Όλα τα βλέμματα στο Eurogroup της Δευτέρας

Όλα τα βλέμματα στο Eurogroup της Δευτέρας Facebook Twitter
Πηγές των δανειστών κάνουν ωστόσο λόγο για «τοξικό Eurogroup» λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.... Φωτ.: SOOC
1

Πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν καλείται να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ενώ αναμένεται να ζητήσει και χρηματοδοτική διευκόλυνση για να αποπληρώσει τις δόσεις του ΔΝΤ που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο.

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις, ενώ «τακτικές» είναι και οι επαφές με την Κομισιόν που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το capital.gr, οι οποίες προσθέτουν ότι η Επιτροπή έχει και μόνιμα στελέχη στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με έξι κοστολογημένες προτάσεις, σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Star τόνισε ότι θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα προηγηθούν και η χώρα θα κριθεί από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα υλοποιήσει.

Τόνισε ακόμα ότι θα αποπληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ, αλλά και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 μπορεί να είναι και χαμηλότερο από το αναμενόμενο στο 1%- 1,5% του ΑΕΠ. Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «δεν θα έχουμε πιστωτικό γεγονός ούτε τον Μάρτιο, ούτε σε ολόκληρο το τετράμηνο», ενώ υποστήριξε ότι «ούτε οι υπόλοιποι του Eurogroup θέλουν πιστωτικά γεγονότα».

Από την πλευρά του, ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε χθες μετά τη συνεδρίαση τα κυβερνητικού συμβουλίου οικονομίας πως ο Γ. Βαρουφάκης «θα πάει στο Eurogroup τη Δευτέρα με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που προάγουν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον τομέα της οικονομίας. Θα είναι ποσοτικοποιημένα», είπε και πρόσθεσε ότι «θα είναι πέραν των νομοσχεδίων και θα περιλαμβάνουν καινούργια πράγματα».

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε χθες ότι οι πιστωτές διαφωνούν για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, ενώ όσον αφορά στις 100 δόσεις τόνισε ότι υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και πιθανή αποδοχή αλλαγών που έχουν προταθεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του capital.gr, πηγές των δανειστών κάνουν ωστόσο λόγο για «τοξικό Eurogroup» λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η πρόταση Ντάισελμπλουμ για λήψη υπο-δόσης μετά από εκπλήρωση μέρους των μεταρρυθμίσεων.

Σε αυτό το κλίμα, χθες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για εξέταση τρίτου πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα ύψους 30-50 δισ. ευρώ, πληροφορία όμως που διαψεύστηκε αργότερα από εκπρόσωπο του Ντάισελμπλουμ, ενώ και ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως δεν υπάρχει συζήτηση περί τρίτου δανείου.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Πολιτική / Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Ο πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη «Η Μεγάλη Επιστροφή: Ο δρόμος για την αξιοπιστία της Ελλάδας», στην Εθνική Πινακοθήκη
LIFO NEWSROOM
H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια