Ο Κριμιζής καταγγέλλει παρέμβαση του Παππά στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό

Ο Κριμιζής καταγγέλλει παρέμβαση του Παππά στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό Facebook Twitter
SOOC
3

Νέα στοιχεία για την αναξιοκρατία στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ) έδωσε σήμερα ο καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής που παραιτήθηκε πρόσφατα από τη θέση του προέδρου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός με επαγγελματική σταδιοδρομία στη NASA κατήγγειλε «πρωτοφανείς συνθήκες» στην οργάνωση της ελληνικής διαστημικής υπηρεσίας που χαρακτήρισε απλό «κέλυφος» ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού.

Ο καθηγητής κατηγόρησε τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά ότι με διάταγμά του αφαίρεσε τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες από τον ΕΛΔΟ αποδίδοντάς τις στον γενικό γραμματέα του υπουργείου και τους υπαλλήλους του.

«Αυτό είναι πρωτοφανές, στο συμβούλιο Ευρωπαϊκού Οργανισμού εμφανίζεται συνήθως ο πρόεδρος της εκάστοτε διαστημικής υπηρεσίας και οι ανώτεροι τεχνικοί υπάλληλοι» ενώ η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από υπαλλήλους του υπουργείου που δεν έχουν καμία σχέση με το Διάστημα» κατήγγειλε ο καθηγητής. «Όλες οι αποφάσεις, όλες οι αξιολογήσεις τεχνικών προγραμμάτων έχουν δοθεί στους υπαλλήλους του υπουργείου».

Σύγκρουση συμφερόντων στο Συμβούλιο του ΕΛΔΟ

Ο κ. Κριμιζής κατήγγειλε και την προφανή σύγκρουση συμφερόντων για κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΔΟ.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, το υπουργείο προωθούσε ένα «νεφελώδες» πρόγραμμα για μία συστάδα μικροδορυφόρων.

Άνθρωποι που ήταν εμπλεγμένοι στην εκτέλεση του προγράμματος μικροδορυφόρων ήταν ταυτόχρονα στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΔΟ, υπεύθυνοι να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις, ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε και πολλές ασάφειες ως προς τις δομές και το χρονοδιάγραμμα.

Διεθνώς όποιος έχει σύγκρουση συμφερόντων ή δε συμμετέχει στο Συμβούλιο ή φεύγει από την αίθουσα όταν λαμβάνονται οι επίμαχες αποφάσεις, υπογραμμίζει ο καθηγητής. Όμως με τέσσερα μέλη του Συμβουλίου (από τα επτά) να εμπλέκονται στο πρόγραμμα «πώς είναι δυνατόν να ληφθούν αποφάσεις;» αναρωτήθηκε.

Τι απαντά στον νέο πρόεδρο του ΕΛΔΟ

Πριν λίγες ημέρες, ο διάδοχος του κ. Κριμιζή στη θέση του προέδρου Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς είχε επιτεθεί εμμέσως στον καθηγητή σχολιάζοντας: «η αξιοκρατία δεν πρέπει να περνάει από το κόσκινο μόνο του κ. Κριμιζή. Είμαστε και εμείς άξιοι».

«Υπάρχουν άριστοι πολλοί αλλά δεν είναι στο συμβούλιο» απάντησε σήμερα ο Σταμάτης Κριμιζής. «Μπορεί οποιοδήποτε να κοιτάξει τις δημοσιεύσεις και την εργασία που έχω κάνει και να βγάλει τα συμπεράσματά του - το ίδιο μπορούν να κάνουν και για τον κύριο Πρωτοπαππά βέβαια».

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: «Για να έρθει κανείς πιο κοντά στην Ευρώπη πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Πολιτική / Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: «Για να έρθει κανείς πιο κοντά στην Ευρώπη πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια εφ'όλης της ύλης συνέντευξη στο podcast «The Rest is Politics», μιλώντας για την ανάπτυξη της χώρας, τον Ανδρέα Παπανδρέου, το μεταναστευτικό, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και το TikTok
NEWSROOM
Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Θα τον θυμούνται ως καταραμένο όπως τον Χίτλερ

Διεθνή / Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Θα τον θυμούνται ως καταραμένο όπως τον Χίτλερ

Ο Ερντογάν έπλεξε το εγκώμιο του Μεντερές ανθρώπου που άνοιξε την πόρτα για την επαναφορά του ισλαμισμού στην Τουρκία και επιτέθηκε εναντίον του κοσμικού Γκιουρσέλ που τον ανέτρεψε
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Επιστολική ψήφος: Λήγει η προθεσμία αποστολής του ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές – Οι τελικές ημερομηνίες

Πολιτική / Επιστολική ψήφος: Λήγει η προθεσμία αποστολής του ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές – Οι τελικές ημερομηνίες

Υπενθυμίζεται ότι για να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους έως την παραμονή των εκλογών και συγκεκριμένα έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου και ώρα Ελλάδας 17:00
NEWSROOM