Αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το πρώτο τείχος ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελετή εγκαινίων των 14 αναβαθμισμένων περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece. 

 

Η τελετή έγινε στην πίστα του αεροδρομίου «Μακεδονία» μπροστά στο νέο τερματικό σταθμό, με την παρουσία περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων λόγω covid. «Η Θεσσαλονίκη αποκτά, επιτέλους, το αεροδρόμιο που της αξίζει», είπε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια «εθνικές μας γέφυρες για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι».

 

«Τέτοιες επενδύσεις, εκτός από αναπτυξιακή, έχουν και κοινωνική διάσταση, δημιουργούν δουλειές, τονώνουν τις τοπικές οικονομίες, καταργούν αποστάσεις, σπάνε την απομόνωση των νησιών μας. Εξυπηρετούν την καθημερινότητα των πολιτών κάνοντας πιο εύκολη την επικοινωνία», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Τεράστιες προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη

 

Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως η επένδυση ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ, αλλάζει πλήρως τα δεδομένα σε 11 νησιά και σε τρεις ηπειρωτικούς προορισμούς, προσθέτοντας έσοδα στα δημόσια ταμεία και παραπάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας.

 

Μητσοτάκης: Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια «εθνικές γέφυρες για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι»

 

«Βαδίζοντας προσεκτικά προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση, το αεροδρόμιο "Μακεδονία" και τα υπόλοιπα 13 περιφερειακά μας αεροδρόμια γίνονται οι εθνικές μας γέφυρες για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι. Όλα τους πια, όπως εξάλλου και τα υπόλοιπα αεροδρόμιά μας, έχουν πιστοποίηση για τα μέτρα ασφάλειας κατά του κορωνοϊού από τον Διεθνή Οργανισμό Αεροδρομίων».

 

Ενισχύονται οι ταξιδιωτικές υποδομές της χώρας

 

Εκτός από πέντε σύγχρονους αεροσταθμούς, πέντε ακόμα αεροσταθμοί επεκτάθηκαν και σε τέσσερις έγιναν έργα αναδιαμόρφωσης. Παράλληλα, ανακαινίστηκαν 12 διάδρομοι απογείωσης και προσγείωσης, ενώ κατασκευάστηκαν ή ανακαινίστηκαν 12 πυροσβεστικοί σταθμοί.

 

Οι πέντε νέοι αεροσταθμοί κατασκευάστηκαν στους αερολιμένες της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς, της Κω και της Μυτιλήνης και προσθέτουν περισσότερα από 86.300 τετραγωνικά μέτρα σε χώρους υπηρεσιών και εξυπηρέτησης ταξιδιωτών. Παράλληλα, η επέκταση των αεροσταθμών σε άλλα πέντε αεροδρόμια έχει ενισχύσει τις αεροδρομιακές εγκαταστάσεις κατά περισσότερα από 20.000 τετραγωνικά μέτρα.

 

Το μεγαλύτερο καινούργιο terminal δημιουργήθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου το επιπρόσθετο εμβαδόν που αγγίζει τα 34.100 τετραγωνικά μέτρα, τονώνοντας τον γεωστρατηγικό ρόλο της πόλης ως διαμετακομιστικού και εμπορικού κόμβου. Εκτιμάται ότι έως το 2026 ο αναβαθμισμένος αερολιμένας θα μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερους από 10 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, που θα συνιστά αύξηση 48% σε σχέση με τις δυνατότητες προ πανδημίας 2019.

 

Μητσοτάκης: Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια «εθνικές γέφυρες για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι»

 

Ο δεύτερος μεγαλύτερος σταθμός οικοδομήθηκε στο αεροδρόμιο «Ιπποκράτης» της Κω, όπου προστέθηκαν 24.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η μεγαλύτερη επέκταση έγινε στην Σαντορίνη, όπου ο υφιστάμενος αεροσταθμός απέκτησε επιπλέον 12.900 τμ και ανακαινίστηκε.

 

Και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια εγκαταστάθηκε σύγχρονο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών. Παράλληλα αυξήθηκαν οι πύλες αναχωρήσεων, τα γραφεία check-in και οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών και προστέθηκαν σημεία ασφάλειας και ελέγχου.

 

Μητσοτάκης: Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια «εθνικές γέφυρες» για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι»

 

Το πρόγραμμα περιελάμβανε, επίσης, έργα στα οδοστρώματα των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης και στον χώρο στάθμευσης αεροπλάνων σε 12 αεροδρόμια. Στη Μύκονο και την Κω έγινε ολική ανακατασκευή των διαδρόμων αποπροσγείωσης.

 

Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, οι υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Δημήτρης Φραγκάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, οι βουλευτές της ΝΔ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Στράτος Σιμόπουλος, 'Αννα Ευθυμίου, Δημήτριος Κούβελας, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Δημήτριος Βαρτζόπουλος και η διευθύντρια του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ