Ο Αλέξης Γεωργούλης κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν για το FaceApp

Ο Αλέξης Γεωργούλης κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν για το FaceApp Facebook Twitter
3

Ο Αλέξης Γεωργούλης κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το FaceApp, την viral εφαρμογή των τελευταίων ημερών.

Μετά την τεράστια απήχηση της εφαρμογής, την οποία έχουν κάνει download περισσότεροι από 100 εκατομμύρια χρήστες σε 121 χώρες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ερώτηση στην Κομισιόν σχετικά με το FaceApp, με αφορμή το επίπεδο ασφαλείας για τους χρήστες. «Αν και το πλαίσιο της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ιδιαίτερα προηγμένο, αφού ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (Κανονισμός 2016/679) τέθηκε σε ισχύ πολύ πρόσφατα, οι δραστηριότητες της εταιρίας βρίσκονται εκτός Ε.Ε», επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο τύπου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Αλέξη Γεωργούλη:

Το Face App έγινε δημοφιλές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες. Αυτή την στιγμή η εφαρμογή είναι από τις πρώτες σε μεταφορτώσεις σε 121 κράτη και υπολογίζεται ότι πάνω από 150 εκ. χρήστες την έχουν χρησιμοποιήσει. Οι άδειες που ζητά από τους χρήστες περιλαμβάνουν πρόσβαση σε τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων. Η λειτουργία της έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία σε ειδικούς στο δίκαιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Προκύπτουν ερωτήματα αναφορικά με την ασφάλεια και την προστασία των χρηστών, ειδικά αν δεν εφαρμόζεται επαρκώς το νομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Δεδομένου ότι η εφαρμογή χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου (face recognition technology) και συλλέγει βιομετρικά στοιχεία, ενώ η έδρα της εταιρίας που την ανέπτυξε και την διαχειρίζεται βρίσκεται εκτός Ε.Ε ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πως προστατεύονται οι χρήστες ενώ συγκατατίθενται «επ'αόριστον, σε μη αποκλειστική πρόσβαση και άδεια» για «εμπορικές χρήσεις» χωρίς πρωτίστως να ενημερώνονται με διαφάνεια για τους όρους και χωρίς δυνατότητα ανάκλησης;

2. Εξασφαλίζεται η εξωεδαφική εφαρμογή και τήρηση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων σε περίπτωση μεταφοράς και επεξεργασίας των δεδομένων των χρηστών σε άλλη τοποθεσία εκτός της Ε.Ε. που δραστηριοποιείται η εταιρία ή συνεργαζόμενες με αυτήν;

Ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης δήλωσε για την πρωτοβουλία του αυτή:

«Χρησιμοποιώ τα social media και εφαρμογές σε καθημερινή βάση. Με διευκολύνουν στην επικοινωνία μου με το κοινό που παρακολουθεί τις καλλιτεχνικές μου δραστηριότητες. Προσφάτως και τα νέα καθήκοντα μου ως Ευρωβουλευτή.
Ωστόσο το καθεστώς FaceApp είναι ιδιαίτερα νεφελώδες. Η έδρα βρίσκεται εκτός Ε.Ε. και οι όροι που προβλέπουν παραχώρηση δεδομένων χωρίς δυνατότητα ανάκλησης της συναίνεσης ειδικά αν αναλογιστούμε ότι οι χρήστες είναι πολύ νεαρό κοινό. Ο Γενικός Κανονισμός Προστασία Δεδομένων, είναι μια νομοθεσία πρότυπο, αλλά όπως φαίνεται από τις γνώμες των ειδικών και τις αντιδράσεις η εφαρμογή δεν την τηρεί. Τα αντανακλαστικά μας πρέπει να είναι γρήγορα για να προστατέψουμε τους Ευρωπαίους πολίτες και να τους επιτρέψουμε να συνεχίζουν να απολαμβάνουν άφοβα τα οφέλη της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μην κοροϊδεύετε τον Γεωργούλη που ρώτησε για το Face App την Κομισιόν
 
Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Έκαστος στο είδος του!...Λίγο-πολύ, εμμέσως πλην σαφώς, αυτή τη στιγμή, στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση δηλώσανε, το... ευρωπαϊκό, οικονομικό κονκλάβιο δηλαδή, να μην σχεδιάζουν, ούτε καν να ονειρεύονται θετικές αλλαγές όσο αφορά την οικονομική μας κατάσταση και ο Αλέξης του Γεωργούλη, ρώτησε για κάτι που δεν έχει καμία σημασία, για κάτι που ουσιαστικά και ρεαλιστικά δεν θα διαλευκανθεί και οριοθετηθεί ποτέ και σχεδόν ολόκληρο το διαδίκτυο (όχι μόνο μεμονωμένες εφαρμογές), λειτουργεί υπό ανεξέλεγκτο, αόριστο επί της ουσίας καθεστώς, όσο αφορά την ακεραιότητα των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του - και που πολύ δύσκολα ελέγχεται, κυρίως λόγω της ίδιας τη φύσης του μέσου. Και ο Αλέξης ρώτησε αυτό!.....πρέπει να ξεκ##ληθε να χρησιμοποιεί την εφαρμογή μέχρι που μαθεύτηκε ότι τις φωτογραφίες των χρηστών της εφαρμογής, η εταιρία τα κάνει ό,τι γουστάρει (κάτι που το δηλώνει, γραπτώς, εκ των προτέρων στους χρήστες της).

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ