Συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομική ανάπτυξη. 

 

Αφήνοντας επί της ουσίας αιχμές για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο πρακτορείο, στο περιθώριο της συνόδου EUMED : «Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας. Είμαι πεπεισμένος ότι η ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη και δίκαιη».

 

Ο ίδιος εξέφρασε την βεβαιότητα του για «την πλήρη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας», λέγοντας πως αυτό θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη της οικονομίας «και όχι με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης την οποία επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση».

 

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δημοσιεύει σήμερα το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του πρωθυπουργού που παραχωρήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου EUMED 9, με τίτλο τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, «Η κλιματική κρίση είναι εδώ και αν την αγνοήσουμε το κόστος θα είναι ανυπολόγιστο». 

 

«Θέλω πλέον να χρησιμοποιώ τον όρο κλιματική κρίση, η οποία είναι ήδη εδώ» τονίζει ο πρωθυπουργός λέγοντας πως χρειάζονται οριζόντιες πολιτικές που αφορούν κάθε παράμετρο της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής.

 

Το Reuters υπενθυμίζει ότι λίγο μετά την εκλογή του το 2019,ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028, ενώ πρόσφατα δημιούργησε ξεχωριστό Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

 

«Εδώ στη Μεσόγειο, έχουμε πίσω μας 6.000 χρόνια πολιτισμού αλλά είναι καθήκον της δικής μας γενιάς να διασφαλίσει ότι οι επόμενες γενιές θα συνεχίσουν να ζουν, να ακμάζουν και να ευημερούν» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πυρκαγιές τέτοιας έντασης, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο δράσης μας και να διδαχτούμε από τα λάθη μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

«Αν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια, τότε ο πλανήτης μας θα είναι αφιλόξενος για το ανθρώπινο είδος ως το τέλος αυτού του αιώνα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι χάρη στην στροφή μακριά από τον λιγνίτη, η Ελλάδα έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 11 εκατομμύρια τόνους.