ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Μπάιντεν- Μητσοτάκης: Τι συζήτησαν στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία τους

Ο Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από συνάντηση του Μπάιντεν με τον Μητσοτάκη, το 2017 (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
0

Η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ- Ελλάδας και η Ανατολική Μεσόγειος ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία τους.

 

Η επικοινωνία ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Αμερικανό πρόεδρο- που πραγματοποιήθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης- έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου. Αργότερα, σε διαδικτυακή εκδήλωση του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τον επισκεφθεί στην Ουάσινγκτον όταν το επιτρέψει ο κορωνοϊός, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

 

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας υπογραμμίστηκε η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών με στόχο την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Ο Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, τονίζοντας ότι τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας ενέπνευσαν και την Αμερικανική Επανάσταση και συνεχίζουν να ενώνουν τους δυο λαούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την προσωπική του προσήλωση στη φιλία αυτή στη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας και εξήρε την ελληνοαμερικανική κοινότητα, με την οποία έχει στενότατες σχέσεις, για τη συνεισφορά της στην πρόοδο και την ευημερία των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν- σύμφωνα με το Μαξίμου- τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχάρη τον Αμερικανό πρόεδρο για την εκλογή του, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα διεθνή φόρα, για την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών η ελληνοαμερικανική κοινότητα λειτουργεί ως γέφυρα.

Τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκαναν ανάρτηση στο Τwitter για την τηλεφωνική συνομιλία τους.Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε μεταξύ άλλων ότι η στενή σχέση των δύο χωρών είναι σήμερα ισχυρότερη από ποτέ, από την άμυνα και την ενέργεια, έως το εμπόριο και τις επενδύσεις.

 

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θερμή και εποικοδομητική» τη συνομιλία, γράφοντας ότι συζητήθηκε η σημασία της συνεχούς ενδυνάμωσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

 

 

Η ανακοίνωση του Λευκού ΟίκουΟ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη δέσμευσή του για την «περαιτέρω εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών» των δύο χωρών, επισημαίνει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την τηλεφωνική συνομιλία.

 

Επίσης εξέφρασε την εκτίμησή του για την ενισχυόμενη αμυντική συνεργασία, μεταξύ άλλων μέσω της βάσης της Σούδας. «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής και για την επιδίωξη μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης», αναφέρει ακόμη ο Λευκός Οίκος.

 

Ακόμη, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα του για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν σε συντονισμό για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής ασφάλειας, της Κίνας της Ρωσίας και των Δυτικών Βαλκανίων».

 

«Δεν έχω εγκαταλείψει ακόμα το Κυπριακό»

 

Η εκδήλωση του Λευκού Οίκου για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου έγινε φέτος διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας.

 

Στην εκδήλωση μετείχαν περισσότερα από 100 μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ενώ τη συντόνισε η Τζεν Ψάκι, η ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τον επισκεφθεί στην Ουάσινγκτον όταν το επιτρέψει ο κορωνοϊός, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

«Υπό τη κυβέρνηση μου, θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται. Σας το υπόσχομαι αυτό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και στο μήνυμά του για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

 

«Έχω δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση από ό,τι ήδη έχουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Αυτό ήταν το βασικό θέμα για το οποίο μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό», συμπλήρωσε.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό, λέγοντας «δεν το έχω εγκαταλείψει ακόμα», σημειώνοντας ότι είχε συνεργαστεί για παρά πολλά χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο θέμα με τον γερουσιαστή και στενό του φίλο Πολ Σαρμπάνη.«Ο Πολ με ενέπλεξε όταν προσπαθούσαμε να δούμε πώς θα χειριστούμε την Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια. Δεν το έχω ακόμα εγκαταλείψει (το Κυπριακό)», ανέφερε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

Τέλος ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την λύπη του που δεν κατάφερε να φιλοξενήσει τους ομογενείς στην παραδοσιακή εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στον Λευκό Οίκο, λέγοντας «σας υπόσχομαι, το επόμενο έτος, με την πανδημία πίσω μας, θα έχουμε μια σημαντική γιορτή».

Πολιτική
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης απέλυσε και τον Γιώργο Τσίπρα

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης απέλυσε και τον Γιώργο Τσίπρα

«Δεν ανήκω στο κλαμπ όσων δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψουν στη ζωή τους» η αιχμή Τσίπρα για Κασσελάκη - Η συνέντευξη που οδήγησε στην εκπαραθύρωση του Γιώργου Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και η αντίδραση του εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού
NEWSROOM
Κασσελάκης για Κούγια: «Δεν υπάρχει τίποτα "αντρικό" στην παραδοχή Λύτρα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Κούγια: «Δεν υπάρχει τίποτα "αντρικό" στην παραδοχή Λύτρα»

«Δεν μπορεί να ζούμε σε μια κοινωνία που η έμφυλη βία είναι πλέον καθημερινότητα και οι υπερασπιστές των κακοποιητών έχουν καθημερινό τηλεοπτικό στασίδι» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης
NEWSROOM
Μαρινάκης για ξυλοδαρμό συζύγου Απόστολου Λύτρα: Δυστυχώς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος

Πολιτική / Μαρινάκης για ξυλοδαρμό συζύγου Απόστολου Λύτρα: Δυστυχώς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι, «στη συγκεκριμένη υπόθεση αυτό που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση, η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία είναι να ψηφίζει νόμους που αποτελούν χρίσμα εργαλεία, όπως ο νέος ποινικός κώδικα
NEWSROOM