Μοσκοβισί σε Τσίπρα: Να κλείσουμε τις εκκρεμότητες ως το Eurogroup

Μοσκοβισί σε Τσίπρα: Να κλείσουμε τις εκκρεμότητες ως το Eurogroup Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
0

Οι Πιερ Μοσκοβισί και Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκαν σήμερα, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να εκφράζει την αισιοδοξία του για το κλείσιμο των τελευταίων εκκρεμοτήτων πριν το Eurogrup.  

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο κ. Μοσκοβισί επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή για την ελληνική οικονομία, όπου οι τιμές των ελληνικών ομολόγων πηγαίνουν πολύ καλά και βρίσκονται στα επίπεδα του 2002 και 2003.

«Συνεπώς είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και πιστεύω ότι μετά τις συζητήσεις μας θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο επικείμενο Eurogroup», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρώσουμε τα τελευταία βήματα, είναι πολύ εφικτό και είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί, εξαίροντας τις αποδόσεις της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομία.

Οι δύο άνδρες τόνισαν ότι η Ελλάδα πραγματικά βρίσκεται στον σωστό δρόμο και εξέφρασαν την αισιοδοξία και τη βεβαιότητα τους για την ολοκλήρωση των τελευταίων βημάτων, εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και προστασία πρώτης κατοικίας, όπως τα προσδιόρισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, που θα οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, δηλαδή στην εκταμίευση 1 δισ. Ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται ελληνικά κέρδη, όπως σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs).

Ακόμη, τόνισαν και οι δύο ότι πέραν της σημασίας του ποσού καθεαυτού, θα σταλεί ισχυρό σήμα στις αγορές για την αξιοπιστία της Ελλάδας ως χώρας στην οποία οι επενδυτές πρέπει να επιδείξουν την εμπιστοσύνη τους και έτσι να δημιουργηθεί ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός και ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισαν ότι πλέον εργάζονται από κοινού σε νέο πλαίσιο που «δεν είναι μεταμφιεσμένο πρόγραμμα», όπως σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, αλλά συνεργασία και συζήτηση για την επίτευξη του κοινού στόχου, όπως συνέβη και με τις άλλες χώρες που εξήλθαν των προγραμμάτων.

Συνάντηση με φοιτητές - Υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα

Την ευκαιρία να συνομιλήσει με φοιτητές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πειραιά είχε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά για την Ευρώπη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι, παρά την έξοδο από την οικονομική κρίση, η Ευρώπη μπαίνει σε μια πολιτική κρίση.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη ευκαιρίες», σημείωσε, «γεμάτη δημιουργικούς ανθρώπους, που καινοτομούν. Είμαι πολύ αισιόδοξος για την Ελλάδα, γιατί υπάρχει πολύ ταλέντο εδώ».

«Το παράδοξο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολιτική κρίση στην Ευρώπη», πρόσθεσε, «όπου ο εγωισμός επικρατεί της αλληλεγγύης. Η Ελλάδα είναι ένα "νησί" υπέρ της Ευρώπης και μαζί με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία και η Ισπανία, μπορούν να δυναμώσουν τις φωνές υπέρ της Ευρώπης και να ανατρέψουν το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα».

Μάλιστα, ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει να υπερασπιστεί πολύ σημαντικά θέματα και κατακτήσεις, όπως την υψηλότερη κοινωνική προστασία παγκοσμίως, την κατάργηση της θανατικής ποινής, τη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, και την ελευθερία έκφρασης.

Ο κ. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και σε συνεργασία με την Ένωση, μπορεί να γίνει μία αξιόπιστη χώρα για επενδύσεις.

«Η Ελλάδα στέκεται, ήδη, στα πόδια της, αλλά πρέπει να χτίσουμε μαζί μία αξιόπιστη Ελλάδα. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα πρέπει να προστατευτούν, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, για να γίνει η χώρα αξιόπιστη», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Σημείωσε, επίσης, ότι η αξιοπιστία και η σταθερότητα είναι σημαντικοί παράγοντες για την προσέλκυση επενδυτών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Θα τα αλλάξει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ;

LiFO politics / Στέφανος Κασσελάκης: Θα τα αλλάξει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι δημοσιογράφοι της LiFO Αρης Δημοκίδης και Γιάννης Πανταζόπουλος συζητούν με τη Βασιλική Σιούτη τη διαδρομή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και την αναστάτωση που έχει φέρει η εκλογή του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ρεπορτάζ και σχόλια για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ