Απεργία την Πρωτομαγιά

Παυλόπουλος: «Θεσμικώς ανυπόστατο» το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Παυλόπουλος: «Θεσμικώς ανυπόστατο» το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης Facebook Twitter
«Το λεγόμενο "Μνημόνιο" μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι ανυπόστατο θεσμικώς τόνισε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος - EUROKINISSI
1

«Όχι απλώς άκυρο αλλά παντελώς ανυπόστατο θεσμικώς» χαρακτήρισε το λεγόμενο «Μνημόνιο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος

«Το λεγόμενο "Μνημόνιο" μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι όχι απλώς άκυρο αλλά παντελώς ανυπόστατο θεσμικώς, αφού δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο. Γι' αυτό και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε, από την Αλεξανδρούπολη, όπου παρευρίσκεται για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Νικολάου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι όσο είμαστε αποφασισμένοι να τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι, υπό όρους αρραγούς ενότητας και δίχως ίχνος υποχώρησης ή υπαναχώρησης, να επιβάλουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. «Προς τούτο έχουμε, όπως το αποδείξαμε ιστορικώς όταν χρειάσθηκε, και τη βούληση και τη δύναμη», σημείωσε και πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπερασπισθούμε τα σύνορα, την επικράτεια και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της Ελλάδας, που είναι και σύνορα, επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι απέναντι στις φαντασιώσεις της Τουρκίας περί του «δικαίου του ισχυρού», που την οδηγούν ολοένα και περισσότερο στο διεθνές περιθώριο, εμείς, οι Έλληνες, διακηρύσσουμε ότι θα φέρουμε, στο ακέραιο, σε πέρας την αποστολή μας ως εγγυητών της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι με κάθε καλή πίστη και απόλυτη ειλικρίνεια διαμηνύουμε προς την Τουρκία πως «εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε, διαχρονικώς, στο ακέραιο το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, πρωτίστως, δε, τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, που απορρέουν από τη διεθνή και την ευρωπαϊκή έννομη τάξη».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «ο σεβασμός αυτός μας έχει καταστήσει, τόσο διεθνώς όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παράδειγμα προς μίμηση» και συμπλήρωσε: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σεβόμαστε, στον ίδιο βαθμό, και τα κάθε είδους δικαιώματα των συμπολιτών μας Μουσουλμάνων της Θράκης, οι οποίοι αποτελούν θρησκευτική, αμιγώς, μειονότητα, όπως ρητώς ορίζει το διεθνές δίκαιο, ιδίως, δε, η Συνθήκη της Λωζάνης».

Παρατήρησε, ακόμη, ότι «το ίδιο αίσθημα σεβασμού, με απτές αποδείξεις στην πράξη, τρέφουμε και ως προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα, βεβαίως αναμένοντας από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξουν και εκείνοι, επίσης εμπράκτως, την εν προκειμένω αλληλεγγύη τους, όπως αυτή προκύπτει από το ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά και από τον κοινό μας ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Ωστόσο, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι στον αντίποδα της δικής μας υποδειγματικής συμπεριφοράς κινείται, αυθαιρετώντας πολλαπλώς, η Τουρκία, η οποία, ως εκ τούτου, είναι υπόλογη διεθνώς, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το άκρως βαρύ κλίμα εναντίον της στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Κατ' αρχάς, η Τουρκία θα πρέπει να είναι περισσότερο υπεύθυνη έναντι της Ελλάδας όχι μόνο διότι οι ισχυρισμοί της για την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ισοδυναμούν με παραχάραξη της Ιστορίας, αλλά και γιατί το παρελθόν της βαρύνεται με αδιανόητες διώξεις εις βάρος των Ελλήνων και του Ελληνισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Αναφέρομαι τόσο στις Γενοκτονίες του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας όσο και στο πογκρόμ και στους διωγμούς των Ελλήνων- και κυριολεκτώ, διότι κατά τη Συνθήκη της Λωζάνης αποτελούν εθνική μειονότητα- της Κωνσταντινούπολης, το 1955 και 1964, αντιστοίχως, που οδήγησαν στον αποδεκατισμό της ως τότε κραταιάς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Κωνσταντινούπολης. Και, φυσικά, ουδείς μπορεί να ξεχνά την τραγωδία των αγνοούμενων στην Κύπρο, μετά την τουρκική εισβολή στο μαρτυρικό νησί, το 1974».

Πολιτική
1

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM