Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με αποκάλυψη του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

 

Σύμφωνα με το euractiv.com, ο Μπορίσοφ είχε αναλάβει πρωτοβουλία που θα έφερνε στο τραπέζι των συζητήσεων στη Σόφια Ελλάδα, Τουρκία και Ευρωπαίους ηγέτες, για την αποτροπή μιας νέας προσφυγικής κρίσης.

 

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά το δείπνο εργασίας με τον Ερντογάν, ο Μπορίσοφ παραδέχτηκε πως ο φιλοξενούμενός του δε θέλησε να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

 

Ο Ερντογάν κατηγόρησε δε, τις ελληνικές δυνάμεις για το θάνατο δύο προσφύγων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων τριών που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα.

 

Ο Μπορίσοφ ομολόγησε πως το σχέδιό του να οργανώσει μία μεγάλη διπλωματική συνάντηση - με τη συμμετοχή Μητσοτάκη, Ερντογάν, Μέρκελ και του Κροάτη πρωθυπουργού - απέτυχε, λόγω «της αστυνομικής βίας στα ελληνικά σύνορα».

 

«Προσπάθησε πολύ να οργανώσω μία τριμερή συνάντηση μεγαλύτερης κλίμακας. Ωστόσο, τότε ενημερωθήκαμε για θανάτους προσφύγτων. Κάποιοι από τους συναδέλφους μου δεν δίστασαν να ποστάρουν απόψεις στο διαδίκτυο. Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν ήταν έτοιμος να έρθει στη Σόφια, την Παρασκευή, ωστόσο, η απροθυμία του να κάτσει στο ίδιο τραπέζει με τον Μητσοτάκη, απέτρεψε την επιθυμία μου να κάνω αυτή τη συνάντηση».

 

Με πληροφορίες από Euractiv