Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών- Ποιοι δεν υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν

Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών- Ποιοι δεν υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν Facebook Twitter
0

Χωρίς την υπογραφή του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη το κοινό ανακοινωθέν από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, το οποίο και ολοκληρώθηκε πριν λίγο.

Όπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, το κοινό ανακοινωθέν δεν υπέγραψε μόνο ο Βασίλης Λεβέντης, ενώ νωρίτερα είχε αποχωρήσει ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό και οι θέσεις της σχετικά φέρονται να έγιναν πλήρως αποδεκτά και να υπάρχει συμφωνία σε όλα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση του ανακοινωθέντος οφειλόταν σε επιμονή της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, να καταγραφεί επιφύλαξη της ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Στάση με την οποία -συμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- διαφώνησαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι δεν θα υπέγραφαν σε μια τέτοια περίπτωση.

Ο Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι αρχηγοί των κομμάτων κατέληξαν σε μία κοινή ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, σημειώνοντας επίσης πως "ο Πρωθυπουργός θα πάει στις Βρυξέλλες έχοντας μία κοινή, εθνική γραμμή". Επιπλέον έκανε λόγο για διαφωνίες σε ό,τι αφορά κυβερνητικά θέματα, αλλά χαρακτήρισε σημαντικό ότι "ο ελληνικός λαός ο οποίος έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση, έρχεται στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν οι συνθήκες". Ταυτόχρονα, αποκάλυψε ότι η Αθήνα ζήτησε η έδρα της ακτοφυλακής της Ε.Ε. να είναι στην Ελλάδα και στάθηκε στην ανάγκη να δοθεί ευρωπαϊκή λύση.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης χαρακτήρισε το πολιτικό σύστημα "κατώτερο των περιστάσεων" και την συζήτηση "φιάσκο", τονίζοντας πως δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν καθώς δεν συμφωνήθηκε να συζητηθεί και το οικονομικό ζήτημα. "Εξαρχής η Ένωση Κεντρώων ζήτησε η συζήτηση να μην κινηθεί μόνο γύρω από το μεταναστευτικό αλλά και την οικονομία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έθεσε σε ψηφοφορία και όλα τα κόμματα είπαν να συζητηθεί μόνο το προσφυγικό. Μετά από αυτό δήλωσα ότι δεν θα υπογράψει η Ενωση και θεωρεί τη συζήτηση φιάσκο" ανέφερε χαρακτηριστικά εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. "Δεν συζητήσαμε ότι ο κ. Τσίπρας πάει μέσω του προσφυγικού να κερδίσει χρόνο και να μείνει στην εξουσία. Θα συνεχίσω στη Βουλή και θα εξηγήσω έγινε μέσα. Κατώτερο των περιστάσεων το πολιτικό σύστημα. Λυπούμαι" κατέληξε ο Β. Λεβέντης.

"Μετά κόπων και βασάνων χαράχτηκε μία μίνιμουμ εθνική γραμμή", ανέφερε από την μεριά του ο Σταύρος Θεοδωράκης, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έλαβε έγκριση για βέτο. Σύμφωνα με τον ίδιο η εθνική γραμμή βασίζεται σε τρεις άξονες- αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, επιστροφή παράτυπων μεταναστών και ασφάλεια για κατοίκους νησιών και συνόρων. Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε επίσης για για μετατόπιση των θέσεων της κυβέρνησης, ενώ αναφερόμενος στην πρόταση του Ποταμιού για υπερυπουργό για το προσφυγικό σημείωσε ότι δεν έγινε αποδεκτή και γι' αυτό δεν πρότεινε συγκεκριμένο πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Τέλος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε πως "δεν δίνουμε λευκή επιταγή" επαναλαμβάνοντας το αίτημά της για οικουμενική κυβέρνηση. "Η διάθεση για συνεννόηση δεν σημαίνει και ανοχή στα λάθη. Υποστηρίζουμε την άμεση μετεγκατάσταση, επιστροφή παράτυπων και άμεση οικονομική ενίσχυση της χώρας" σχολίασε η κ. Γεννηματά εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις ευθύνες της Ευρώπης. "Η χώρα δεν πρέπει να απομονωθεί. Χρειάζεται συμμαχίες. Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας" τόνισε.

"Η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική για τους χειρισμούς στην κυβέρνηση αναφορικά με το μεταναστευτικό. Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζεται στο ρεαλισμό. Συμφωνήθηκε ένα ελάχιστο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής. Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το κατά πόσο η κυβέρνηση είναι δυνατό να καταφέρει να υπερασπιστεί τα δίκαια της χώρας στην Ευρώπη" ανέφερε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίαςμετά το πέρας της σύσκεψης. 

Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης αν και έκανε λόγο για ένα ελάχιστα κοινά αποδεκτό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής, σχολίασε πως "έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζει την πολιτική της στην τρέχουσα κατάσταση", ενώ υπογράμμισε πως η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και πως σε κάθε περίπτωση διατηρεί τις επιφυλάξεις του "για το κατά πόσο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών". Απαντώντας σε ερώτηση για τα κλειστά κέντρα προαναχωρησιακής φιλοξενίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη αυτών των κέντρων. Μάλιστα, όπως είπε, αυτό "συνιστά απαραίτητη προσαρμογή στην τρέχουσα κατάσταση".

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ