Τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί μηνύματος της Τουρκίας στην Ελλάδα να μην πάει στα Ίμια, την ημέρα της επετείου διέψευσε κατηγορηματικά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

Μιλώντας στον Alpha ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με την Τουρκία και πως είναι ψέματα όσα υποστηρίζει ο Ερντογάν: «Εμείς εκείνη τη μέρα, όλη την Παρασκευή, τρέχαμε με το θέμα του ερευνητικού και παρακολουθούσαμε αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας, συμπληρώνοντας: «Άλλωστε, αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται από εμένα. Αν γίνονταν, θα ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά δεν έγιναν ποτέ».

 

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους είπε πως είχε διαμηνύσει στην Αθήνα να μην υπάρξει ένταση στα Ίμια. «Φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Καρντάκ (Ίμια). Γιατί; Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση. Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν, τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Καρντάκ (Ιμια) δεν θα γίνει και από την πλευρά μας», είπε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Ακάρ – Παναγιωτόπουλου, λέγοντας, «o υπουργός Άμυνας μου πιθανότατα θα καλούσε τον Ελληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Καρντάκ (Ιμια) και στα υπόλοιπα νησιά».

 

Υπενθυμίζεται πως είναι η τρίτη φορά που ο κ. Ερντογάν αναφέρεται σε περιεχόμενο συνομιλίας ανάμεσα σε Ελληνες και Τούρκους. Προ δύο εβδομάδων είχε παραπέμψει σε κατ' ιδίαν συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες ανέφερε ότι είπε σε «Ελληνα πρώην δήμαρχο» πως η Ελλάδα δεν πρέπει να ασχολείται με την Τουρκία.