Νομοσχέδιο για συνεπιμέλεια: Κόντρα στη Βουλή και αντιδράσεις εντός της ΝΔ

Νομοσχέδιο για συνεπιμέλεια: Κόντρα στη Βουλή και αντιδράσεις εντός της ΝΔ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή αλλά και τριβές στο εσωκομματικό στρατόπεδο της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαίνεται πως έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια τέκνων διαζευγμένων γονέων.

Η κόντρα ξέσπασε κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με αφορμή αρχικά τη ρύθμιση που ορίζει ότι η γονική μέριμνα ασκείται εξίσου και από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο.

«Πρόκειται για μία διάταξη που κατοχυρώνει την αρχή της ισότητας και της μη διάκρισης μεταξύ των γονέων». Αυτό υποστηρίζουν το υπουργείο Δικαιοσύνης και η πλειοψηφία, εξηγώντας ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε σχέση με το 1983 που θεσπίστηκε το ισχύον οικογενειακό δίκαιο, πως ο αριθμός των διαζυγίων έχει αυξηθεί, ενώ παράλληλα έχει αλλάξει ο ρόλος της μητέρας και κυρίως του πατέρα.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση αλλά και τα «γαλάζια» στελέχη Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη χαρακτηρίζουν την ρύθμιση γονεοκεντρική και όχι παιδοκεντρική, όπως οφείλει και πως με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται συνθήκες εναλλασσόμενης διαμονής για το παιδί, καθώς θα υποχρεούται να μένει εξίσου με την μητέρα και τον πατέρα. Παράλληλα εκτιμούν πως τα επίμαχα ζητήματα πρέπει να ρυθμίζονται κατά περίπτωση από τον φυσικό δικαστή και όχι οριζόντια από το νομοθέτη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας εξήγησε πως τα ζευγάρια που χωρίζουν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα ζητήματα μέριμνας των παιδιών τους με τη βοήθεια διαμεσολαβητή. Ωστόσο, στην περίπτωση που αποτύχουν τότε, όπως είπε, θα αποφασίζει ελεύθερα ο φυσικός δικαστής. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές που θα αλλοιώσουν τον πυρήνα της μεταρρύθμισης και κάλεσε το σύνολο των διαφωνούντων να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα.

Εξήγησε πως η άσκηση της γονικής μέριμνας εξίσου από τους δύο γονείς στοχεύει στην προάσπιση του συμφέροντος των παιδιών. Απαντώντας στην αντιπολίτευση αλλά και στις κ.κ. Κεφαλογιάννη και Γιαννάκου είπε «εκφράζοντας ο καθένας την διαφωνία του για διαφορετικά βέβαια θέματα αποδεικνύετε ότι έχετε κοινό στόχο, να μην μετέχετε σε μια γενναία μεταρρύθμιση.

Έντονες αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση

Σοβαρές επιφυλάξεις για τις προωθούμενες διατάξεις εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, υποστηρίζοντας ότι επηρεάζεται ο παιδοκεντρικός χαρακτήρας του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο το νομοσχέδιο «διαπνέεται από μία βαθιά συντηρητική προσέγγιση. Από παιδοκεντρικό γίνεται γονεοκεντρικό το σύστημα», ενώ, όπως εκτίμησε θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, απ΄ όσα θα λύσει. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της συνεπιμέλειας, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα».

Την αντίθεση των γυναικείων οργανώσεων στις προωθούμενες διατάξεις επεσήμανε από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, λέγοντας πως αυτό που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή δεν είναι μεταρρύθμιση.

«Δεν δίνετε λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα που υπάρχουν αλλά είναι δικαστικής πρακτικής. Υπάρχουν πατεράδες που κακοπαθαίνουν. Πολλές φορές βγαίνουν αποφάσεις φασόν και αυτό είναι πραγματικότητα και κάνουν γονείς να αισθάνονται ότι στερούνται της ανατροφής παιδιών» ανέφερε συγκεκριμένα.

Η αγορήτρια του ΚΚΕ, κ. Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε ότι το κόμμα της προσεγγίζει το ζήτημα από την σκοπιά των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και όχι από συναισθηματικές αφετηρίες, ενώ η κ. Αγγελική Αδαμοπούλου από το ΜεΡΑ25 μίλησε για «κατάπτυστο νομοσχέδιο» που ενισχύει τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, ζητώντας μάλιστα την απόσυρσή του.

Τσιάρας: Η εξ ίσου μέριμνα υπηρετεί την αρχή της ισότητας

Απαντώντας στην κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και στις επικρίσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας, ο κ. Τσιάρας, ανάφερε πως «αυτοί που κατακρίνουν το νομοσχέδιο αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα».

«Όταν βρέθηκα στην θέση υπουργού Δικαιοσύνης ένα από τα θέματα που μου έθεσαν από την αρχή ήταν και η αναμόρφωση των συγκεκριμένων άρθρων του οικογενειακού δικαίου. Φαντάζομαι ότι και αυτοί που κατακρίνουν το νομοσχέδιο αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα. Είχα λοιπόν δύο επιλογές. Ή να αγγίξω το πρόβλημα και να βρω λύση συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους ή να το κρύψω. Επέλεξα το πρώτο. Για το δεύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εμπειρία γιατί το αποτέλεσμα της δική του νομοπαρασκευαστικής μπήκε στο συρτάρι. Η κοινωνία δεν περιμένει από εμάς να νομοθετούμε με βάση το πολιτικό κόστος αλλά με την αποτελεσματικότητα της επίλυσης των προβλημάτων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, το υπουργείο θέλει να δώσει έμφαση στο συγκεκριμένο χρόνο που αφορά στην μετά το διαζύγιο σχέση γονέων και παιδιού.

Το εξίσου, όπως ανέφερε, «σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί υποχρέωση συνεπιμέλειας αλλά έκφραση της αρχής ισότητας», ενώ κάλεσε όλα τα κόμματα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με κοινωνική ευαισθησία και όχι πολιτική σκοπιμότητα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι υπήρξαν άτυπες διεργασίες με τους εκπροσώπους των κομμάτων και πως υιοθέτησε πολλές από τις προτάσεις που κατέθεσαν και εξέφρασε την έκπληξή του για την πολεμική ρητορική που ανέπτυξαν όταν το νομοσχέδιο εισήχθη στην Βουλή.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM