισσότερες προσλήψεις

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, ο κ. Πέτσας είπε ότι πριν από δύο μήνες η Ελλάδα αριθμούσε 565 κλίνες ΜΕΘ, «χωρίς διαθεσιμότητα για πιθανά περιστατικά του κορωνοϊού», και σήμερα ο συνολικός αριθμός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ανέρχεται σε 813. Από αυτές, 695 είναι δημόσιες και οι υπόλοιπες ιδιωτικές. 

Σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, έχουν αναλάβει ήδη υπηρεσία επιπλέον 279 γιατροί και 1.077 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ενώ έχουν εγκριθεί 3.285 προσλήψεις, ξεπερνώντας κατά 64% τον αρχικό προγραμματισμό των 2.000 προσλήψεων.

Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί για την απλή νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό είναι μέχρι σήμερα 2.158. Το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» το ΝΙΜΤΣ, πτέρυγα στο «Αγία Βαρβάρα» και το ιδιωτικό θεραπευτήριο «ΑΤΤΙΚΑ» στην Ελευσίνα θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με κορωνοϊό.

Εθελοντισμός

Μέχρι και χθες, 8.785 εθελοντές, γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό «και γενικά άνθρωποι που μπορεί να βοηθήσουν το σύστημα υγείας» έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ethelontes.gov.gr, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα.

Προμήθειες

Διαβεβαίωσε πως το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε διαδικασίες προμηθειών όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας, αναλώσιμων και λοιπών υλικών. Το περασμένο Σάββατο η χώρα παρέλαβε σημαντικές ιατρικές προμήθειες τις οποίες δώρισε, κατόπιν επείγοντος αιτήματος της Ελλάδας, η κινεζική κυβέρνηση, καθώς και επιπλέον ιατρικό υλικό περίπου 10 τόνων, δωρεά κινεζικών επιχειρήσεων.

«Σημαντικές δωρεές έχουν γίνει και από Έλληνες. Ευχαριστούμε την κυβέρνηση της Κίνας και όλους όσοι είναι παρόντες, στηρίζοντας τον κοινό αγώνα. Ήδη, η κυβέρνηση, για να ενθαρρύνει τις δράσεις προσφοράς και κοινωνικής ευθύνης, έχει απαλλάξει την προμήθεια και παροχή σχετικών αγαθών από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ. Καλούμε όσους μπορούν να συνεισφέρουν στον κοινό αγώνα να το κάνουν τώρα».

Για τις πτήσεις

Από τις 23 Μαρτίου απαγορεύτηκαν οι πτήσεις από Τουρκία και Βρετανία, ενώ το ίδιο μέτρο έχει εφαρμοστεί και για τα αεροπορικά δρομολόγια από Ιταλία και Ισπανία. Όπως είπε ο κ. Πέτσας, διακόπηκαν και πτήσεις της Aegean, με εξαίρεση μερικές πτήσεις από και προς Βρυξέλλες, «για τη διατήρηση της συνδεσιμότητας της χώρας με το διοικητικό κέντρο της Ε.Ε.». Ταυτόχρονα, έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, με ειδικά κλιμάκια σε ετοιμότητα.

Για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ο κ. Πέτσας προανήγγειλε ότι θα διευρυνθεί σημαντικά η «περίμετρος» των ατόμων και των οικονομικών δραστηριοτήτων που θα τύχουν της στήριξης του κράτους και μέσα στον επόμενο μήνα θα ενεργοποιηθούν πολιτικές αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων «για την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής».

Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη η κυβέρνηση υπολογίζει πως καλύπτονται περίπου 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί και 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ήδη 3 δέσμες μέτρων, με τη συνολική ταμειακή επιβάρυνση των μέτρων να ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το δημοσιονομικό κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 4,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ, υψηλότερο δηλαδή από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. «Προφανώς, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί και συνεχίζει να επιδεινώνεται. Γι' αυτό, αξιολογούμε την κατάσταση καθημερινά» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η πρόταση για ομόλογο - κορώνα

 

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρωτοβουλία με την οποία «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, με κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ζητούν τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής τόσο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού όσο και για τη στήριξη των οικονομιών μας την επόμενη μέρα.

«Οι 9 ηγέτες προτείνουν μάλιστα την έκδοση ομολόγου που θα μπορούσε να ονομαστεί "ομόλογο-Corona', καθώς και ειδική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., πέραν όσων ανακοινώθηκαν ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις δαπάνες που προκαλεί η πανδημία, τουλάχιστον για το 2020 και 2021».

Όπως είπε: «Η Ελλάδα επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι γνωστό ότι κατά την προηγούμενη περίοδο με την κρίση χρέους, που είχε ως επίκεντρο τις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα την Ελλάδα, δεν κατέστη δυνατή μια συντονισμένη αντίδραση που θα έφτανε μέχρι και την έκδοση ενός ευρω-ομολόγου. Ελπίζουμε τώρα, μπροστά στα πλήγματα που προκαλεί η πανδημία, να εκδοθεί ένα ειδικό ομόλογο και να γίνει χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν δράσεις των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία από την πανδημία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως «βασικό στοιχείο στις πολιτικές μας για τη δύσκολη αυτή περίοδο είναι και τα μέτρα για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βελτίωση της δύσκολης καθημερινότητας» και αναφέρθηκε στα εξής μέτρα:

- Προχωρά η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που δρομολόγησε το υπουργείο Παιδείας. Ολοκληρώθηκε η κάλυψη του συνόλου των λυκείων και ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος στα γυμνάσια.

- Από το πρωί του Σαββάτου μπήκε σε λειτουργία η ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr, που υλοποιεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έτσι, μια σειρά από διαδικασίες που απαιτούσαν αυτοπρόσωπη παρουσία σε ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα μπορούν να διεκπεραιώνονται από τον προσωπικό μας υπολογιστή ή από το κινητό μας τηλέφωνο.

- Διευρύνεται διαρκώς η αλυσίδα της ψηφιακής αλληλεγγύης digitalsolidarity.gov.gr του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «Μένουμε σπίτι, δεν είμαστε μόνοι». Ήδη έχουν ανταποκριθεί περισσότερες από 50 επιχειρήσεις και φορείς, προσφέροντας υπηρεσίες δωρεάν ή με χαμηλότερο κόστος. Παρέχονται δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία και περιοδικά, δωρεάν online κινηματογραφικές παραγωγές. Παρέχεται, επίσης, δωρεάν πρόσβαση για video streaming και enterprise video streaming για να βοηθηθούν επιχειρήσεις να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Παρέχονται ακόμη εργαλεία για εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους «ψηφιακή πλατφόρμα», συστήματα τηλεδιάσκεψης, τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης.

- Για τη στήριξη των ηλικιωμένων συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη ενισχύεται, από το υπουργείο Εσωτερικών, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Ταυτόχρονα, επεκτείνεται η δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού, πέραν των εργαζόμενων γονέων, σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου με βαριές παθήσεις».

Για το κόστος των ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές

 

Κλείνοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην κριτική που, κατά τον ίδιο, «πηγάζει από την αξιωματική αντιπολίτευση και αναπαράγεται από φιλικά σ' εκείνη μέσα ενημέρωσης. Ότι δήθεν η κυβέρνηση κάνει "δώρο σε κλινικάρχες".

Σχετικά με το αν διπλασίασε η κυβέρνηση την προβλεπόμενη αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών ΜΕΘ από 800 ευρώ στα 1.600 ευρώ, ο κ. Πέτσας απάντησε αρνητικά: «Όχι. Η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να μπλέκει μήλα με πορτοκάλια. Η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε μόνο τα έξοδα της ΜΕΘ και όχι την αποζημίωση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές τις ΜΕΘ. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι για κάθε κλίνη ΜΕΘ, πέραν του απαραίτητου εξοπλισμού, απαιτούνται ένας γιατρός και πέντε εξειδικευμένοι νοσηλευτές, όπως έχει γνωμοδοτήσει και η ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να αποζημιωθούν;».

«Τι ακριβώς θέλουν αυτοί που ασκούν επιφανειακή, μικροπολιτική και άδικη κριτική; Μπορεί να δουλέψει ΜΕΘ χωρίς τους ανθρώπους της; Προφανώς όχι. Γι' αυτό, από την πρώτη στιγμή, από την Πρώτη Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου της 11.03.2020 και από το πρώτο διάγγελμα του πρωθυπουργού την ίδια μέρα, έχει τονιστεί ότι το ιδιωτικό σύστημα υγείας εντάσσεται στον σχεδιασμό του εθνικού. Και αυτός ο ενιαίος σχεδιασμός μπορεί να καταλήξει και στην επίταξη. Όλοι συμφωνούμε ότι όταν γίνεται κάποια επίταξη, ο ιδιώτης αποζημιώνεται από το κράτος για τη γη, τον εξοπλισμό ή τις εν γένει υπηρεσίες που προσφέρει για τους λόγους του δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την επίταξη αυτή.

»Επομένως, για τις κλίνες αυτές, η τιμή αποζημίωσης των ΜΕΘ εξισώθηκε με την τιμή που κοστολογεί ο ΕΟΠΥΥ τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όταν παρέχονται ανάλογες υπηρεσίες σε πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίσαμε ότι οι συμπολίτες μας θα έχουν πρόσβαση στην αναγκαία περίθαλψη χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση για τους ίδιους. Σημειώνεται ότι το πραγματικό κόστος μιας ΜΕΘ, με βάση τη διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία, ξεπερνά τα 2.000 ευρώ ημερησίως σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο κ. Πέτσας διέψευσε κατηγορηματικά και τους ισχυρισμούς πως η κυβέρνηση υπερκοστολογεί τα τεστ διάγνωσης του κορονωϊού που γίνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια. «Σε ό,τι αφορά τα τεστ, με ρύθμιση που έχει δρομολογηθεί, θα προβλέπεται ότι η αρχική τιμή αποζημίωσης των 85 ευρώ στα ιδιωτικά εργαστήρια θα μειώνεται σταδιακά στα 65 ευρώ, ανάλογα με την ποσότητα των τεστ που διενεργούνται, δηλαδή χαμηλότερα ακόμα και από το ποσό των 70 ευρώ που χρεώνει το Ινστιτούτο Παστέρ στο Δημόσιο. Ας σταματήσει, λοιπόν, η υποκρισία. Δεν είναι ώρα για μικροπολιτική. Είναι ώρα ευθύνης» κατέληξε. 

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
σοβαρά ατομικά μέτρα προστασίας για το νοσηλευτικό προσωπικό να φροντίσετε να φτάσουν στα νοσοκομεία. Και τα τεστ πρέπει να γίνουν μαζικά από το ίδιο το κράτος όχι όποιος έχει λεφτά πάει και το κάνει.