Πελώνη: Το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται- Tον Μάιο ο εμβολιασμός ειδικών επαγγελματικών ομάδων

Πελώνη: Το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται- Tον Μάιο ο εμβολιασμός ειδικών επαγγελματικών ομάδων Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εντείνεται και «η κούραση όλων αυξάνεται,» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, στη σημερινή ενημέρωση.

Ερωτηθείσα για το τι θα συμβεί, αν οι 206 γιατροί που επιστρατεύτηκαν δεν ανταποκριθούν, απάντησε: «Ελπίζουμε και προσβλέπουμε ότι οι γιατροί θα πράξουν το καθήκον τους αυτή την ώρα της μεγάλης ευθύνης και θα συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια. Διαφορετικά, θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το σύνταγμα και τον νόμο». 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως το ΕΣΥ θα συνεχίσει να δέχεται πίεση και το επόμενο διάστημα. «Έχουμε ήδη  θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και διευρύνουμε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ιδιωτικές κλινικές έχουν τεθεί -με οικειοθελή απόφαση των ιδιοκτητών τους- στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. και η συνεργασία εξελίσσεται αρμονικά.»

Για την χαλάρωση ορισμένων μέτρων και το άνοιγμα κάποιων επιχειρήσεων, η κα Πελώνη είπε ότι η Επιτροπή αποφάσισε στοχευμένες προσαρμογές στα μέτρα «που λαμβάνουν υπόψη την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας, καθώς και το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται.»

«Αφορούν πρωτίστως τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας, καθώς και βαλβίδες εκτόνωσης για την αποφυγή συγκεντρώσεων σε σπίτια και κλειστούς χώρους. Έτσι, ώστε, να υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, αποσυμφόρηση του Συστήματος Υγείας και σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.»

Όσο για τη δωρεάν παροχή self-test σε όλο τον πληθυσμό, επανέλαβε πως κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα τεστ ανά εβδομάδα, παρέχοντας τον ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό. «Κάθε πολίτης θα έχει έτσι τη δυνατότητα επιτήρησης της υγείας του και σύμπραξης στην ανάσχεση της διασποράς του ιού.  »

Σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού, μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν γίνει πάνω από 1.430.000 εμβολιασμοί και μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να γίνουν  επιπλέον 1,5 εκατομμύρια. Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους πολίτες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα  για  τα  ραντεβού  της ηλικιακής ομάδας 70-74 ετών.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες -στις αρχές Απριλίου- θα ανοίξει η πλατφόρμα για  τα  ραντεβού της ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών.

Στόχος είναι  μέχρι το τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου όλοι οι 60 άνω και οι ευπαθείς ομάδες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β, ειδικές επαγγελματικές ομάδες, αλλά και ο γενικός πληθυσμός.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM