Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "Ειδήσεις" και κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό της εισβολής μελών του Ρουβίκωνα στο προαύλιο της Βουλής. Ο κ. Τόσκας προανήγγειλε «σκληρότερη αντιμετώπιση» των «μπαχαλάκηδων». «Αυτοί», πρόσθεσε, «δεν εξυπηρετούν ούτε καν τις απόψεις των αναρχικών, εξυπηρετούν συμφέροντα είτε εμπόρων ναρκωτικών, προκειμένου δηλαδή να διατηρηθεί η Αστυνομία μακριά από κυκλώματα ναρκωτικών, είτε κάποιους άλλους που έχουν στο μυαλό τους επιδιώξεις και πέρα από το πολιτικό φάσμα, ποινικούς δηλαδή».

 

«Τελικά, κ. υπουργέ, ο Ρουβίκωνας έχει ασυλία;» ρωτήθηκε και απάντησε:

«Ο Ρουβίκωνας δεν έχει καμία ασυλία. Μπήκαν είκοσι μέτρα μέσα στη Βουλή και πετάξανε τα τρικάκια και αμέσως εμποδίστηκαν βέβαια από τις αστυνομικές δυνάμεις. Δεν υπήρξε όμως βία από καμία πλευρά και γι' αυτό δόθηκε η εντολή που δόθηκε σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής. Από κει και πέρα, όταν πριν από έναν χρόνο τους πιάσαμε στα διόδια της Κορίνθου να κάνουν παράνομες πράξεις, να κάνουν παραβάσεις, κάποια σπασίματα, συνελήφθησαν και πήγαν στη Δικαιοσύνη. Και το ίδιο θα γίνεται και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση κάνουν βίαιες ενέργειες».

 

Κληθείς να απαντήσει αν θα γίνουν μηνύσεις είπε πως το θέμα εξετάζεται.«Το θέμα το εξετάζουμε, κατά πόσο πράγματι έχουν παραβεί τον νόμο, και από κει και πέρα θα γίνουν οι νόμιμες ενέργειες» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

«Η αντιπολίτευση θα πρέπει να κοιτάξει την πλάτη της και να δει τι γινόταν στα χρόνια τα δικά της, όταν, για παράδειγμα, στη διάρκεια που ήταν ο κ. Δένδιας υπουργός είχαμε 187 εμπρησμούς οχημάτων στα Εξάρχεια, 104 επιθέσεις σε αστυνομικούς, 10 επιθέσεις σε βάρος τραπεζών και 1.273 εμπρησμούς οχημάτων σε όλη την Αττική, 145 σε βάρος αστυνομικών σε όλη την Αττική, 155 επιθέσεις σε βάρος τραπεζών. Αυτά τα στοιχεία είναι επίσημα από αστυνομικές πηγές και αντίστοιχα βέβαια υπάρχουν και για την περίοδο, για τους έξι μόνο μήνες, που έμεινε ο κ. Κικίλιας. Ξέρετε, σε έξι μήνες ο καθένας μπορεί να είναι καλός, αλλά τα αριθμητικά στοιχεία είναι αρκετά επιβαρυντικά για τους προκατόχους μου. Δεν μου αρέσει να κάνω τέτοιες συγκρίσεις, αλλά εδώ κινδυνεύουμε να γίνει το άσπρο μαύρο και το μαύρο άσπρο» απάντησε για τα πυρά που δέχεται από τη ΝΔ και αλλα κόμματα.


«Εκτιμάτε ότι στα Εξάρχεια, δηλαδή, δεν υπάρχει πρόβλημα σήμερα», ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο.

«Βεβαίως υπάρχει πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο προέρχεται από πολλές δεκαετίες, αλλά να θυμίσω ποια ήταν η κατάσταση με τα ναρκωτικά στα Εξάρχεια όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση και ποια είναι τώρα. Πού βρίσκεται το μεγάλο κύκλωμα της αλβανικής μαφίας των ναρκωτικών στα Εξάρχεια και πόσοι έχουν συλληφθεί με πολύ στοχευμένες επιχειρήσεις. Στη διάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων γίνονταν εντυπωσιακές επιχειρήσεις με αστυνομικές δυνάμεις και με κάμερες και ΜΜΕ που την επόμενη μέρα δεν έμενε τίποτα. Εμείς προσπαθούμε στοχευμένα, με πολλές δυσκολίες βέβαια, να βελτιώσουμε την κατάσταση. Και, ξέρετε, σε κάποια πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή του Πολυτεχνείου με τους μπαχαλάκηδες, για τους οποίους επιφυλάσσουμε σκληρότερη αντιμετώπιση και ήδη προχθές κάποιος από αυτούς προσήχθη για προηγούμενες παραβάσεις του».

 

 Δεσμεύεστε, δηλαδή, ότι θα σταματήσουν οι συγκρούσεις με την Αστυνομία γύρω από την περιοχή του Πολυτεχνείου;

 - Οι συγκρούσεις σε αυτήν την περιοχή θα σταματήσουν ή τέλος πάντων θα μειωθούν σημαντικά, γιατί δεν μπορεί κάποιοι να χρησιμοποιούν το Πολυτεχνείο σαν φρούριο, προκειμένου είτε να παρεμποδίζουν την κίνηση είτε να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Αυτοί δεν εξυπηρετούν ούτε καν τις απόψεις των αναρχικών, εξυπηρετούν συμφέροντα είτε εμπόρων ναρκωτικών, προκειμένου δηλαδή να διατηρηθεί η Αστυνομία μακριά από κυκλώματα των ναρκωτικών, είτε κάποιους άλλους που έχουν στο μυαλό τους επιδιώξεις και πέρα από το πολιτικό φάσμα, ποινικούς δηλαδή.

 

Θα ζητήσετε να αρθεί το άσυλο για να αντιμετωπιστεί το θέμα; Η πρυτανεία είναι θετική σε συνεργασία μαζί σας;

 - Δεν υπάρχει εμπόδιο ασύλου αυτήν τη στιγμή. Το άσυλο πρέπει να υπάρχει σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη και τη διακίνηση των πολιτικών ιδεών και τη διατήρηση της ελευθερίας των ιδεών στον εκπαιδευτικό χώρο. Από κει και πέρα, όμως, εμείς δείξαμε σε αρκετές περιπτώσεις ότι μπορεί να συνδυάσουμε την ασφάλεια και τη μη παρεμπόδιση του ασύλου. Συνεργαζόμαστε με τις πρυτανικές αρχές και με όλους αυτούς που έχουν καλή πρόθεση και θέλουν να διατηρήσουν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, αλλά δεν θέλουν τις παραβατικές ενέργειες στους εκπαιδευτικούς χώρους.

 

 Επιμένετε ότι οι συνδικαλιστές παίζουν πολιτικό ρόλο;

- Ναι, σε μερικές περιπτώσεις παίζουν πολιτικό ρόλο, γιατί έτσι είχαν μάθει. Οι προκάτοχοί μου συνδιοικούσαν με κάποιους συνδικαλιστές. Εγώ το ξέκοψα από την πρώτη στιγμή. Συνδιοίκηση δεν υπάρχει, οι συνδικαλιστές καλό είναι να ασχολούνται με τα προβλήματα των εργαζομένων, αστυνομικών και πυροσβεστών, και νομίζω ότι τώρα πλέον το έχουν καταλάβει και αυτοί και έχουμε μία καλή ισορροπία και μία καλή συνεννόηση. Πέρασε λίγος καιρός, αλλά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και συνεργαζόμαστε και για τη βελτίωση των συνθηκών των αστυνομικών και των πυροσβεστών και χωρίς να παρεμποδίζονται τα υπηρεσιακά θέματα ή τα άλλα θέματα αρμοδιότητας υπουργείου.

 

Πόσοι αστυνομικοί φρουρούν στόχους;

- Είναι γύρω στους τρεις χιλιάδες, αλλά μέσα είναι και η φρουρά της Βουλής, είναι και οι πρεσβείες, είναι και διάφοροι άλλοι στόχοι. Υπήρξε μείωση στους στόχους με πάρα πολλές αντιδράσεις και αυτές οι αντιδράσεις δεν εκδηλώνονταν άμεσα, εκδηλώνονταν με άρθρα για διάφορα θέματα στα ΜΜΕ, εκδηλώνονταν με χτυπήματα στη Βουλή και με άλλες κάτω από τη μέση αντιδράσεις. Παρ' όλα αυτά έγινε μείωση, δυστυχώς εμποδιστήκαμε, γιατί ένα μέρος των αστυνομικών φυλάει πολλούς δικαστικούς και εμποδιστήκαν μετά από κάποιες ενέργειες που έγιναν σε δικαστικούς και προχωράμε προσπαθώντας να εκσυγχρονίσουμε διάφορους τομείς της Αστυνομίας με πάρα πολλές δυσκολίες.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr