Ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας, Τόμας Χέντρικ Ιλβές, στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων ψηφιακής στρατηγικής της κυβέρνησης

Ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας, Τόμας Χέντρικ Ιλβές, στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων ψηφιακής στρατηγικής της κυβέρνησης Facebook Twitter
0

Ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ιλβές, αναλαμβάνει σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Kυριάκου Πιερρακάκη στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συντάξει την «ψηφιακή βίβλο», δηλαδή τη στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού.

Επί προεδρίας του η Εσθονία αναγνωρίστηκε διεθνώς ως η «πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο»

Στόχος του υπουργείου να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, και να δημιουργηθεί ένα διεθνές δίκτυο επαφών, το οποίο θα προσφέρει πρόσβαση σε εταιρείες, ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Παράλληλα, στις προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η απλούστευση των διαδικασιών, η διαλειτουργικότητα, η κυβερνοασφάλεια, αλλά και το να «επενδύσει» στο οικοσύστημα των start up επιχειρήσεων.

Ποιος είναι ο Τόμας Χέντρικ Ίλβες 

Ο πρόεδρος Toomas Hendrik Ilves είναι διεθνώς γνωστός για τη συμβολή του στον μετασχηματισμό της Εσθονίας στο πλέον πρότυπο ψηφιακό κράτος σε παγκόσμιο επίπεδο. Διετέλεσε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Εσθονίας από το 2006 έως το 2016. Ο κ. Ilves υπήρξε υπέρμαχος της ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας ήδη από την πρώτη στιγμή της αποκατάστασης της ανεξαρτησίας της. Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη από οικογένεια Εσθονών προσφύγων. Εργάστηκε ως διπλωμάτης και δημοσιογράφος, υπήρξε επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Εσθονίας και διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της χώρας από το 1996 έως το 1998 και από το 1999 έως το 2002. Επίσης, έχει διατελέσει βουλευτής και ευρωβουλευτής. Σπούδασε στις ΗΠΑ και υπηρέτησε από το 1993 έως το 1996 στην Ουάσινγκτον, ως πρέσβης της Δημοκρατίας της Εσθονίας στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ξεκίνησε με τον τότε υπουργό Παιδείας Jaak Aaviksoo την πρωτοβουλία «Tiger Leap», με στόχο τη μηχανογράφηση και σύνδεση όλων των εσθονικών σχολείων στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως προέδρου, ο κ. Ilves ασχολήθηκε ενεργά με τον τομέα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ICT) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διετέλεσε Πρόεδρος της Task Force της ΕΕ για την ηλεκτρονική υγεία (eHealth) από το 2011 έως το 2012. Από το 2012 έως το 2014, κατόπιν πρόσκλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης για το Cloud (European Cloud Partnership). Επίσης, πρόεδρος του Global Agenda Council για την κυβερνοασφάλεια του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ καθώς και πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου (Ηigh-level Panel) για τους Παγκόσμιους Μηχανισμούς Συνεργασίας και Διακυβέρνησης Διαδικτύου της ICANN.

Σε αναγνώριση της προσφοράς του στην προώθηση της ψηφιακής ελευθερίας και της ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της ψηφιακής επανάστασης έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Ψηφιακής Ελευθερίας (Digital Freedom Award). Σήμερα, είναι διακεκριμένος επισκέπτης ερευνητής στο Hoover Institution του Πανεπιστημίου Stanford, προεδρεύει του Global Future Council για το Blockchain στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, και μέλος του Συμβουλίου της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

«Η πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο»

 

Το 99% των υπηρεσιών του Δημοσίου στην Εσθονία παρέχονται on-line. Πρόκειται για ένα από τα επιτεύγματα που κάνουν τη χώρα να χαρακτηρίζεται ως «η πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο». Κι όμως, στα μέσα της δεκαετίας του '90, δεν υπήρχαν καθόλου ψηφιακά δεδομένα των πολιτών της Εσθονίας. Ο γενικός πληθυσμός δεν είχε πρόσβαση στο ίντερνετ ενώ δεν υπήρχαν καν συσκευές γι' αυτό. Η γενναία απόφαση της πολιτικής ηγεσίας και της κοινωνίας να επενδύσουν στην τεχνολογία οδήγησε στα σημερινά αποτελέσματα: 50% των πολιτών ψηφίζουν on-line ενώ η διαλειτουργικότητα του Δημοσίου έχει επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Η τεχνολογία έχει συντελέσει σημαντικά στη μείωση των οδικών ατυχημάτων στη χώρα, καθώς και στην άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών. Οι κλήσεις άμεσης ανάγκης απαντώνται εντός 10 δευτερολέπτων, ενώ οι υπηρεσίες είναι σε θέση να εξακριβώσουν στο 35% των περιπτώσεων την γεωγραφική θέση του καλούντος με ακρίβεια 5 μέτρων.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ