Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητά η τρίτη δόση του εμβολίου να αποτελεί προϋπόθεση για την ισχύ του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού, αναφορικά με ταξίδια εντός της ΕΕ, για τους άνω των 60 ετών. 

 

Στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός της ζητά να εξετάσει αυτή την πρόταση και να τη συζητήσει με άλλες χώρες- μέλη της ΕΕ. 

 

Ο κ. Μητσοτάκης κάνει αναφορά στην αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, παρά τις «επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού». Αυτό, σημειώνει, μπορεί να οφείλεται στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και στη μείωση της ανοσίας από τους εμβολιασμούς που έγιναν πριν από μήνες. 

 

Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι επί του παρόντος υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα χορήγησης της τρίτης δόσης, αλλά τονίζει ότι δεν πρέπει να χάνεται χρόνος για την προστασία των ευάλωτων πολιτών. 

 

«Ειδικά επειδή η τρίτη δόση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική (πάνω από 90%) στην πρόληψη σοβαρής έκβασης της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, αλλά και στην προστασία από συμπτωματική λοίμωξη», επισημαίνει. 

 

Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό «να θεωρηθεί ως προϋπόθεση για ασφαλή ταξίδια εντός της ΕΕ για Ευρωπαίους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών». Αυτό, συνεχίζει στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης «θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό που αποδείχθηκε μια συλλογική επιτυχία που επέτρεψε την περαιτέρω ασφαλή επιστροφή στα ταξίδια από χώρα σε χώρα». 

 

Ειδικότερα, σημειώνει, θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που αφορά την περίοδο ισχύος του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, που η Κομισιόν σχεδιάζει να υιοθετήσει και στις συστάσεις του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια στην ΕΕ. 

 

Μία τέτοια πολιτική πρωτοβουλία, γράφει ο κ. Μητσοτάκης «θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας μας να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά ένα βαρύ χειμερινό κύμα νοσηλειών αλλά και να διατηρήσουν τον έλεγχο του ιού και της πανδημίας χωρίς να προχωρήσουν σε νέους οριζόντιους περιορισμούς που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών μας και την ελευθερία της κίνησης». 

 

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός εκφράζει την άποψη ότι «η επιβολή της τρίτης δόσης ως μέρος του πιστοποιητικού εμβολιασμού για πολίτες άνω των 60 ετών θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα μας κατά της πανδημίας  και σας παρακαλώ να εξετάσετε και να συζητήσετε αυτήν την πρόταση με άλλα κράτη μέλη».

 

Η επιστολή, που τη δημοσιοποίησε ο ΣΚΑΪ

Μητσοτάκης σε Κομισιόν: Οι άνω των 60 ετών να ταξιδεύουν στην ΕΕ μόνο με την τρίτη δόση του εμβολίου

Μητσοτάκης σε Κομισιόν: Οι άνω των 60 ετών να ταξιδεύουν στην ΕΕ μόνο με την τρίτη δόση του εμβολίου