Για μία «πυκνή συζήτηση» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε στις Βρυξέλλες. 

 

Όπως είπε έγινε μία αρκετά εκτενής συζήτηση για το κύμα ακρίβειας σημειώνοντας πως «είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση.» Πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και οι πρωτοβουλίες είναι «απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθηκη της Κομισιόν». 

 

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ζητήθηκε από την Κομισιόν «να αξιολογήσει πολύ σύντομα την αγορά ενέργειας, να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις» για το πώς μπορούν να αντιμετωπίζονται τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές.

 

«Η χώρα μας έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο ώστε να αυξήσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου».

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που σχετίζονται με το φυσικό αέριο. 

 

«Είχα την ευκαιρία επίσης να επισημάνω στους εταίρους μας τη μεγάλη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Επίσης η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτό εξήγησα στους εταίρους μας πόση σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε την παραγωγή μας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο περισσότερο θα φθάσουμε στο σημείο της ενεργειακής ασφάλειας».

 

Ρητή αναφορά προς την Τουρκία για την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας

 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, καθώς όπως είπε κατόπιν πιέσεων της Ελλάδας, υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας και «μάλιστα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή να προτείνει νομικές αλλαγές, συγκεκριμένα μέτρα αλλά και χρηματοδότηση για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας». 

 

Για τον φράκτη στον Έβρο

 

«Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ουσιαστικοί στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων δεν βλέπω τον λόγο γιατί παρεμβάσεις, όπως τα έργα που γίνονται αυτήν την ώρα στον Έβρο να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» σημείωσε ενώ επισήμανε  επίσης πως «υπάρχει ρητή αναφορά κατά της εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων, όπως κάνει τώρα η Λευκορωσία».

 

Η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους

Ο πρωθυπουργός είπε πως Ελλάδα και Κύπρος ενημέρωσαν το συμβούλιο «για το τι γίνεται στη γειτονιά στην Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνοντας πως «πλέον ό,τι συμβαίνει αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία εν μέσω ενεργειακής κρίσης».

 

«Τα συμπεράσματα των προηγουμένων Συμβουλίων ως προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο. Η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους, αυτόν της ειλικρινούς συνεργασίας ή της προκλητικότητας- νομίζω ότι γνωρίζει τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη προκλητικότητα. Η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι μία δύναμη νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».