Μητσοτάκης: Ενημερώνει αύριο τους αρχηγούς των κομμάτων - Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Μητσοτάκης: Ενημερώνει αύριο τους αρχηγούς των κομμάτων - Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά Facebook Twitter
Μητσοτάκης: Ενημερώνει αύριο τους αρχηγούς των κομμάτων - Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά (Eurokinissi)
0

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Το απόγευμα ακολούθησε επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. Στο πλαίσιο αυτής, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα εξέδωσε NAVTEX η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, για περίπου ίδια περιοχή που περιγραφόταν σε προηγούμενη οδηγία που είχε εκδοθεί προ 20ημέρου, για το ίδιο πλοίο - το οποίο, ωστόσο, τότε δεν έπλευσε προς τη συγκεκριμένη περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό, το Oruc Reis απέπλευσε συνοδευόμενο από τα βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού Στόλου που παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται ήδη δέκα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Σημειώνεται δε ότι το σκάφος, που συνοδεύεται από έναν τουρκικό στολίσκο, έχει απλώσει καλώδια αλλά δεν είναι σε θέση να κάνει έρευνες, λόγω του θορύβου των πλοίων - τόσο των ελληνικών όσο και των τουρκικών. 

Στο περιθώριο των κινήσεων του τουρκικού πλοίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε νέες του δηλώσεις αναφέρει μεταξύ άλλων πως όσοι αγνοούν την Τουρκία, αμαυρώνουν το μέλλον τους.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ερντογάν χαρακτήρισε παράνομη τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο. «Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη και τα δικαιώματα κανενός» είπε μεταξύ άλλων.

«Σας καλούμε να αναζητήσετε μία λύση. Είμαστε πάντα έτοιμοι. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα δικά μας σχέδια στον τομέα (των γεωτρήσεων) και στη διπλωματία έως ότου επικρατήσει η κοινή λογική σε αυτό το θέμα.

Ας συγκεντρωθούμε όλες οι χώρες της Μεσογείου. Ας βρούμε μια φόρμουλα που είναι αποδεκτή από όλους και προστατεύει τα δικαιώματα όλων» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, κατέληξε λέγοντας «Όμως δεν θα επιτρέψουμε να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας. Όσοι δεν μας ακούν αμαυρώνουν το μέλλον τους για πρωτοβουλίες πέρα από το ανάστημά τους».

Στη ρητορική της Τουρκίας η Αθήνα απάντησε με διάβημα ενώ αυστηρή ήταν και η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε μια χυδαία απόπειρα των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα εθνικό δράμα σε απόπειρα πολιτικής σκευωρίας», είπε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Πολιτική / Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει συνταγματικό τον νόμο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων χαιρέτισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για "τέλος στις ιδεοληψίες" και "τολμηρό βήμα προς την πρόοδο"
LIFO NEWSROOM