Νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας αποτελεί η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 έως στα 12 ναυτικά μίλια, διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος

 

«Η ελληνική πλευρά μιλά με ρεαλισμό και με τα δεδομένα της σημερινής εποχής, χωρίς να αναζητεί ιστορικά οράματα και μεγαλοϊδεατισμούς. Επομένως, θα πρέπει να αναφέρουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο πως η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 έως στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας το οποίο μπορεί να ασκηθεί χωρίς καμία προϋπόθεση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το γεγονός ότι δεν έχει ασκηθεί αυτό το δικαίωμα, δεν σημαίνει πως έχει απεμποληθεί», επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής".

 

«Δεν αμφισβητούμε, δεν διεκδικούμε, δεν προσβάλλουμε το διεθνώς αποδεκτό status quo, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από το Διεθνές Δίκαιο σε αντίθεση με την Τουρκία που δεν θέλει να αντιληφθεί πως απέναντι στις διαθέσεις καλής γειτονίας δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως ταραχοποιός και αναθεωρήτρια», πρόσθεσε.

 

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: «Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται» σύμφωνα με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, που νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η στρατιωτική ηγεσία και τα στελέχη τους Στρατεύματος υπερβάλλουν εαυτούς παρέχοντας αίσθημα ασφάλειας στον ελληνικό λαό, παρέχοντας εγγυήσεις για την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας μας. Στο πλαίσιο του ευρύτερου αμυντικού σχεδιασμού συμπεριλαμβάνονται ποικίλα σενάρια, μεταξύ των οποίων είναι κι αυτό πιθανής εμπλοκής. Όσο υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας και καλή διάθεση υπάρχει πεδίο για διπλωματικές ενέργειες. Εμείς όμως οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι «διά παν ενδεχόμενον», σχολίασε.

 

Όσον αφορά στα ΜΟΕ Ελλάδας Τουρκίας ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι « δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε βάσιμες προοπτικές οικοδόμησης εμπιστοσύνης με το γενικότερο κλίμα έντασης που επικρατεί στην περιοχή εξ υπαιτιότητάς κυρίως της Τουρκίας. Όσο υπάρχει κλίμα αναθεωρητισμού και έντασης, έτσι τα ΜΟΕ καθίστανται ανούσια σαν να είναι κενό γράμμα. Έχουμε καλή διάθεση και την ίδια αναμένουμε».

 

Εξάλλου σε παρέμβαση του στην εφημερίδα Real News ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν επαναπαυόμαστε, δεν μένουμε αδρανείς, κάνουμε πάντα αυτό που πρέπει στο όνομα της εθνικής ανεξαρτησίας και του ελληνικού λαού».

 

Στη συνέντευξη στον Τύπο της Κυριακής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε επίσης ότι είμαστε μια κυβέρνηση με διάθεση πολιτικής συναίνεσης που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, χωρίς να είναι δεδομένη σε κανένα αλλά να αντιμετωπίζεται ως ένας σοβαρός πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας.

 

Για την επιστολή Πομπέο προς τον πρωθυπουργό , ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι "πέρα από τις «Κασσάνδρες» της αντιπολίτευσης, ο κ. Πομπέο επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την δημοκρατία της Ελλάδας» ενώ είναι σαφέστατη η αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr