Να πώς χρεοκόπησε το ΠΑΣΟΚ - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία και οι αριθμοί

Να πώς χρεοκόπησε το ΠΑΣΟΚ - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία και οι αριθμοί Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
7

Την οικονομική κατάρρευση και χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ ανέλυσε απόψε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο του κόμματος, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών που κατέθεσε, το 2009 και το 2010 ήταν οι κρίσιμες χρονιές για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, καθώς κορυφώθηκαν τα προβλήματά τους που οδήγησαν στη «χρεοκοπία» του κόμματος.

 

Ο κ. Σαλαγιάννης ανέφερε ενδεικτικά ότι το 2009, το ΠΑΣΟΚ πήρε από κρατική επιχορήγηση 24 εκ. ευρώ και ταυτόχρονα έλαβε 47 εκ. ευρώ δάνειο - ενώ το 2010 πήρε 20 εκ. ευρώ κρατική επιχορήγηση και ταυτόχρονα έλαβε και 40 εκ. ευρώ δάνειο.

 

Το 2010, οπότε κορυφώθηκε ο ήδη υψηλότατος δανεισμός των προηγούμενων χρόνων, υπογράφηκε προς διασφάλιση των τραπεζών, σύμβαση εκχώρησης των μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων.

 

Τον υπερδανεισμό του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ο κος Σαλαγιάννης λέγοντας πως «κάθε χρόνο παίρναμε απ' την κρατική επιχορήγηση 20 - 22 εκ. ευρώ, όμως τα λειτουργικά μας έξοδα, (δηλαδή τα έξοδα εκτός των εκλογικών δαπανών και των δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους), ήταν πολύ μεγαλύτερα. Δανειζόμασταν, για να καλύψουμε τις υπέρογκες λειτουργικές δαπάνες και για να εξυπηρετήσουμε τα προηγούμενα δάνεια. Αντί να εξορθολογήσουμε τις δαπάνες, τις καλύπταμε με δανεισμό. Τόσο δανεισμό, που δε γινόταν άλλος...».

 

Στη συνέχεια παρουσίασε και τα λειτουργικά έξοδα του 2010, για την οποία υπενθύμισε πως ήταν έτος λιτότητας και χωρίς εκλογές. Το σύνολο των λειτουργικών δαπανών ανήλθε στα 26 εκ. ευρώ, οι αμοιβές του προσωπικού στα 4,1 εκ. ευρώ, τα έξοδα για την επιμόρφωση των στελεχών του στα 2 εκ. ευρώ και οι δαπάνες για τις μετακινήσεις στελεχών τα 5,5 εκ. ευρώ. Για τηλέφωνα δαπανήθηκε 1,4 εκ. ευρώ, για ενοίκια 1 εκ. ευρώ και για προβολή 1,8 εκ. ευρώ.


Ο κ. Σαλαγιάννης ανέφερε ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν με δική του εισήγηση και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο, περιορίστηκαν δραματικά οι δαπάνες κατά 95%. Έτσι, ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει σύνολο λειτουργικών δαπανών 850 χιλιάδων ευρώ, δηλαδή κάτω από το 4% των λειτουργικών δαπανών του 2010. Για να αντέξει όμως οικονομικά το ΠΑΣΟΚ το 2016, πρέπει να πείσει ένα μεγάλο μέρος των μελών και φίλων του να το στηρίξει έστω με 1 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τον κ. Σαλαγιάννη.


Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους στο ΠΑΣΟΚ από τους οποίους ζήτησε συγγνώμη, ο γενικός διευθυντής του ανέφερε πως είναι σήμερα δύο μήνες απλήρωτοι, επειδή το κόμμα δεν έχει εισπράξει ακόμα ούτε ευρώ από την κρατική επιχορήγηση του 2015. Μόλις εισπράξει θα καταβάλει αμέσως τα οφειλόμενα.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Καποιες λογικες αποριες επι του ανωτερω κειμενου.Η κρατικη επιχορηγηση του ΠΑΣΟΚ ποσο ακριβως ειναι σημερα ; Το 2009 ηταν 26 εκατ.,το 2010 20 εκατ.,σημερα πόσο ; Και βασει ποιου εκλογικου αποτελεσματος υπολογιζεται ; Του 2015,του 2012 η του....2009 ; Οση και αν ειναι,παντως,οπως λεει ο κ.Σαλαγιαννης το 2010 υπογραφηκε εκχωρηση των μελλοντικων κρατικων επιχορηγησεων στις δανειστριες Τραπεζες.Κατα συνεπεια πως περιμενει τωρα να εισπραξει την επιχορηγηση του 2015 ; Τι ακριβως ισχυει,και τι οχι ;Το ΠΑΣΟΚ ειναι,κατα τον κ.Σαλαγιαννη,χρεωκοπημενο.Υποθετω ατυπα,οπως και η χωρα....Εαν η χωρα καθυστερησει περαν δυο-τριων εβδομαδων την καταβολη δοσεων,θα κηρυχθει και τυπικα σε χρεωκοπια απο τους δανειστες της.Ισχυει το ιδιο και για το ΠΑΣΟΚ ; Καταβαλλει κανονικα τις δοσεις του στις Τραπεζες,και πως ; Με ποιον τροπο ;Εκτος και αν οι δανειστες του ΠΑΣΟΚ,σε αντιθεση με αυτους της χωρας,διαθετουν μεγαλη "κατανοηση"....
1ον. Καλα μας λέτε ποσα ξοδέψατε, δεν μας λέτε και ποσα επιστρέψατε απο δανεια κτλ κτλ?2ον. Καταλαβαίνεις τώρα γιατι ενώ ολοι ξερουν/με οτι ειναι καραγκιόζηδες και γελοποιουνται σε καθε προβολή του αυτοι συνεχιζουν ακάθεκτοι το βιολί τους? Προφανως είναι πολλα τα λεφτά... και μετά περιμενεις να βάλουν το συμφέρον της πατρίδας ψηλότερα!!!! (για ολα τα κομματα οχι μονο το ΠΑΣΟΚ)

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ